Petar Bočkaj (u sredini)
 IVAN PERIC/CROPIX
TEŠKA ODLUKA

Napokon je spreman: Hoće li biti tajni adut Nenada Bjelice uoči velikog derbija protiv Dinama!?

Bijelo-plavi polako kompletiraju svoje redove za predstojeći veliki subotnji dvoboj s aktualnim prvakom
Piše: Darko RužićObjavljeno: 18. studeni 2020. 21:09

Ova se subota u gradu na Dravi čeka s velikim nestrpljenjem. Uvijek je tako kada u Gradski vrt dolazi Dinamo. Ovaj put još i više jer mnogo je onih iz domaćeg nogometnog svijeta koji su uvjereni da ako netko može pomrsiti planove Modrima u nastojanju da i u ovom prvenstvu budu najbolji i opet postanu prvaci HNL, onda je to Osijek. Njegovu momčad vodi Nenad Bjelica, rezultatski jako uspješno. Prije toga bio je trener Dinama i u toj činjenici prvoligaš s Drave kao da ima najvažniji adut uoči predstojećeg derbija.

Logike za takva promišljanja ima, jer ako netko dobro pozna mogućnosti baš svakog igrača maksimirskog kluba, onda je to nedvojbeno Bjelica. Ipak, on je uvijek dosljedan i okupira ga jedino igra i pristup njegove momčadi. Naravno da razmišlja i o protivniku, ali samo onoliko koliko mora, koliko je to nužno u taktičkoj pripremi utakmice. Moguće da ovaj put to čini i više i dublje, jer objektivno njegovi se sadašnji igrači u subotu sučeljavaju s najjačim protivnikom u HNL.

Bolja situacija

Međutim, ima Nenad Bjelica o čemu razmišljati kao o prioritetu jer u posljednje vrijeme nikako nije uspijevao složiti kompletnu momčad. Uvijek mu je u kadru nedostajao ne jedan ili dvojica od onih standardnih, nego uvijek više njih.

- Vjerujem da će ovaj put situacija biti drugačija. Vedran Jugović i Laszlo Kleinheisler su trenutačno još jedini sa zdravstvenim problemima, a vjerujem da će do subote i oni biti spremni - kazao je trener Bjelica.

A ni na treninzima osim što nema spomenute dvojice nema još nekih. Damjan Bohar i Marin Jurčević su u reprezentaciji Slovenije, Merveil Ndockyt pak reprezentaciji Konga, a i Mile Škorić je u kadru našeg izbornika Zlatka Dalića.

- Nadam se da će nam se svi s tih reprezentativnih akcija vratiti zdravi - iskazao je svoju želju Bjelica.

Bio je Škorić, kapetan Bijelo-plavih, na listi pretpoziva izbornika Dalića. Prošla je prijateljska utakmica s Turskom, onda i utakmice Lige nacija sa Švedskom, a stoperi koji su bili na raspolaganju izborniku otpadali su jedan za drugim, prvo Vida, pa Ćaleta-Car, onda još i Uremović. U utakmici sa Šveđanima u jednom je trenutku Dalić morao povući i za mnoge neočekivani potez, pa je Barišića, lijevog braniča, pretvorio u stopera.

Nije to njemu nepoznanica jer je u ranijoj karijeri, u svojim mlađim danima, Borna Barišić znao nastupati i kao stoper. Ipak, profilirao se kao lijevi branič. Sada uoči utakmice s Portugalom izbornik Dalić je aktivirao pretpoziv koji je ranije uputio Škoriću i preformulirao ga u onaj pravi poziv. Možda ga je kapetan prvoligaša s Drave mogao i sam očekivati jer jako dobro zna za probleme sa stoperima koji su trenutačno Hrvatskoj na raspolaganju.

Poziv kojem se odazvao došao je u trenutku kada mu se možda više i nije nadao. I to u trenutku kada ga s suigračima na kraju tjedna u osječkom Gradskom vrtu čeka prvenstveni derbi s Dinamom.

- Nije mi prvi puta da imam obveze prema reprezentaciji. Nije ni Split daleko, brzo ću se vratiti. U srijedu ću se opet priključiti treninzima naše momčadi, a odradit ću s njima do ogleda s Dinamom još najmanje tri treninga.

Malo vremena

Iako je stanka u prvenstvu, nema dana da se ne priča o predstojećem derbiju. Ali, tvrdi barem tako kapetan Bijelo-plavih, igrači međusobno još o tome nisu razgovarali.

- Nije bilo vremena. Nakon odigrane utakmice u Kurilovcu imali smo slobodan dan, a eto sada sam se odazvao pozivu u reprezentaciju. Prije toga samo smo pričali kako u Kupu na pravi način odigrati utakmicu i izboriti plasman u četvrtfinale. Kad se vratim iz Splita s ove važne utakmice reprezentacije ostat će mi dovoljno vremena, svima nama u Osijeku, za razgovor o Dinamu i tom derbiju u kojem, naravno, imamo svoje planove - kazao je Škorić.

Vrijeme za oporavak

Kako god, malo-pomalo Bijelo-plavi se ipak kompletiraju. Iako, potpuno kompletni sigurno neće biti. Napadač Ante Erceg je prije desetak dana operirao cistu kod prepona pa makar se ne radi o teškom i kompliciranom zahvatu, vremena za oporavak dakako treba.

Nastali problem trebao bi biti ublažen činjenicom da je Petar Bočkaj dostigao potrebnu tjelesnu spremnost, a kad je tako, onda se zna da je itekako važan u igri i u pravilu onaj koji spaja kvalitetu i nadahnuće za pravi doprinos momčadi. Igrači njegovih osobina i kvaliteta rijetko zakažu u derbijima, a čak ih nerijetko i obogate. Iako, Bočkajevo uvrštavanje u udarnu postavu neprijeporno je pravo trenera Bjelice i on će o tome odlučiti.

136 utakmica u Prvoj HNL odigrao je Bočkaj, još nikad u ligi nije zabio Dinamu

Linker
22. rujan 2021 12:29