Razgovor ugodni Dambrauskasa sa sutkinjama Ivanom Martinčić i Sanjom Rođak-Karšić te sucem Nikolom Kečkišem

 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX
VALDASOV DEBI

Korigirao je sustav, napravio bitnu promjenu u prvih 11, ali Litavac mora biti svjestan jedne stvari...

Livaja je nominalno bio napadač, ali imao je potpunu slobodu u igri. Teško je Livaju ‘ukalupiti‘...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. studeni 2021. 21:53

Nije Hajduk s igrom protiv Dragovoljca nikoga “izuo iz cipela”, ali nije se to ni očekivalo. Nitko u tri treninga ne može značajnije promijeniti puls momčadi koju vodi, pa nije to napravio ni Valdas Dambrauskas. Međutim, izborena pobjeda - pa makar i protiv skromnog Dragovoljca - donijela mu je priliku da u miru iskoristi prvenstvenu stanku kako bi pripremio momčad za jako tešku završnicu jesenskog dijela sezone. Splićane čekaju gostovanja na Rujevici, Maksimiru, te u Kranjčevićevoj kod Lokosa, dok na Poljud stižu Istra i Osijek. Dodajte tome i kup-gostovanje kod Lokomotive. I sve to u manje od mjesec dana...

Po pitanju stila Hajdukove igre, Dambrauskas je napravio određene korekcije. Izveo je novi trener 4-4-2 formaciju, za razliku od 4-2-3-1 koju je četiri mjeseca gurao Jens Gustafsson. Livaja i Ljubičić bili su tandem napadača, iako je Livaja očekivano imao potpunu slobodu u igri, kakvu je imao i kod Gustafssona, pa se kretao gdje je već mislio da treba biti. Livaju je teško “ukalupiti”... Vidjeli smo u uvodu utakmice da Hajduk pokušava igrati brže, ali opet je bilo previše pogrešaka u dodavanjima, a i željeni bi tempo padao dosta brzo.

image

Marko Livaja i Stipe Vulikić

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Dambrauskas je napravio i jednu bitnu promjenu po pitanju igrača u udarnoj postavi. Umjesto Atanasova, litavski je trener na teren poslao Ćalušića. Mladi (22) veznjak odmah je opravdao povjerenje. Vidjeli smo da ga nije strah dati brzu i okomitu loptu između linija, vidjeli smo i da se zna ubaciti u kazneni prostor iz drugog plana, te da u njemu zna driblingom stvoriti višak. S takvom prezentacijom Ćalušić može računati na veću minutažu u nastavku sezone.

Biuka i Ljubičića Dambrauskas je uoči utakmice označio kao “mladiće koji moraju postati muškarci”. Oni su mu uzvratili sjajnom akcijom u kojoj je Biuk asistirao, a Ljubičić zabio. Biuk je i protiv Dragovoljca s nekoliko poteza pokazao da je kriza iza njega te da sve više sliči igraču koji je proljetos serijom sjajnih utakmica oduševio nogometne stručnjake.

Pogledajte akciju Biuka i Ljubičića:

Dambrauskas nakon ove utakmice nečeg mora biti svjestan. Hrvatski dragovoljac nije slučajno zadnji na ljestvici. Klub iz Sigeta pokušava na sve načine izgurati sezonu, prije svega po pitanju financija. Gosti su na Poljud došli sa samo šest pričuvnih igrača, trener Mladina trenutačno ih nema više na raspolaganju. I to puno govori o stanju u klubu. Stoga nije čudno da su u 90 minuta možda dvaput ozbiljnije krenuli prema domaćem kaznenom prostoru. Nitko na Poljudu ove sezone nije odigrao slabije od Dragovoljca.

O tome kako nogometna Dalmacija gleda na izvedbe Hajduka puno pak govori tek nešto više od tri tisuće ljudi na poljudskim tribinama. Kiša je samo djelomično opravdanje za jedan od najslabijih poljudskih posjeta posljednjih godina. Pravi razlog su Hajdukove prezentacije na terenu. Dambrauskas tek treba uvjeriti navijače da ima snage izvesti momčad na pravi put. Debi s Dragovoljcem odradio je uredno, dobio je što je morao dobiti.

image

Stjepan Badrov i Valdas Dambrauskas na klupi

BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Linker
25. lipanj 2022 13:06