VLADO KOS Cropix
STRAŠNE BROJKE

Dominirao je HNL-om kao malo tko prije njega, a uz ime mu se veže i jedan prilično nevjerojatan podatak

Dobitnik Žute majice SN s naslovom najboljeg igrača prvenstva i uvjerljivo najbolji strijelac lige
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. svibanj 2024. 21:25

Bila je ovo sezona Ramona Miereza. Argentinac je dominirao ligom kao rijetko tko prije njega. Iako brojke često ne mogu vrednovati i otkriti utjecaj nekog nogometaša na momčad, u Mierezovom slučaju one apsolutno potvrđuju dojam. Za početak, prvi je strijelac lige (19 golova, odnosno, 21 u svim natjecanjima u netom završenoj sezone), a zatresao je mreže osam od devet klubova protiv kojih je igrao (samo je Rijeka ostala pošteđena). Inače, samo dvojica argentinskih nogometaša ove sezone su u europskim ligama zabili više golova od El Tora - Lautaro Martinez, inače Mierezov suigrač iz mlađih selekcija reprezentacije Argentine, koji je u dresu Intera zabio 24 prvenstvena gola, te Mauro Icardi, koji je 23 puta zatresao mreže u turskom prvenstvu.

Strašne brojke

Nadalje, Mierez je najbolji u ligi po broju osvojenih duela (čak 262), treći je asistent prvenstva na koje je upravo spušten zastor (upisao je sedam dodavanja koje su njegovi suigrači pretvorili u pogodak). Uz Mierezovo ime veže se i još jedan za napadača prilično nevjerojatan podatak - prvi je u ligi po broju počinjenih prekršaja (74), što je statistička kolona koja zapravo najbolje govori o Mierezovom ratničkom nogometu.

image
VLADO KOS Cropix

Ramon Mierez je na svojim leđima vukao Osijek prema plasmanu u Europi, iako konačna komotna bodovna prednost pred Lokomotivom ne sugerira dramu koja se odvijala prije samo desetak dana, uoči posljednja dva prvenstvena kola, kad je pitanje posljednjeg putnika u europske kvalifikacije još uvijek bilo otvoreno. Pogotovo je povukao u posljednjem prvenstvenom krugu kad se sezona po Bijelo-plave “lomila” i to kapetanski, kako se i očekuje od igrača kojem je ukazana čast da nosi traku oko ruku.

- Ramon je klasa, samo mu treba centrirati i on će zabiti - u jednoj rečenici Domagoj Bukvić objasnio je sve.

Naime, od 17 pogodaka Osječana u posljednjih devet utakmica, a u kojima su ostvarili čak sedam pobjeda, Mierez je zabio njih osam i za još jedan asistirao!?

- Niti jedna momčad u HNL-u ne ovisi o jednom igrači kao Osijek o Ramonu - svojedobno je kazao donedavni trener Bijelo-plavih Zoran Zekić, a te riječi uporište imaju u brojkama.

U konačnici, Mierez bilo golovima, bilo asistencijama, stoji iza čak 42 posto prvenstvenih golova Osijeka ove sezone!? Na koncu je sezonu završio kao dobitnik Žute majice SN s naslovom najboljeg igrača prvenstva i kao uvjerljivo najbolji strijelac lige ušavši u elitno društvo HNL golgetera, postao je tek jedan od tek sedmorice koji su prvi topnici lige bili u dva navrata nakon Vlaovića, Cvitanovića, Olića, Špehara, Livaje i Šokote. A Mierez ne samo da se izjednačio s klupskom legendom Robertom Špeharom po broju titula za najboljeg strijelca lige, nego mu se prilično približio i po broju golova. Špehar je, naime, klupski rekorder Bijelo-plavih po broju postignutih golova u eri HNL-a s ukupno 69 pogodaka u svim natjecanjima, dok ih Mierez sada ima samo devet manje na svom kontu.

Mentor mlađima

Osijek, na koncu, nije imao koristi od Miereza samo na terenu, nego je bio i mentor mladom Matkoviću, a od tuda je uslijedio i prijedlog novog višegodišnjeg ugovora. U Opus Areni niti ne razmišljaju o prodaji Argentinca iako ulazi u zadnju godinu ugovorne obveze, samo ponuda koja “izuva iz cipela” eventualno bi mogla promijeniti taj stav jer igrača sličnog Mierezu na tržištu teško da mogu pronaći, ali i priuštiti si ga.

image
VLADO KOS Cropix

Navijači u Osijeku inače su “stidljivi” s izljevima ljubavi prema igračima, ali jednom kad krene... Na posljednjih nekoliko utakmica Mierez je doživio skandiranje i ovacije i to sa sve četiri tribine Opus Arene, a argentinske zastave su postale ukras na utakmicama. Počelo je onom s natpisom “Ellega Toro”, koja je razvijena na istoku, a onda smo u posljednjoj utakmici primijetili još jednu, ovaj puta na zapadu.

Obilježio osječki nogomet

Uostalom, na nedavnim izborima bilo je puno glasačkih listića u Osijeku na kojima je nadopisan broj 13 i ime Ramona Miereza, a poruka “Ramoneostani” uzela je ozbiljnog maha među navijačima Bijelo-plavih.

- Mierez je kroz povijest obilježio osječki nogomet. On dolazi s drugog kontinenta, no igra nogomet kakav mi, rođeni Osječani, zamišljamo da igraju rođeni Osječani - kazao je Ivo Smoje nakon utakmice u Varaždinu, a na kojoj je Mierez novim golom stavio “točku na i” svoje sjajne sezone.

STRIJELCI HNL-a

19 - Mierez (Osijek)

13 - Brodić (Varaždin/Dinamo)
12 - Čop (Lokomotiva)
11 - Janković (Rijeka), Petković (Dinamo)
10 - Livaja (Hajduk), Mioč (Slaven Belupo)
9 - Šotiček (Lokomotiva)

8 - Kulenović (Lokomotiva/Dinamo)

7 - Caktaš, Lovrić (Osijek), Pjaca, Obregon (Rijeka), Postonjski, Drožđek (Varaždin), Pukštas, Trajkovski (Hajduk), Vidović (Dinamo), Štrkalj (S. Belupo)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. rujan 2024 17:53