Željko Sopić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
VISOKI ULOZI

Sopić ima rješenje za izostanak važnog igrača, znakovita je i situacija s dosad ‘usamljenim‘ veznjakom

Očekuje se da će se utakmica lomiti kroz inspiraciju pojedinaca
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. veljača 2024. 11:39

Derbi Dinama i Rijeke u nedjelju neće ništa definirati natjecateljski. No, to odmjeravanje imat će velikog utjecaja na psihološke razine dvije momčadi u nastavku neizvjesne borbe za vrh.

Dinamo ima imperativ pobjede da ne bi zaostao i upao u krizu. Rijeka ima komotniju poziciju jer joj u oba pozitivna ishoda raste natjecateljsko samopouzdanje, a možda po tom pitanju odlučno uzdrma konkurenta.

U ovakvim dvobojima, pogotovo trenera kojima je prioritet organizacija i taktička disciplina, za očekivati je da će to biti tvrdo nadmetanje. Ulog je ogroman, pa je sasvim izvjesno da će akteri biti vrlo koncentrirani i s prioritetnom željom da ne pogriješe. To onda podiže kontrolu svakog trenutka, svakog proigravanja, izlaska iz zone ili brzog povratka u defenzivu.

Raskrsnica sezone

Gol na jednoj strani može “otvoriti” utakmicu, ali dojam je da ni tada ne bismo vidjeli napade “sa svih strana”. Mogu li nas iznenaditi Dinamo i Rijeka, vidjet će se...

U ovom trenutku Rijeka po formi djeluje uvjerljivije. Pet pobjeda u ovoj godini u pet utakmica, uz gol-razliku 14:3, i to s tri teška gostovanja (uključujući Poljud), sugerira natjecateljski iskorak Riječana. Znakovito je da ta uvjerljivost dolazi u fazi kad je Sopić umjesto “usamljenog” Selahija na “šestici” pridodao Hodžu. Mladi igrač je rastrčan, dovoljno agresivan kao “šestica” u defenzivi, ali se priključuje i ofenzivi.

image

Lindon Selahi

VOJKO BASIC Cropix

Tako je Rijeka pokrivenija defenzivno, što se ne bi moglo kazati za jesenske partije, gdje bi Selahi bio sam iza četiri ofenzivna igrača sredine. Možda je upravo taj epilog Selahijevog neigranja zbog ugovora, a koji je Hodži dao prostora, doprinio da Rijeka sada djeluje kompaktnije. Dodatni plus Rijekinom hodu, a koji se reflektira i kroz bitno učinkovitija gostovanja, svakako je proširenje klupe. I sad, kad je otpao Janković, Sopić ima rješenje u Fruku, koji je kao “desetka” vrlo učinkovit. Na klupi ima igrače koji mogu mijenjati ritam tijekom igre kao Obregon, Grgić, Ivanović, Goda ili Bogojević...

Dinamo je na raskrsnici sezone. U ligi je manje uvjerljiv od Rijeke, što ukazuje i učinkom 3-1-1 uz 6:5 gol-razliku. No, ima dvije činjenice na kojima Jakirović može graditi optimizam za nastavak. Prvo je to da je Dinamo unatoč svim neuvjerljivostima koje prate sezonu blizu vrha, što je bitno i u kontekstu druge činjenice da su Modri u dvije “otpisane” utakmice s Betisom sami sebi, a to je važnije nego drugima, pokazali koliko dobro mogu odigrati. Dakle, protiv Rijeke imaju golem motiv da prelome sezonu u pravcu željenih iskoraka. Jedan od mogućih tereta tom izdanju mogao bi biti umor, ali upravo je faktor samopouzdanja onaj koji tu može biti kompenzirajući.

Dinamo i Rijeka igrat će natjecateljski jer to iziskuje ulog. Upravo zato je za očekivati da će se utakmica lomiti kroz inspiraciju pojedinaca, sposobnih načeti potezom i najtvrđu organizaciju igre.

Što bi moglo odlučiti derbi?

1. Pogreška u sustavu
Obje momčadi bit će vrlo organizirane i taktički disciplinirane. Za prelomiti utakmicu mora se dogoditi inspiracija pojedinca koji će suparnika navesti na pogrešku. Naravno, dinamika može biti i obrnuta.

2. Strpljenje derbija
Visoko su emotivnog intenziteta ovakve utakmice. One troše energiju igrača pred utakmicu, a kamoli tijekom igre. Strpljenje znači i kvalitetno trošenje te energije. Tko će tu biti mudriji, može profitirati u zadavanju ključnog udarca suparniku.

3. Faktor svježine
Nedvojbeno jest da je Dinamo na planu svježine hendikepiraniji. Emotivno i fizičko pražnjenje protiv Betisa tri dana prije bit će od utjecaja i u derbiju. Rijeka je svježija i to može biti faktor prevage u dinamici utakmice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 02:11