Gennaro Gattuso

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
NAJSKUPLJI IGRAČ

‘Zato Pukštas ne igra!‘ Gatusso otkrio razlog i riješio dilemu koja već tjednima okupira hajdukovce

Hajduk u subotu od 16 sati na Poljudu dočekuje Lokomotivu, a utakmicu je najavio trener Gennaro Gattuso
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 25. listopad 2024. 12:54

Nakon slavlja u Koprivnici, Hajduk je na vrhu SHNL-a sa četiri bodova prednosti nad svojim rivalima. Bijeli u prvenstvu još uvijek ne znaju za poraz. Ipak, nema previše odmora, sutra na Poljudu gostuje Lokomotiva. Prvi susret ove dvije momčadi, u drugom kolu prvenstva nije završio dobro po "bijele". Lokomotiva je u Zagrebu izvukla remi u 99. minuti utakmice, nakon što je Duje Čop bio precizan iz jedanaesterca.

Početak utakmice na rasporedu je u 16 sati, a najavljuje je na konferenciji za medije trener Hajduka Gennaro Gattuso, prenosi Slobodna Dalmacija.

UŽIVO:

Uključili ste se u humanitarnu "Bradatu aukciju", kako je došlo do ideje, je li vam drago?

- Istina, to će me i koštati. Ali, odmah sam pristao kada sam vidio da su prošle godine donirali 100 tisuća najpotrebitijima. To će me puno koštati, 20 godina se nisam obrijao "na nulu". Bit će mi čudno, ali uvijek je lijepo pomoći. Uvjerio sam i Bruna iz stožera, ni on nije 15 godina obrijao bradu, i on će se uključiti.

Imate 10 utakmica bez poraza u nizu na početku prvenstva, imate priliku srušiti rekord Katalinića i Poklepovića, znate li za taj podatak?

- Mi nećemo misliti na rekorde. Uvjerili smo se do sada da je svaka utakmica teška. Našim rukama smo osjetili kako izgleda teška utamkica. Mislim tu na Koprivnicu, gdje smo patili u početku susreta. U hrvatskoj ligi nema lakih utakmica, ponavljam. Moramo se boriti, ići dalje. Moramo biti spremni, ne misliti na rekorde. Sutra nas očekuje teška utakmica, možemo je usporediti s Belupom. Oni su broj jedan u ligi po pressingu, stalno napadaju s četiri pet igrača. Na odbijenim loptama su jako opasni. Brzo izlaze, trče, moram spremiti ovu utakmicu u obje faze. Posjed i bez posjeda. Već sam i sebi pomalo dosadan, ali nema lakih utakmica.

Obrijat ćete bradu, svaka čast, ali kako ćete obrijati Lokomotivu, primili smo zadnji put gol iz penala u zadnjoj minuti?

- To je prošlost, ne gledamo na to. Moramo igrati naš nogomet. Ako uđemo u utakmicu bez volje, napravit ćemo grešku života. Dodatna motivacija je i rođendan Torcide, i moramo razveseliti 25-30 tisuća ljudi na stadionu. Moramo biti pravi i jaki.

Ne igraju često Sigur i Pukštas?

- Ispravno je pitanje: ne zašto Pukštas i Niko, nego zašto ne igraju i svi ostali. Zašto ne igraju i Moufi, Yassine, Trajkovski? Bitno je da su svi ljuti, treniraju žele igrati. Teške odluke su odlučiti tko igra, svi su u dobrom stanju, dobro treniraju. Odabiri su moji, ja stojim iza njih i odgovaram. Zato Pukštas ne igra. Trenira dobro, ali sada ga ne vidim. Nemojmo izdvajati samo Pukštasa i Sigura.

Istina, četiri boda prednosti nisu velika, ali bolje je biti prvi. Vidite li u svlačionici to na licima igrača?

- Ne osjećaju se četiri boda, samo gledamo kako dobro odraditi iduću utakmicu. Nitko ne želi napraviti grešku kao prošle sezone, prerano se veseliti, misliti da ćemo lako do pobjeda. Glavno mi je od svlačionice bilo napraviti obitelj kada sam došao. Obitelj ima i dobre i loše trenutke, želimo imati što više dobrih. Sve sam fokusirao na disciplini i treningu. Nikome neću dopustiti da naruši to, ako netko to pokuša, postajem "beštija". Ako netko ne poštuje trening i obitelj, za njega mjesta nema. Ako i izgubimo utkamicu, stisnut ćemo ruku protivniku i vratiti se na posao. Nakon četiri mjeseca, opet govorim, pohvale cijeloj ekipi. Na visokoj je razini, veliku profesionalnost sam doživio. 31 čovjek, nekada netko počini grešku, svi se pomire s kaznom i nastave dalje. Iznenađen sam, ne samo terenom nego i van terena, svi žive ovaj klub, s entuzijazmom nastavljam dalje.

Kako ste reagirali na reakciju Dajakua?

- Da odmah kažem, Leon je imao problem sa svojim pogreškama, ne s mojom odlukom. Rekao sam mu: "Nemoj se ubiti sam". Popričali smo i na večeri, on se kasnije i ispričao cijeloj momčadi, platit će večeru i idemo dalje. Svima sam rekao, ako imaju problem da mi pokucaju na vrata. Riješit ćemo sve probleme, pa ako se i posvađamo. Za sve sam uvijek tu u uredu, svi mogu doći i pričati. Leonu sam rekao da je ovo prvi i zadnji put da želim to vidjeti. Znam da je to novinarima sve zanimljivo.

Rani pogotci? Što se događa?

- Primili smo pet golova u prvenstvu. Zvuči pitanje kao da smo primili 50 golova. To je problem momčadi, ne obrane. Nogomet igra cijela momčad. Vidjeli ste i u Koprivnici, problem dugih lopti, nismo napadali s dovoljno igrača. Ali, slažem se, trebamo promijeniti mentalitet.

Kakvo je stanje Trajkovskog, je li u konkurenciji za sutra?

- Dopada mi se kao igrač, kvalitetan je. Ima nesreću s ozljedama. Tehnika briljantna, vrhunska osoba. On je u prvoj utakmici protiv Lokomotive promijenio cijeli ritam utakmice, napravio pravu stvar. Ušao je Trajkovski, bio je tada igrač odluke.

Kad pričate o igračima koji su ljuti, ne igraju. Što je s Lovrom Kalinićem, ne igra a kapetan je. Rekli ste da volite rotirati golmane, hoće li Lovre braniti sutra?

- Sutra ćemo vidjeti, ali garantiran da će Lovre braniti u Kupu. Da objasnim koncept ljutitih faca. Svi igrači koji sjede na klupi i smješkaju se, moraju promijeniti struku. Nogometaš se ne može smješkati kada ne igra. Stvar je ponašanja i pristupa. Osobe koje ne igraju, treniraju s 50 posto, odrađuju ovo, to je krivi pristup. Osobe koje sjede na klupi trebaju trenirati 1000 posto, to su prave ljutite face. Prije Kup natjecanja, dao sam Lovri priliku da brani. Da ga u Kup utakmici ne bacim u vatru. Prije svega Lovri zahvaljujem na svemu, pravi kapetan, pun podrške.

Ozljede?

- Za sada Prpić i Durdov koji je osjetio problem u Koprivnici, nećete ih vidjeti sutra.

Pitanje o Lučiću, dojam je da igrači igraju bolje, rijetki su oni koji nisu podigli nivo igre. Dojam je da Lučić ima problem, kao da mu igranje iz zadnje linije, igranje s loptom, traženje rješenja stvara problem?

- Točno ste rekli, to je zahtjev igre koju ja tražim. On je golman, nije uobičajeno da golman ima po 75 dodira po utakmici. To je teško. Ne kudim Lučića, on je vrhunski golman, ali jasno je da često uđe u probleme zbog mojih zahtjeva. Ne želim da ispuca loptu, nego da nađe rješenje. Promijenio se stil igre, i način njegovog branjenja. Imao je u Koprivnici par pogrešaka, ali to je normalno, zbog nogometa koji ja želim igrati.

Lokomotiva među momčadima koje primaju najviše, Hajduk dao četiri gola u zadnjim domaćim utakmicama?

- Problem je što vi znate hrvatsko prvenstvno bolje od mene. Primijetio sam da svi protiv Hajduka igraju vertikalno, tada se nekad nađemo u problemu, tu moramo izreagirati. Za mene se igraju dvije utakmice, s loptom i bez lopte. Svaka duga lopta protivnika je pitanje života i smrti za nas. Ne želim vidjeti utakmicu kao u Koprivnici prvih 25 minuta. Ali bio sam zadovoljan voljom i ritmom u drugom dijelu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. listopad 2024 13:39