Marko Livaja

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
DERBI ZA VRH SHNL-A

Igrao i za Hajduk i Rijeku: ‘Navijat ću za Splićane! Livaja više nije sam, a jednom čovjeku - sve pohvale‘

‘Očekujem tvrdu utakmicu koju bi mogao odlučiti trenutak inspiracije, kaže Luka Vučko‘
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 26. rujan 2024. 23:40

Situacija u HNL-u nakon sedam kola je takva da se u nedjelju (20.00) na Rujevici sastaju dvije momčadi izjednačene na vrhu s po 17 bodova. Riječ je, naravno, o Rijeci i Hajduku, pa je jasno da je to u ovom trenutku sudar za prvo mjesto. Takmaci su po izjednačeni po učinku (5-2-0), a Rijeka ima bolju gol-razliku (15:1; 12:5).

Rijeka je nakon sramote u Ljubljani u naletu, a Hajduk iza sebe ima pobjedu protiv Dinama, te uvjerljivo slavlje nad Goricom nakon burnih previranja unutar kluba. Gattuso je uspio usaditi samopouzdanje svojim momcima, te ih je u potpunosti izolirao od ranijih događanja u klupskim uredima. Momčad ima koheziju i čvrsto je uz Gattusa, a to se osjeti i na terenu.

Samopouzdanja ne nedostaje niti Rijeci, koja u jadranski derbi ulazi nakon uvjerljivog slavlja protiv Šibenika. Ogled ova dva takmaca uvijek nudi zanimljive okršaje na terenu, a tako bi trebalo biti i ovog puta. S jedne strane Pašalić, Fruk, Andrić, Galešić, Janković, a s druge Livaja, Biuk, Prpić, Rakitić...doista skup igrača koji garantira spektakl. Hajduk protiv Rijeke u posljednjih pet susreta ima tek jednu pobjedu, a povijest jadranskih derbija sugerira da utakmice na Rujevici završavaju ili golijadom ili se svjedoči tvrdih i čvrstih 90 minuta.

Stabilniji u obrani

Gennaru Gattusu se klupa ‘proširila’, pa sada ima nešto više izbora. Poznavajući Talijana mogao bi na teren poslati nešto oprezniju varijantu momčadi, što bi značilo da će u njoj biti Anthony Kalik. Nakon pauze zbog kartona vraća se i Rokas Pukštas, a dobra je vijest za Splićane što se od treće opomene sačuvao Ivan Rakitić. Prpić i Uremović su sada već “kuvertirani” stoperski par bez obzira na pogrešku potonjeg protiv Gorice, koju je Gattuso preuzeo na sebe. Durdov je zasjao protiv Gorice, a pitanje je kako će Talijan regulirati njegove nastupe. Biuk se još traži, a iz prikrajka vreba Dajaku. U napadu je siguran Marko Livaja, koji baš voli zabiti na Rujevici i s obzirom na formu ne bi bilo iznenađenje da opet zatrese mrežu.

image

Luka Vučko 2023.

JURE MISKOVIC Cropix

Malo je tko prije koji tjedan mogao zamisliti da će ogled Rijeke i Hajduka biti onaj za vrh prvenstvene ljestvice, ali sigurno je zapravo jedino da će Rujevica biti puna i da će sve oči biti uprte u tu utakmicu. Gattuso je lisac i on će nastojati pripremiti svoje igrače na sve moguće zamke tog derbija. Činjenica je da se sastaju dvije ekipe u trenutačno najboljoj formi u ligi. Idealan sugovornik za najavu jadranskog derbija jest Luka Vučko, koji je u igračkoj karijeri nosio dres oba kluba

- Mislim da nas čeka pravi derbi dvije momčadi koje dijele prvo mjesto. Hajduku je pobjeda protiv Dinama dala enormno samopouzdanje, koje se nastavilo i uvjerljivom predstavom protiv Gorice, a Rijeka se jako brzo oporavila od šoka u Europi i također igra odlično, to je potvrdila i ova zadnja utakmica protiv Šibenika - kaže Vučko, koji je opisao kakvu utakmicu očekuje...

- Hajduk se pod Gattusom posebno stabilizirao u obrani, talijanski trener puno polaže u stabilnost zadnje linije, a Rijeka je do sada primila tek jedan pogodak u prvenstvu. Stoga očekujem tvrd derbi s puno nadmudrivanja, a utakmicu bi mogao odlučiti jedan trenutak inspiracije.

Drago mi je što Gattuso forsira mlade igrače

Vučko je spomenuo 16-godišnjeg Durdova, kako ga zadržati ‘prisebnog’ nakon onakve predstave? Gattuso je rekao da s tim neće imati problema...

- Durdov je momak koji živi nogomet i živi za uspjeh. Ima sreću što mu je trener Gattuso, koji je bio igrač kakav je bio. On će sigurno ispravno postupiti kada je u pitanju Durdov. On sam od sebe neće poletjeti, znam ga još iz kadeta Hajduka.

Puno se priča o mladim igračima Hajduka, Gattuso im se ne libi dati šansu i povezati ih s iskustvom koje posjeduje u svlačionici.

- To je jedini ispravan put za Hajduk. Iskreno, drago mi je da Gattuso forsira mlade i da im se ne boji dati priliku. On je neovisan čovjek i ako se to pokaže dobitnim nastavit će gajiti takav stil - uvjeren je Vučko.

Pričamo li o pojedincima moramo se dotaknuti Livaje.

- Livaja je trenutačno najbolji igrač lige. Stvarno je najveća snaga Hajduka i praktično sam vuče ekipu, iako mu se sada priključio i mladi Durdov, koji je zasjao protiv Gorice. Livaja će na Rujevici sigurno biti motiviran i na svojoj razini.

Neizvjesno do kraja

Prokomentirao je i uzlet Rijeke nakon europske eliminacije od Olimpije...

- Pohvalio bih Radomira Đalovića, nije mu bilo lako nakon Olimpije. Njega igrači vole, a on forsira brz i moderan nogomet. Sve pohvale Đaloviću, kojeg izrazito cijenim.

image

Radomir Đalović

Adam Ihse/Afp/Profimedia

Jeste li nakon onakvog početka sezone očekivali da će u 8. kolu derbi za prvo mjesto igrati Rijeka i Hajduk?

- To je nogomet, fluidno je to tkivo. Dinamo je do 28. kolovoza bio neporažen i dominantno je izbacio Qarabag, a onda ih je sasjekao remi na Rujevici i poraz od Hajduka, a sada i Slaven Belupo. Duga je sezona i bit će tu još puno promjena. Dignut će se sigurno i Dinamo, prvenstvo će se lomiti do samoga kraja - rekao je Vučko, koji je ostao suzdržan po pitanju ogleda u sredini terena između Rijekinih Jankovića, Fruka i Pašalića, te Hajdukovih Rakitića i Krovinovića.

- Nema u nogometu starih i mladih. Igraju samo najbolji. Rakitić je Hajduku od nepresušnog značaja, a Rijekini veznjaci imaju energiju. Bit će to zanimljiva utakmica u kojoj se kao hajdukovac nadam pobjedi Hajduka - zaključio je Luka Vučko.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. rujan 2024 23:41