Zoran Zekić

 VLADO KOS Cropix
‘STVAR JE U GLAVI‘

Zekić: Igrači se moraju malo probuditi. Od dvije pobjede na Poljudu do poraza protiv Istre...

Pred Bijelo-plavima je veliki izazov jer teren u Velikoj Gorici im iz nekog razloga tradicionalno ne leži
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 27. travanj 2024. 13:07

Ispred Opus Arene sreli smo Kristijana Lovrića dok je izlazio na trening. “Taman sam proigrao, a sada ne mogu igrati”, razočarano nam je kazao Lovrić koji je u posljednja dva prvenstvena nastupa zabio dva gola i za još jednog asistirao. Na treningu je sparirao jer za utakmicu protiv Gorice neće konkurirati zbog žutih kartona. Zbog isključenja u prošlom kolu također neće biti ni Slavka Bralića zbog čega će trener Osječana Zoran Zekić morati napraviti ozbiljne korekcije u sastavu, a moguće i sustavu u odnosu na momčad koju je poslao na teren protiv Istre u prošlom prvenstvenom kolu.

Manje su bitna imena

Zanimljivo, od trojice igrača među Bijelo-plavima koji su ostavili ozbiljan trag u dresu Gorice - Kristijan Lovrić je zabio 54 gola u 120 službenih nastupa, dok su Slavko Bralić i Kristijan Fućak proljetos kao posuđeni igrači Osijeka povukli Goričane u naizgled nemogućoj misiji spašavanja prvoligaškog statusa - niti jedan nije u konkurenciji za nedjeljnu utakmicu. Dvojica su, dakle, kartonirana, a za Fućka je još uvijek prerano za nastupe nakon što se tek nedavno vratio u puni trenažni proces poslije višemjesečne stanke koja je uslijedila zbog operacije križnih ligamenata.

- Fućak s nama trenira desetak dana i on će vrlo brzo dobiti priliku. Sve je jasno s kakvim snagama idemo, ali manje su bitna imena i ono što iza piše na leđima, a više ono što nosiš na prednjoj strani dresa - kazao je u najavi utakmice trener Bijelo-plavih Zoran Zekić.

Pred Osječanima je veliki izazov jer teren u Velikoj Gorici im iz nekog razloga tradicionalno ne leži. Od 11 dosadašnjih gostovanja slavili su u tek dva, a jesenas su ondje doživjeli i rezultatski najteži prvenstveni poraz ove sezone (0:3). Ali s Osijekom ove sezone ništa nije nemoguće.

Sve je stvar glave

Nevjerojatan je podatak kako su Bijelo-plavi u aktualnom prvenstvu osvojili više bodova protiv Hajduka koji se još donedavno borio za naslov prvaka (sedam) nego što su ih osvojili protiv Istre (četiri) koja je do prije nekoliko dana bila pretposljednja momčad HNL-a. Nadalje, s jedne strane Osječani su vezali tri uzastopne gostujuće prvenstvene pobjede (Slaven Belupo, Rudeš i Hajduk), a s druge povezali dva domaća poraza od momčadi od momčadi ispred kojih na ljestvici imaju ozbiljnu bodovnu prednost (Varaždin i Istra). Možda je u sezoni koja je već sama po sebi čudna vrijeme da se i u Velikoj Gorici tradicija okrene. Zekić je, uz Rene Pomsa, inače jedini trener Bijelo-plavih koji se s tog po Osječane jednog od najneugodnijih gostovanja kući vratio sa sva tri boda. Bilo je to odmah u prvoj utakmici koju su Osječani odigrali u Velikoj Gorici u prosincu 2018. Iduća pobjeda došla je tek rujnu 2022.

- Ove godine smo pokazali sve i svašta. Od dvije pobjede na Poljudu što nikada ranije nismo napravili do poraza od Istre koja nas prije toga u Osijeku nije pobijedila deset godina tako da ništa ne mora značiti. Sve je stvar glave... - prokomentirao je Zekić loša iskustva koja su Bijelo-plavi često imali u Gorici.

Je li poraz u prošlom kolu protiv Istre pred svojim navijačima uzdrmao momčad?

- Imam takav osjećaj, ali imao sam osjećaj i nakon pobjede protiv Hajduka da smo konačno dobili pravu energiju, ali sam se prevario. Nadam se da se i sada varam... Najiskrenije, puno stvari sam u životu i nogometu napravio s osjećajem, ali ove sezone sam se sto puta zeznuo s njim... Na treningu u ponedjeljak mi se činilo da je to dobro, u utorak mi se opet činilo kako nije dobro... Moram imati pravu energiju, ali moraju se i igrači malo probuditi. Kod nas je to tako zato i imamo tolike amplitude čitave ove sezone, baš smo čudne biljke - kazao je trener Bijelo-plavih.

image

Gorica ne leži Osijeku

IVAN PERIC Cropix

Do kraja sezone koju su obilježili silni usponi i padovi ostalo je još svega pet kola, a s obzirom kako je prednost ispred konkurenta za četvrto mjesto svega jedan bod puno prilika za ispravak više nema.

Nije pritisak nego motiv

- Jako bitna utakmica, jako bitni bodovi... Ali i dosad je bila svaka utakmica bitna, nekada smo bili bolji, nekada nažalost lošiji, zato i imamo ovakvu borbu za četvrtu poziciju. Najbitnija je energija s kojom ćemo ući u utakmicu, moramo biti koncentrirani i na kraju krajeva pokazati neku kvalitetu. Naravno, nešto se pita i protivnika, ali kad god smo pokazali koja nam je nit vodilja, kada god smo bili “unutra”, koncentrirani, rastrčani i s vjerom onda smo tako i prolazili - upozorio je trener Zekić svoje igrače kako odmah od starta moraju pokazati pravo lice.

Gorica će u utakmicu ući bez velikog opterećenja, igrat će isključivo za prestiž u borbi za 6. mjesto koju vodi s Varaždinom, dok je s druge strane Osijek pod imperativom, dobar rezultat je “pod moranjem” jer u borbi za Europu svaki bod se na koncu može pokazati kao važan. Naravno, uoči međusobnog ogleda protiv Lokomotive koja na Opus Areni gostuje u idućem prvenstvenom kolu cilj je zadržati bodovnu prednost, a idealno bi bilo i povećati je. Jer u posljednja tri kola Bijelo-plavima slijede utakmice s takmacima za naslov prvaka - gostovanje u Maksimiru pa domaćinstvo Rijeci - a u posljednjem kolu odlaze u Varaždin.

- Zašto bi nas nešto pritom sputavalo? Nama to ne smije biti pritisak nego motiv, dug prema nama samima, klubu i navijačima... Jer nedopustivo je da utakmica završi, a da se nakon nje ne možeš pogledati u oči i reći da si dao sve od sebe - zaključio je Zekić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 13:07