Mislav Karoglan

 TOM DUBRAVEC Cropix
‘UTAKMICA PRVENSTVA‘

Karoglan uoči derbija na Poljudu: ‘Susret koji ne rješava ništa, jedna činjenica o Rijeci prolazi ispod radara‘

‘Sve sam analizirao, znam gdje vrebaju opasnosti. Uz to znam da moji igrači imaju niz oružja‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. siječanj 2024. 13:51

Trener Bijelih pojavio se u novinarskom salon nakon mjesec i pol dana. Ali, ništa se od sredine prosinca nije promijenilo, i dalje je Hajduk prvi. Mnogi će pritom kazati da je nedjeljni jadranski derbi "utakmica prvenstva" jer Hajduk može šest bodova pobjeći Rijeci. Uz to dakako, ide i psihološka prednost, a Dinamo je ostavio trenera, glasilo je novinarsko pitanje na koje je Mislav Karoglan odgovorio u svom stilu.

- Znate što ću odgovoriti, jer uvijek kažem što mislim. Ništa ova utakmica neće riješiti, mi smo Europu osigurali, sve ostalo je otvoreno, sve je u bod. Rijeka je legitiman kandidat za titulu, bit će troboj do kraja.

Je li Selahi, uz Pjacu, najvažniji igrač Rijeke?

- Bitan je za igru, ali važan je za iskustvo i mir. Imaju tri reprezentativca što je činjenica koja prolazi ispod radara. Rijeka je kompletna ekipa, ali ja sam vidio već prije nekoliko mjeseci u Europi protiv Lillea kakva su ekipa. Momčad koja ima glavu i rep. Uostalom, u nedjelju igraju prvi i drugi, ne treba tu ništa dodati.

Jeste li riješili sve dvojbe oko početne jedanaestorice? Je li lijevi bek jedini upitnik?

- Imam još jednu dvojbu koja se ne tiče bočnog igrača – odgovorio je Karoglan i nastavio:

- Bitno je da imamo dovoljan broj igrača za nedjelju. Igrat će svih 16, a nisam ni igračima rekao sastav.

Je li spreman Livaja koji nije trenirao u utorak?

- Svi su zdravi osim Ferra – rekao je Karoglan.

Jeste li gledali uvodne utakmice HNL-a, dvoboje Lokomotive i Dinama, Gorice i Rijeke?

- Gledao sam sve kao i uvijek. Lokomotiva je opasna svakome, to sam već ranije govorio. Kada imaš brzinu i sustav koji je godinama jasan možeš svima zagorčati život. Dva rana pogotka, pa se kasnije ne vratiš, to je već toliko puta viđeno. Rijeke je okrenula u Gorici, to govori koliko su ozbiljna ekipa, ali nagaznih mina ima na sve strane. Svako dugoročno planiranje je bespotrebno.

Koliko ste zadovoljni, je li aktualna momčad bolja momčad u odnosu na jesensku koja je igrala protiv Dinama?

- Mi nismo previše mijenjali, došao je Laszlo, vratili smo Nikolu i za početak ostali bez Dialla koji je na Afričkom kupu. Momčad je spremna, super motivirana i uvijek se prvo kolo čeka s velikim nestrpljenjem.

Očekujete li još nekog do kraja zimskog mercata legitimno je pitanje, jer Karoglan je nakon SLASK-a najavio dolazak lijevog beka. Međutim....

- Ne forsiramo ništa. Vidjet ćemo, ali jednu stvar sam naučio od našeg šjor Bore koji uvijek govori "za mene su moji najbolji".

Kako se uklopio Laszlo Kleinheisler? Je li i dalje problem s povratnom trkom, balansom momčadi?

- Radili smo s Laszlom, on je primarno ofenzivni vezni, ali može igrati i krilne pozicije. Problem je kada igrač ne igra pola godine, nećete to odmah dobiti spektakl. Ali, u svakom slučaju, bit će pojačanje za nas.

Jesu li vam bila dosta dva tjedna priprema?

- Svaki trener je zadovoljan pripremama, nisam još nisam čuo da je netko nezadovoljan. Međutim, najbitnije je da pozitivu s priprema preneseš na utakmice.

Što je prednost, odmor Hajduka ili Rijekin ulazak u ritam utakmica četiri dana ranije od Splićana?

- Samo je nedjelja bitna, sve ostalo je teorija. U svakom slučaju, trebat će rasporediti snage svih 90 minuta. Trebat će nam hladna glava za nedjelju.

U tom kontekstu je dakako i vječno pitanje euforije. Stadion je rasprodan, Split živi za utakmicu, a pritom je pozitivno ozračje dodatno podgrijao i poraz Dinama u ogledu s Lokomotivom. Kako ćete reagirati u psihološkom aspektu, kako ćete momčad spustiti na zemlju i dvoboj dočekati baš kako ste i zatražili "hladne glave"?

- Nismo mlada momčad, a i ovi mladi igrači koje imamo su čvrsto na zemlji. Moji igrači dobro znaju da nismo još gotovo ništa napravili, za svaki sljedeći susret se detaljno spremamo. Osjećam da ekipa ne leti, da žive u realnom trenutku.

Još jedan detalj iz prošlosti nismo zaboravili. Riječkih 0:6 koji su Karoglana koštali klupe Istre, ali u konačnici, možda mu je Rijeka i pomogla, jer da nije bilo otkaza u Puli možda se ne bi vratio u Hajduk. U svakom slučaju, Rijeku je dobro Karoglan upoznao ove sezone i bez da je vodio jadranski derbi.

- Ova je Rijeka okomita, s kvalitetnim šutem s vanjskih pozicija. Sve sam analizirao, znam gdje vrebaju opasnosti. Uz to znam da moji igrači imaju niz oružja i kvalitetu za važnu utakmicu.

Kakva je razlika između nedjeljnog derbija s Rijekom i zadnjeg derbija u Maksimiru? Dva susreta iste kategorije, ali pristup bi očekivani trebao biti drukčiji.

- Nije nam bio cilj biti toliko podređen u Maksimiru, ali ne treba se vraćati na taj dvoboj. U nedjelju igramo kući, naši ciljevi se znaju. Imamo plan kako ugroziti Rijeku i meni je momčad najbitnija, a što je još važnije da oni vjeruju jedni drugima.

Treneri na svoj način vode utakmicu, Sopić je izvadio dva ponajbolja igrača u 30. minuti susreta u Velikoj Gorici. Kako vidite Sopića kao trenera?

- Prošle sezone je napravio sjajan posao s Goricom. Osobno se ne poznajemo, ali znam da je dobar trener.

Na prvoj utakmici prošle jeseni pred Koprivnicu kazali ste da imate tremu, kakva je situacija za nedjelju?

- Nisam neki tremaš, ali pozitivna trema te drži budnim da ne propustiš stvari koje su ti bitne. Kada ti bude svejedno onda se treba ostaviti posla.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 17:28