VLADO KOS/CROPIX Cropix
LETEĆI ARGENTINAC

Osijekov ‘El Toro‘ kao nitko drugi! Sjajni Argentinac u jednom je segmentu najbolji nogometaš u Europi

U Osijeku su,bez razmišljanja za Miereza nedavno odbili ponudu iz Rusije “tešku” šest milijuna eura
Piše: G. ĐukarićObjavljeno: 08. svibanj 2021. 17:53

El Toro se već pokazao vrijedan svakog eura. Ramon Mierez ne pravi samo razliku u Prvoj HNL u kojoj je ove sezone do jučerašnjeg ogleda s Goricom na Gradskom stadionu zabio 21 prvenstveni pogodak, već je jedinstven i u europskom nogometu.
U ovom trenutku, naime, nema nogometaša niti u jednoj europskoj ligi koji je ove sezone zabio više golova glavom od Osijekova napadača.

El Toro ih, zasad, ima deset (a što je i rekord u Prvoj HNL) koliko i napadač Genka, Nigerijac Paul Onuachu. Bitna razlika između dvojice nogometaša što je Nigerijac za glavu viši od Osijekova napadača. Onuachu je, naime, dvometraš, visok 201 centimetar pa se s obzirom na njegovu visinu i očekuje da mu igra glavom bude velika prednost, dok je Mierez narastao do 182 centimetra. Nadalje, Mierez je pozornost privukao i činjenicom da je ove sezone i najefikasniji Argentinac u europskom nogometu nakon, naravno, Lionela Messija. Zvijezda Barcelone ove je sezone, inače, zabila sedam golova više od svoga sunarodnjaka.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Problem sa 11 metara

Mierezu su se, pak, kao slaba točka istovremeno pokazali kazneni udarci. Istina, ove sezone zabio šest golova s bijele točke i statistički prosjek mu je i dalje jako dobrih 75 posto, ali posljednja dva, i to jako bitna za svoju momčad, je promašio - protiv Rijeke u četvrtfinalu Kupa (poraz Osijeka 1:2) i za pobjedu protiv Varaždina u Gradskom vrtu (1:1) u sudačkoj nadoknadi.
Mierezova prodaja, kada na nju dođe red, bit će izvjesno i za najveći iznos za koji je neki nogometaš transferiran iz Gradskog vrta, no neće sav iznos završiti na računu Osijeka. Naime, 20 posto od idućeg transfera pripada Alavesu. Prema nedavnom pisanju španjolskih medija, Mierez je na “radaru” Mallorce koja se od iduće sezone vraća u La Ligu, iako pitanje je koliko te tvrdnje “drže vodu”, odnosno ima li klub s Balearskih otoka dovoljno novca da uopće i pokuša ući u pregovore oko transfera.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Čvrste pozicije

U Osijeku su, naime, bez razmišljanja za Miereza nedavno odbili ponudu iz Rusije “tešku” šest milijuna eura (od čega bi dakle 4,8 milijuna pripalo Bijelo-plavima), a taj iznos već bi bio rekordan kojeg je Mallorca isplatila za nekog nogometaša. Pozicije Osijeka su, pak, s druge strane čvrste u pregovorima s potencijalnim kupcima ne samo za Miereza već i za druge nogometaše jer u Gradskom vrtu nisu prisiljeni prodavati pa ponude moraju biti takve da ih je nemoguće odbiti. Pogotovo što se u idućoj sezoni želi napraviti novi rezultatski iskorak. Rekordni odlazni transfer iz Gradskog vrta zasad je onaj Mirka Marića koji je prošlo ljeto završio u Berlusconijevoj Monzi za 4,5 milijuna eura. Taj iznos, međutim, nije i konačan jer transfer podrazumijeva i bonuse ovisno o Marićevom učinku i rezultatima Monze.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 00:08