Ramon Mierez

 VLADO KOS Cropix
VELIKA ODLUKA

U Osijeku će radije zvijezdu koju želi i Dinamo pustiti besplatno, nego je izgubiti ove godine

Osijek skloniji opciji da ode bez odštete, nego da ga sljedeće sezone nema u kadru
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 15. ožujak 2024. 08:20

Ispred Osijeka je deset prvenstvenih utakmica, a svaka je finale u borbi za četvrto mjesto u HNL-u, koje vjerojatno donosi izlazak u Europu osmu sezonu za redom, međutim, istovremeno se naveliko priprema i iduća natjecateljska sezona. Neke “mete” u prijelaznom roku su definirane, a definira se i tko će iz postojećeg kadra nositi Bijelo-plave u sljedećoj sezoni.
- S pravim potezima možemo biti puno bolji - kazao je nedavno sportski direktor Jose Boto.

A ti potezi sada se iščekuju. Kralježnica oko koje u Opus Areni žele graditi momčad za iduću sezonu jest Duarte - Nejašmić - Bukvić - Mierez. Međutim, trojici od njih profesionalni ugovori istječu u ljeto 2025. godine, tek je portugalski branič vezan na dulji period. S Domagojem Bukvićem i njegovim predstavnicima se pregovara već neko vrijeme, a i sportski direktor Bijelo-plavih, ali i mladi nogometaš, najavili su nedavno kako bi razgovori trebali biti zaključeni na obostrano zadovoljstvo.

S Nejašmićem za stol

Za stol bi se uskoro trebalo sjesti i s Darkom Nejašmićem, također s ponudom produljenja suradnje, veznjakom koji je uz El Tora ključan Osijekov igrač, u svojim standardnim izdanjima ove sezone i ponajbolja “šestica” lige.

image

Domagoj Bukvić jedna je od okosnica momčadi

IVAN PERIĆ/Cropix

Zanimljivo je razmišljanje u klubu oko Ramona Miereza. Naime, Mierez ni idućeg ljeta, kao što je to bilo i prošloga, neće biti na prodaju, osim u slučaju ponude koja se ne može odbiti. A poznato je kako je Osijek za svoga napadača izvjesio cijenu od oko četiri-pet milijuna eura i ispod toga neće spuštati svoja potraživanja.

No, taj iznos teško da će se ostvariti s obzirom na to da Mierez na ljeto ulazi u posljednju godinu ugovora. Idući prijelazni rok posljednji je, dakle, u kojem bi Osijek iz aktualne pozicije mogao nešto uprihoditi na Argentincu, čiji je transfer svojedobno plaćen 2,5 milijuna eura i najveći je u klupskoj povijesti. Tih uloženih 2,5 milijuna itekako se isplaćuje, međutim... Eventualna zarada na koju bi u Osijeku mogli računati idućeg ljeta teško da bi nadomjestila doprinos kojeg Mierez ima na terenu. A trenutno je prvi strijelac i drugi asistent lige, prvi u broju osvojenih duela u HNL-u.

- Za Ramona ne moram ni govoriti koliko nam znači u svakom smislu - ponovio je više puta ove sezone Zoran Zekić.

Mnogi u neizvjesnosti

Pritom, 20 posto idućeg Argentinčeva transfera pripada Alavesu, što nikako nije zanemarivo u ekonomskoj računici kojom se vode u klubu. Jasno je svima u Opus Areni kako bi u slučaju da prihvate ponudu ispod Mierezove realne vrijednosti, a s obzirom na to da je u zadnjoj godini ugovora teško da će dobiti ciljani iznos pogotovo nakon što svoj dio financijskog “kolača” uzme i španjolski klub, na tržištu za isti iznos ne bi mogli naći igrača sličnih kvaliteta. Moguće je, naravno, i kako će do ljeta 2025. predstavnici kluba sjesti s Mierezom i ponuditi mu novi ugovor. No, iz današnje perspektive prihvatljivija im je opcija da Mierez na kraju ode i bez odštete, nego da ga iduće sezone nemaju u kadru.

image

Ramon Mierez

DAMIR KRAJAČ Cropix

Bukvić, Nejašmić i Mierez su u skupini igrača kojima ugovori istječu 2025. godini, no što će biti s onima kojima ugovorna obveza istječe za nekoliko mjeseci (Brlek, Bralić, Gržan, te trenutno ozlijeđeni Barešić i Branšteter) još je uvijek nepoznato.

- Prije svega, nismo donijeli niti jednu odluku. Kad je donesemo, igrači će prvi saznati iz respekta prema njima - kazao je prije desetak dana sportski direktor bijelo-plavog prvoligaša Jose Boto.

Samo Fućak i Lovrić izvan kadra Osijeka

Pripreme za utakmicu protiv Varaždina, posljednju koju će Bijelo-plavi odigrati pred tribinama Opus Arene u idućih nešto više od mjesec dana, u u punom su jeku. Ne računajući Branštetera i vratara Barešića, kojima je zbog teških ozljeda sezona već završila, Zekić na treninzima ima manje-više kompletan kadar. Izostaju tek Kristian Fućak, koji se vraća nakon teške ozljede i radi po posebnom programu, a odvojen od ostatka momčadi je i Kristijan Lovrić. On zbog problema s aduktorom unazad dva tjedna isključivo radi u fitnessu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. ožujak 2024 08:20