ANTE CIZMIC Cropix
NEDOUMICE TALIJANA

Tramezzanija u finišu sezone očekuju velike dileme, hoće li nauštrb svojeg ponosa pružiti budućnost klubu?

Po dolasku u Pulu rekao je da mu se svidio projekt Istre 1961 u kontekstu rada s mladima
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. travanj 2024. 23:17

U subotu u Osijeku domaćin je veliki favorit utakmice s Istrom 1961. U subotu u Opus Areni tko god igrao za Zeleno-žute moći će uživati vrhunski ambijent, ponajbolji teren u Hrvatskoj i pronaći dodatne motive da se pokaže u pravom svjetlu.

U Osijeku se igra prva od šest završnih utakmica sezone. Istra 1961 je na dva boda minusa od osmog Slavena Belupa, na pet od sedmog Varaždina i na sedam od šeste Gorice. Upravo su to suparnici Zeleno-žutih u završnih šest kola, uz Osijek, Rudeš i Hajduk. S obzirom na vrlo solidna izdanja Puležana pod Paolom Tramezzanijem, legitimno zvuči želja da se na završnoj tablici Istra pozicionira jedno, dva, a možda i tri mjesta prema gore. To je ispravno i razumljivo.

Provjera potencijala

Ono što je s druge strane logično, to je realnost kako je komforna situacija glede statusa optimalna prilika da u tim utakmicama šansu dobiju i igrači koji su manje igrali, odnosno, i oni mladi talenti koji su u planu za bližu perspektivu u seniorima. U oba slučaja stvar je u tome da se provjere potencijali takvih igrača u svjetlu i iduće sezone.

Tramezzani je, po dolasku u Pulu, kazao da mu se svidio projekt Istre 1961, te na uključenje i rad s mladima gleda vrlo pozitivno. Talijanski će trener u idućih šest kola zapravo pokazati koliko je u tom kontekstu spreman žrtvovati nešto u natjecateljskom okviru u korist više prostora za mlađe i igrače, koji trebaju potvrditi da su potencijal za dalje. Tramezzani je do sada od mlađih kadrova najviše prostora pružio Morisu Valinčiću i upravo je on među onima koji su najviše napredovali pod talijanskim trenerom.

Ulog u budućnost

Šanse je dobivao i Maurić, ali je onda i zbog problema s nogom bio izvan igre. Sad se oporavio i mladi reprezentativac je spreman za igru. Slična je priča sa Salimom Lawalom, koji je bio prva Tramezzanijeva opcija u napadu, ali ga je kolaps na treningu i dvotjedna liječnička obrada udaljila s terena. I Lawal, potpuno zdrav, spreman je za igru. Dojam je da je Mateo Lisica promjenom pristupa ispunio zahtjeve trenera koji mu daje sve više šansi, a minute je počeo ozbiljno skupljati i Finac Koski. Među onima koji još nemaju tu priliku je visoki stoper Iovu. Možda se očekivalo i koji nastup (minute) više za Dukana Ahmetija, koji je već igrao na Rujevici, i unatoč dobi (16) dao je naslutiti dobre potencijale...

Tramezzani je, dakle, dao prostora mlađima i to prvenstveno onima koji su po njegovom kriteriju ispunili zahtjeve. To je kvalitetan trening i ponašanje, koncentracija i potom određeni učinak na utakmici. No, logično je očekivati da bi Talijan taj pristup mogao pojačati u završnih šest kola kao ulog u bližu budućnost momčadi. Na tome naglasak stavljaju i vlasnici kluba, iako nerijetko znaju pretjerati u očekivanjima.

Osim što brojke ukazuju da se mladi igrači postupno uključuju i dobivaju nužne prostore za igru, točno je i ono što struka općenito propagira. To je rizik da masovnije i nekritičko guranje mladih igrača u žrvanj HNL-a, bez podrške iskusnijih prvotimaca, poremeti logičnu putanju njihova razvoja. Niti jedan talentirani mladi igrač nije napredovao u momčadi koja najčešće gubi ili djeluje podređeno u odnosu na suparnika.

Rješavanje dubioza

Vrlo je vjerojatno da će o svemu tome porazgovarati trener Tramezzani, uz sportskog direktora Sašu Bjelanovića, s predstavnikom vlasnika, Haritzom Kuerejetom. On je već bio u Puli prije par tjedana, a najavio se u dolasku idućeg tjedna. To je između ostalog i prilika da se razriješe sve dubioze oko ostanka onih igrača koji su bez ugovora (Blagojević, Mlinar, Ćorić, Majstorović), ili su na posudbi (Devetak, Ekong), ili nakon ljetošnjeg dolaska nisu opravdali povjerenje te malo igraju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 23:20