DAMIR SKOMRLJ Cropix
KREĆU PRAVNE ZAVRZLAME?

Rijeka kaznila igrače zbog loših partija, igrači se žalili HUNS-u? Oglasili se klub i sindikat

Najgora polusezona u novijoj povijesti kluba očito je u njemu izazvala brojne tektonske poremećaje.
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 24. studeni 2022. 17:55

Na Kvarneru nije dosadno niti kada klub još uvijek nema čelnog čovjeka struke i kada je kompletna prva momčad raspuštena do početka priprema za koje se samo nagađa da će početi negdje početkom prosinca. Službenog podatka još uvijek nema, obično se takve stvari komuniciraju s glavnim trenerom, no igračima prve momčadi mir i "zasluženi" odmor nakon naporne polusezone navodno remeti upravo klub i to na način da će ih novčano kazniti zbog izrazito loših rezultata u netom završenoj polusezoni.

Barem tako tvrdi Hrvatska udruga Nogometni sindikat (HUNS) koji je, zbog sve većeg broja anonimnih poziva igrača HNK Rijeke izrazio zabrinutost zbog najavljenog navodnog kažnjavanja igrača kojem su razlog loše izvedbe na terenu i prakse koja se, kako kažu iz sindikata, davno prestala koristiti u hrvatskom nogometu.

- Stav HUNS-a po pitanju kažnjavanja igrača zbog loše izvedbe je jasan. Ustaljena praksa FIFA-ine Komore za rješavanje sporova DRC-a i CAS-a je takva da nema kažnjavanja igrača zbog tzv. subjektivnog kriterija, a to je loša izvedba. HNK Rijeka je jedan od najvećih nogometnih klubova u Hrvatskoj i iskreno se nadamo da će postupati sukladno pravilima, propisima i svojoj tradiciji, te da neće svjesno kršiti odredbe pravilnika i postupati protivno odlukama FIFA DRC-a i CAS-a, kazali su između ostalog iz nogometnog sindikata.

Pokušali smo doći i do, barem neformalne, potvrde navedenih "optužbi" od strane nekoliko nogometaša Rijeke, no niti jedan od njih očito nije htio govoriti o navedenoj temi. Ne samo o njoj, svaki od nekoliko upućenih telefonskih poziva nije naišao na odgovor, bez obzira na to što je najavljeni udar "po džepu" izazvao brojne optužbe upućene udruzi koja je osnovana još 2010. godine s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja statusa igrača i drugih sudionika u hrvatskom nogometu, a po uzoru na europske udruge iste prirode.

Klub, još jedna strana upletena u cijelu ovu priču oglasio se kratkim priopćenjem oko navodnih pritisaka i financijskih "prijetnji" igračima.

- HNK Rijeka će uvijek postupati sukladno preuzetim ugovornim obvezama i postojećim klupskim pravilnicima poštujući propise HNS-a i FIFA-e, te će apsolutno štititi interese kluba tako da nikad ne umanje prava naših djelatnika osim ako za to ne postoji osnovani razlog, priopćili su kratko iz kluba.

Drugim riječima, klub očito smatra da itekako postoji pravni temelj za revidiranje ugovornih obveza, posebice onih koje se odnose na financijske izdatke, najgora polusezona u novijoj povijesti Rijeke očito je izazvala tektonske poremećaje i ne baš popularna rješenja koja će, nema sumnje, naići na odobravanje velikog dijela navijača kluba s Kvarnera. Igre, a neslužbeno doznajemo i određena "nesportska" ponašanja koje su si određeni pojedinci dopustili bili su ispod svake razine elitnog razreda hrvatskog nogometa i razine po kojoj je Rijeka posljednjih godina postala prepoznatljiva, uspješna sredina. Nekad bilo, sad se spominjalo...


PRIOPĆENJE HUNS-a

Igrači Rijeke žale se da su kažnjeni zbog slabe igre!?

Zbog sve većeg broj poziva od strane igrača HNK Rijeka, izražavamo zabrinutost zbog pokušaja uvođenja prakse koja se davno prestala koristiti u hrvatskom nogometu. Stav HUNS-a po pitanju kažnjavanja igrača zbog loše izvedbe je jasan. Ustaljena praksa FIFA-ine Komore za rješavanje sporova DRC-a i CAS-a je takva da nema kažnjavanja igrača zbog tzv. subjektivnog kriterija, a to je loša izvedba.

HNK Rijeka je jedan od najvećih nogometnih klubova u Hrvatskoj i iskreno se nadamo da će postupati sukladno pravilima, propisima i svojoj tradiciji, te da neće svjesno kršiti odredbe pravilnika i postupati protivno odlukama FIFA DRC-a i CAS-a. Naglašavamo kako HUNS stoji na raspolaganju svim svojim članovima sa pravnim savjetima i pomoći.

Oglasila se i Armada:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 19:37