DUJE KLARIC Cropix
RASPORED MAZI SPLIĆANE

Gattusov Hajduk u lovu je na rekorde. Jedna pobjeda dijeli ga od najboljeg učinka u 30 godina

Premda početak ne determinira završnicu, Hajduk je trenutno u dobroj situaciji
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. listopad 2024. 09:05

Početak nije slutio na dobro, ali protokom vremena rastao je Hajduk i nakon 10 kola Gattuso "udara" na rekorde. Znamo da mu to nije primarni cilj, ali ugodni raspored pruža Talijanu mogućnost napada na sve najbolje dosege prethodnika.

Najbolju poziciju Gattuso ima u segmentu najduljeg niza bez poraza pri ulasku u sezonu. Rekord već 30 godina drži Ivan Katalinić. Hajduk s njegovim potpisom ostvario je te sezone najbolji klupski rezultat otkad se igra samostalna liga u Hrvata. Dvostruka kruna i četvrtfinale Lige prvaka u sezoni 1994./95. do danas je ostao najbolji doseg Hajduka, a pritom je i rekordnih 12 susreta bez poraza upisano u klupske knjige.

Gattuso ima naizgled lakši zadatak

Istina je da se i tom rezultatu može "gledati u zube", jer serija je "kašljucala" s čestim remijima. Pet neriješenih u rekordnom nizu zabilježili su hajdukovci, od Marsonije preko Šibenika, Zagreba, Cibalije do Varteksa. Učinak od 20 bodova (67 posto) nije djelovao impresivno, ali ne treba zaboraviti da je te jeseni Hajduk posljednji put igrao skupinu Lige prvaka.

Četiri dana nakon poraza u Lisabonu od Benfice (1:2), u trenutku kada su osigurali prolaz u četvrtfinale Champions League, momčad predvođena Asanovićem, Vučevićem, Zoranom Vulićem i Gabrićem došla je u Maksimir. Serija pozitivnih rezultata stala je na brojci 12, tadašnja Croatia slavila je krajem studenoga 1994. s 1:0 pogotkom Damira Lesjaka.

Drugi rekordni niz zastao je na brojci 11, dosegu kojeg u subotu može poravnati Gattuso. Rezultat je u jesen 2010. potpisao Stanko Poklepović čija je momčad poklekla 24. listopada u Vinkovcima. Kako to obično biva, serija staje tamo gdje se najmanje nadaš, jer Bijeli su do tada prošli preko Kantride i Gradskog vrta, ali nisu preplivali Bosut. U subotu Gattuso ima naizgled lakši zadatak, jer igra na svom travnjaku, međutim svaki dugački niz uvijek je na velikom iskušenju bez obzira gdje se igra i koji je protivnik s druge strane.

image

Hajduk - Lokomotiva iz sezone 2023./2024.

TOM DUBRAVEC Cropix

U drugoj rekordnoj rubrici bilježimo najbolji učinak u početnih 10 kola gdje prvu poziciju zauzima momčad s autogramom Luke Bonačića iz jeseni 1997. godine. Pobjeda na startu, pa poraz u Osijeku i onda osam pobjeda u nizu. Učinak od 27 bodova, fenomenalnih 90 % zabilježio je Hajduk kojeg je nakon devetog kola na četiri utakmice preuzeo Tomislav Ivić. Legendarni trener spustio se na klupu s mjesta dopredsjednika kluba zaduženog za struku.

Drugu poziciju drže ekipe s potpisom Ivana Ike Buljana i Zorana Vulića. Buljanov Hajduk uzeo je 25 bodova s impresivnom gol-razlikom 23:4. Da nije bilo "kiksa" sa Segestom u Sisku, početak bi te jeseni minus bilježio samo u porazu od Dinama. Vulić je 10 godina kasnije nanizao sedam pobjeda na startu što je i danas najduži pobjednički niz na početku sezonu. Međutim, slijedili su poraz u Osijeku, remi s Dinamom i pobjeda u Šibeniku za identičnih 25 bodova.

Na diobi s Gračanom

Gattuso je u ovoj rubrici na diobi četvrte pozicije s Nenadom Gračanom s 24 boda. U jesen 2001. zabilježio je Hajduk devet pobjeda u nizu, ali serija je započeta tek nakon dva neugodna poraza na startu sezone protiv Zagreba i Varteksa. Gračan je nakon 10 kola imao 24 boda, ali i ozbiljnu naznaku rasta momčadi.

U istoj je situaciji danas i Gattuso. Premda Talijan nije lovac na rekorde već pragmatični sakupljač bodova koji isključivo gleda utakmicu po utakmicu, ipak mu se nudi prilika ispisivati najljepše stranice klupske povijesti. Na horizontu se ukazuju Lokomotiva, Varaždin i Istra, tri protivnika koji potvrđuju da je raspored definitivno saveznik Gattusa u sljedeća tri tjedna. Što je još važnije, prošao je kalvariju na početku i danas ima stabiliziranu momčad.

image

Gennaro Gattuso

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Pritom nema ni opterećenje igranja Europe što je njegovim prethodnicima bitno ograničavalo nastavak pozitivnih serija. Katalinić je prije 30 godina igrao Ligu prvaka, Gračan je imao kvalifikacije Lige prvaka, a potom Kup UEFA, dok je Poklepović u jesen 2010. s Hajdukom igrao posljednju europsku jesen kroz Euroligu. Od pet opisanih momčadi koje su bilježile najbolje rezultate na ulasku u sezonu, tri su se borile na dva kolosijeka, a Gattuso ima fokus samo na prvenstvo.

Kao drugi faktor optimizma spomenuli smo formu. Hajduk je nakon početnog traženja ušao u veliku pozitivnu seriju. Zaključao je obranu, trijumfalno prošao kroz Maksimir, neokrznut izašao s Rujevice te, naposljetku, u posljednjih pet dvoboja uzeo 13 bodova. Današnji Hajduk nabijen je samopouzdanjem i optimizmom, ali u sličnoj su atmosferi živjeli i neki od nabrojenih prethodnika. Gdje su padali?

Kvalitetan start ne mora značiti istovjetan kraj

Katalinićeva početna serija na kraju je rezultirala i titulom, ponajviše uslijed sjajne završnice sezone koju je pratio i veliki pad Dinama. Poklepovićev Hajduk se ugasio poljudskom eliminacijom u Kupu od Istre samo tri dana nakon prvog poraza u Vinkovcima. Poklepović je smijenjen, momčad se pogubila u promjeni trenera, potom i u mnoštvu obveza na relaciji Europa - SHNL. Do kraja sezone svjedočili smo daljnjem padu, novim imenima na klupi i rezultatu koji nije vrijedan spomena.

Buljanov Hajduk držao se tijekom jeseni, ali je pao u nastavku sezone, na proljeće 1997. godine. Identičnu putanju imala je i Vulićeva momčad 10 godina kasnije. Sve to govori da kvalitetan start ne mora uvijek značiti istovjetan kraj, ali to što su Bijeli propustili u sezoni 1997./98. ipak se rijetko viđa.

Do sljedeće prvenstvene stanke Gattusova momčad pokazat će u kojem smjeru ide do kraja jeseni, koliko je ozbiljna držati šampionski korak

Rekordni Hajduk iz jeseni 1997. imao je nakon 10 kola čak osam bodova prednosti ispred Dinama (s utakmicom manje). Uz to, Modri su igrali i Ligu prvaka, sve je Hajduk imao servirano, međutim klub se rasuo kroz unutarnje borbe i smjene trenera. Iz takve fantastične situacije Bijeli su sezonu završili sa standardnim minusom od 13 bodova iza Croatije, s još jednom promjenom trenera i eliminacijom u Kupu od Varteksa. Od sezone koja je imala sve pretpostavke za veliku i trofejnu, napravili su "nulu".

Premda početak ne determinira završnicu, Hajduk je trenutno u dobroj situaciji. Do sljedeće prvenstvene stanke Gattusova momčad pokazat će u kojem smjeru ide do kraja jeseni, koliko je ozbiljna držati šampionski korak. A onda će i rekordi sami od sebe padati...

Najbolji učinak u 10 kola (u eri tri boda za pobjedu)

27 bodova - 1997. (trener Bonačić 9, Ivić 1 utakmicu)

25 bodova - 2006. (Vulić), 1996. (Buljan)

24 boda - 2024. (Gattuso), 2001. (Gračan)

23 boda - 1999. (Katalinić, Matković)

Najdulji nizovi bez poraza na startu prvenstva

12 - 1994./95. (Katalinić)

11 - 2010./11. (Poklepović)

10 - 2024./25.(Gattuso)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. listopad 2024 09:06