Nikola Čavlina

 Ranko Šuvar/Cropix
HIT-VRATAR HNL-a

Otišao u Lokomotivu pa zablistao: ‘Je li potencijal za Dinamo? To ćemo saznati samo u jednom slučaju‘

Teško se prisjetiti kad je neki vratar tako izludio suparnika kao NIkola Čavlina (20) igrače Gorice
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 03. svibanj 2023. 20:23

Kad se na kraju sve zbrojilo, nogometaši Lokomotive zapravo mogu biti i sretni osvojenim bodom protiv Gorice (2:2). Iako su do osme minute sudačke nadoknade držali 2:1 vodstvo, iako su početkom nastavka došli do 2:0, iako su imali priliku pobjeći i na 3:0, na izdisaju dvoboja Vojtko je prekrasnim pogotkom iz slobodnog udarca postavio konačnih 2:2.

Na Kajzerici moraju biti zadovoljni bodom jer je temeljni cilj - ostanak u ligi - ostvaren. A europske su ambicije ionako bile više plod želja, nego realne procjene. Pokazala je to, uostalom, i utakmica s Goricom, u kojoj je prvo ime dvoboja bio vratar Lokosa, Nikola Čavlina (20). Obranio je deset lopta, uključujući i kazneni udarac Prširu. Prije dva i pol tjedna obranio je Čavlina 11-erac i Špoljariću u Osijeku, i ta je utakmica završila 2:2, i tada su Lokosi primili izjednačujući pogodak u završnici dvoboja...

Maksimir je nešto drugo

Teško se prisjetiti kad je neki vratar svojim obranama tako izludio suparnika, kao što je to napravio Čavlina protiv Gorice. Prisjećamo se utakmice Dinamo - Aalborg, bio je to uzvrat 3. pretkola Lige prvaka 2014. godine. Plavi su u Danskoj pobijedili 1:0, no Aalborg je u Maksimiru slavio 2:0 i otišao dalje. A Dinamo je na toj utakmici igrao vrlo dobro i imao je čak 21 udarac prema danskim vratima! No, vratar Nicolai Larsen bio je nesavladiv, imao je desetak obrana, kao i pomoć u vratnicama, gredi i dekoncentraciji Dinamovih napadača...

image

Čavlina se dobro razvija na Kajzerici

Damir Krajač/Cropix

Čavlina je, eto, u ponedjeljak bio na Larsenovom tragu. Mladi je vratar, podsjetimo, ljetos došao iz Dinama, bio je otpisan uz još trojicu vratara koji su prošlu maksimirsku omladinsku školu (Horkaš, Josipović i Zadro). Potpisao je za Lokose, na prvih sedam utakmica nije briljirao (šest poraza, čak 11 primljenih golova!), pa je između vratnica stao Šubarić. No, trener Silvijo Čabraja brzo je, nakon samo dvije utakmice, vratio Čavlinu u momčad i od 14. kola i domaće 2:1 pobjede baš protiv Gorice krajem listopada, mladi je i nadareni golman čvrsto prigrlio “jedinicu”.

Svojim je ovosezonskim obranama u debitantskoj prvoligaškoj sezoni Čavlina inicirao i glasine o povratku u Dinamo. Ima li, dakle, vratar Lokosa potencijal za veliki povratak u Maksimir? Dakako, ode li nedodirljivi Livaković...

- Čavlina se izvrsno razvija, sjajno je iskoristio priliku na Kajzerici i ima sve više samopouzdanja zato jer brani u kontinuitetu. A to je mladom vrataru najvažnije - kaže bivši Dinamov golman, Filip Lončarić (36), danas trener vratara Trnja. Lončarić nastavlja:

- E sad, je li potencijal za Dinamo, to ćemo doznati tek - vrati li se u Dinamo! Jedno je, naime, braniti u Lokomotivi, a nešto posve drugo u Dinamu. Uostalom, ni za Livakovića nitko nije mogao staviti ruku u vatru da će biti Dinamova uzdanica, iako je, kao mladi vratar, iza sebe već imao nekoliko prvoligaških sezona u Zadru i Zagrebu - kaže Lončarić.

Klupa za put u zaborav

I posve je u pravu. Jer, baš je utakmica s Goricom najbolji primjer za Lončarićevu tezu o razlici branjenja u Dinamu ili u nekom drugom hrvatskom klubu. Čavlina je, naime, imao deset obrana, primio je dva pogotka za koje nije kriv, bio je “na streljani” i spašavao je svoju momčad, prometnuvši se u prvo ime utakmice. A u Dinamovu dresu, u HNL-u, vratar obično ima tek dvije-tri teške situacije po utakmici i u tim trenucima mora dobro reagirati, nema “popravnog” ispita, svaka se pogreška gleda dvostrukim očima i skupo se plaća.

Lončarić je u Dinamovu dresu debitirao u derbiju s Hajdukom na Poljudu (2:2), 10. siječnja 2006., imao je tada 19 godina i tri mjeseca...

- Drukčija su danas vremena, mladi igrači sad ranije dobivaju priliku nego prije 15-ak godina i s 20 godina već imaju “debelo” prvoligaško iskustvo. Nikad nisam imao tremu, ni na tom debiju u derbiju. A najvažnije mi je bilo dohvatiti kontinuitet branjenja. To bi morala i Čavlini biti misao vodilja, zasad se odlično razvija samo zato jer stalno brani. Ode li u Dinamo i bude pričuva, sigurno će stagnirati. Istina je, u Dinamu bi imao kudikamo bolji ugovor, ali zadovolji li se samo time, a sjedne na klupu, u ovim mladim godinama, onda nešto nije u redu. Stoga treba dobro odvagnuti prije nego napravi sljedeći korak u karijeri. Dobre obrane, naime, sigurno će, kad-tad, donijeti i dobre ponude, a sjedenje na klupi najbrži je put u zaborav - smatra Lončarić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 21:15