GORAN MEHKEK Cropix
CRNI NIZ

Hoće li u subotu pasti neslavni rekord HNL-a? Zagrepčanima prijeti pomalo nestvarna brojka

Prošlog su vikenda izjednačili klupski i ligaški negativni rekord, a sad bi ga mogli srušiti
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 19. veljača 2024. 12:47

Splitski Hajduk je i u trećem međusobnom dvoboju u Hrvatskoj nogometnoj ligi slavio protiv Rudeša. Nakon 0:2 iz prve utakmice u Kranjčevićevoj u petom kolu domaćeg prvenstva i 0:1 na Poljudu u 14. kolu, u subotu su nakon 23. odigrala kola HNL-a Zagrepčani ostali na četiri osvojena boda iz četiri neriješena rezultata. Momčad Mislava Karoglana slavila je na prepunoj Kranjčevićevoj jednakim rezultatom kao i u prvoj utakmici druge i posljednje momčadi tablice domaće nogometne elite.

Hajduk je 20. kolovoza na Trešnjevci riješio susret u prvom poluvremenu. Konačan rezultat postavili su pogocima Marko Livaja u četvrtoj, odnosno Dario Melnjak u 14. minuti. Tada je radi suspenzije Ivan Leko vodio goste s tribine, sada je Mislav Karoglan za kormilom ipak morao pričekati drugi dio za mirnu fazu svoga sastava. Livaja je opet prvi zatresao mrežu Rudeša u 48. minuti, da bi za 0:2 pogodio Leon Dajaku u trećoj minuti sudačke nadoknade.

Niti prinove ne pomažu

Iako svaki novi poraz Rudešane dodatno udaljava u želji stvaranja stabilnog prvoligaša i sve ih bliže gura prema relegaciji, trener Davor Mladina, kako je uostalom i sam rekao, ne može biti potpuno nezadovoljan predstavom svojeg kadra u subotu. Hajduk je došao u ulozi velikog favorita i pobjeda je bila izgledan epilog, međutim Rudeš je prvo poluvrijeme izdržao bez primljenog gola. Livaja i njegovi suigrači imali su puno pravih, gotovo stopostotnih prilika koje su ili završavale iznad i pored vrata Mateja Markovića, ili su opasnosti otklonili baš Marković ili njegovi suigrači iz obrambenog bloka. Na kraju su domaći pod tolikim pritiskom ipak morali kapitulirati.

Međutim, dobre defenzivne dionice čak i nisu nešto novo na Rudešu. Obrana je skupa s kapetanom Markovićem znala pokazivati zavidnu količinu koncentracije i srčanosti, ali pod tolikom paljbom bilo je pitanje vremena kada će jedan udarac jednostavno morao naći put do mreže.

Puno veći problem posljednje momčadi HNL-a je efikasnost. U subotu su pristaše Splićana odahnule tek u sudačkoj nadoknadi, prije pogotka Dajakua u nadoknadi, domaći su dva puta zaprijetili Ivanu Lučiću. Bile su to praktički jedine dvije prilike Rudeša na utakmici, koje su došle prekasno, u samoj završnici susreta.

Da su kojim slučajem Vinko Petković, odnosno Vanja Vukmanović zatresli mrežu Hajduka, bio bi to prvi prvenstveni gol Rudeša još od 1. listopada. Katastrofalan je to podatak za momčad koja je prošle sezone superiorno izborila plasman u elitu. Taj gol djelo je Frana Topića i poslužio je tek za ublažiti jedan od 19 poraza ukupno ove sezone, tada od Rijeke rezultatom 1:2. Od tada je odigrano 13 kola HNL-a, a posebno je zabrinjavajuće da Zagrepčani nisu ulazili niti u neke prevelike prilike. Jednostavno fali kreativnosti, ali i fizičke i taktičke superiornosti. Rudeš 24. veljače gostuje u Puli i bit će barem 146 dana bez postignutog ligaškog gola, a ako ne trijumfira protiv Istre 1961, ući će u povijest kao momčad koja je najlošije startala u HNL. Rudešani su u subotu izjednačili klupski i ligaški negativni rekord, u početna 23 kola nisu trijumfirali ni u sezoni 2018./19. Tada je u 24. pao Inter, može li sada u 24. pasti Istra?

Rudeš je pomak tražio od zimskih pojačanja, redom kvalitetnih prvoligaških igrača koji pokazuju kako imaju klasu, ali su bez natjecateljskog ritma. Ante Ćorić pokazuje zašto je bio najveći talent hrvatskog nogometa, ali bez pomoći sa strane brzo se utopi u sivilo obrambeno orijentiranog nogometa. Eros Grezda opasan je sa svakom loptom u nogama, ali bez posjeda na vidjelo izlaze posljedice ozljede od kraja studenoga. Jan Doležal u nedostatku napadača mora igrati kao čista “devetka”, što nije. Tomislav Mrčela opravdao je dolazak i protiv Hajduka bio jedan od angažiranijih igrača. Kada ostali uđu u ritam, a obrana ostane čvrsta, tada će se Rudešani moći nadati novim bodovima na kontu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. srpanj 2024 10:45