DESET GODINA VLADAVINE

Nezaustavljivi stroj: Modri su tijekom svoje ‘decime’ osvojili 218 bodova više od Bijelih

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. svibanj 2015. 23:50

Dinamo je dodao još malo gasa i u ovoj sezoni. Ionako fascinantne, brojke u odnosu na konkurenciju podignute su na novu razinu. Zaključno s 32. kolom, klub iz Maksimira je tijekom “decime” osvojio 774 boda. Kolika je to dominacija, najbolje svjedoči razlika u odnosu na dva najveća konkurenta. Tijekom tih deset godina “modri” su osvojili 218 boda više od Hajduka i čak 250 od Rijeke. Ukupno 468.

Izvjesno je da Dinamu bolje idu “male utakmice”, a svi smo se barem jednom susreli s paradigmom kako se prvenstva dobivaju na malim utakmicama. I to je fakt jer bodovi protiv Istre i Rijeke imaju istu vrijednost.

Rijeka bolja od Hajduka

No, “modri” su superiorni i u direktnim sudarima s glavnim konkurentima. U ovih deset godina od 32 utakmice Dinama i Hajduka, polovica je otišla na stranu plavih, uz 11 remija. Hajduk je od 96 bodova u međusobnim okršajima s Dinamom osvojio tek 26 ili 24,96 posto. Na žalost po ‘narodni klub’, u ovih se deset godina i Rijeka pokazala boljom. Od 35 utakmica, imaju sedam pobjeda više...

Hajduk gubi korak

Možda je najbolji lakmus za usporedbu Dinama, Hajduka i Rijeke postotak osvojenih bodova u međusobnim dvobojima. Od 98 utakmica, Dinamo ima 34 pobjede ili 33,32 posto mogućih bodova. Rijeka je na 20 trijumfa (19,6), dok je Hajduk na učinku od samo 13 pobjeda ili 12,74 posto bodova.

Bliska budućnost donosi nastavak dominacije Dinama koja se temelji na školi te financijskom zaleđu koje ostvaruju unosnim transferima. Rijeka je sve bliža zbog privatnog kapitala, infrastrukture te navijača koji silno nedostaju Dinamu.

Hajduk? Model poslovanja koji provode Brbić i društvo pokazuje pozitivne trendove i dugovi se polako saniraju. To je fakt, baš kao i onaj da taj proces traje a konkurencija bježi. Nadalje, isključivi su po pitanjuprivatnog vlasništva i nameće se pitanje koliko je to dobar put za Hajduk. Jer, ako će konkurentnost ovisiti o broju prodanih japanki ili ispijenih litara “hajdučkog piva”, onda je jasno zašto polako ispadaju iz ozbiljnije konkurencije te će trofeje loviti na kupu “dobre atmosfere”. Posljedično, to stvara frustracije zbog kojih njihovi ‘glasnogovornici’ postaju sve iritantniji kada brane ono što se obraniti jednostavno ne može.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 19:29