Marco Fossati
 CROPIX
ROSTER BIJELIH

S kim će Gustaffson krenuti u sezonu? Talijana bi trebalo zadržati, a dvije upražnjene pozicije popuniti

U podlozi stvaranja momčadi za sljedeću sezonu debelo je podcrtan ostanak Livaje i vratara Kalinića
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. lipanj 2021. 15:30

Nakon ovotjednog odlaska tri igrača s Poljuda, jasno je što treba Bijelima. Hajduk su istekom posudbe napustili stoper Nihad Mujakić, desni bek Darko Todorović i napadač Umut Nayir. Na stoperskoj poziciji Bijeli su već angažirali Josipa Eleza, a uz Simića i Dimitrova imaju i Vuškovića, koji je odavno u transfernom izlogu.

Ali, ne bude li ovog ljeta adekvatnih ponuda, ostane li Vušković, četiri su stopera na broju. Kvartet iskusnih, premda Vušković tek u studenome puni 21 godinu iza sebe već ima sezonu i pol igranja u bijelom dresu. Dovoljno da bi ušao u kategoriju onih koji pretendiraju na ulogu startera. No, ukoliko Vušković pronađe angažman, nije isključen dolazak još jednog stopera da bi se kadar popunio za ambiciozni plan predsjednika Lukše Jakobušića.

- Naš je cilj ove sezone ući u grupnu fazu Konferencijske lige - u nekoliko je navrata jasno poručio prvi čovjek Bijelih.
Za realizaciju tog plana, te igru na dva domaća kolosijeka, prvenstvo i Kup, potreban je širok, ali nadasve kvalitetan nogometaški kadar. Pritom je primarno dovesti igrače koji će raditi razliku na upražnjenim pozicijama. Darko Todorović kod Tramezzanija je imao status standardnog desnog beka, praktički Bijeli nisu za njega imali pravu alternaciju. Todoroviću posudba nije produžena, niti je ugovor otkupljen, pa na desnom boku stoga Hajduk traži igrača za startnu postavu, a ne popunu kadra. S obzirom koga je i kako dosad dovodio Nikoličius, a činio je to u velikoj tajnosti, imena ne treba ni spominjati. Jasno je da bi najbolje rješenje bio igrač tipa Šime Vrsaljka, ali Nikoličius najbolje zna s kakvim opcijama raspolaže. U svakom slučaju, mora dovesti kvalitetnog desnog beka.

Ljubičiću šansa

U veznoj liniji primari je cilj ostanak Marca Fossatija. Nije slučajno da su trojica igrača s posudbe već objavljena kao bivši, a Fossati je ostao u statusu “moguće opcije”. Poznato je da je Fossati zadovoljio kriterij budućeg europskog Hajduka i bez obzira što je s Poljuda otišao trener Tramezzani, koji je angažirao 28-godišnjeg talijanskog defenzivca u sredini terena, Hajduk i dalje želi otkupiti njegov ugovor. Ili barem produžiti posudbu. Kako god bilo, želi Fossatija ostaviti u momčadi za sljedeću sezonu, tim više što je Stanko Jurić blizu odlaska, u prvom redu poljudskog mercata. Ostanak Fossatija sigurno bi ubrzao Jurićev transfer, ali i bez Fossatija teško će Jurić ostati budu li ponude i dalje na nivou ovog proljeća.

Dakle, desni bek, Fossati, a treći je - napadač. Umut je dobro surađivao s Livajom, postigao šest pogodaka u Hajduku, ali na kraju se Bijeli ipak nisu odlučili otkupiti njegovo ugovor od Bešiktaša za 400.000 eura. U kadru imaju Diamantakosa i Jaira, ali s obzirom na prikazane igre u prošloj sezoni, razvidno je da će mladi Ljubičić kod Gustafssona dobivati sve veću minutažu. Međutim, ne može se Hajduk sa svojim europskim i HNL ambicijama osloniti isključivo na 19-godišnjeg “špica”.

Da se razumijemo, prava devetka, klasični napadač treba Bijelima. Na krilima imaju Biuka i Kačaniklića, na polušpicu Livaju, ali treba im iskusni “killer” kao podrška.

Tri profila su definirana, a u podlozi stvaranja momčadi za sljedeću sezonu debelo je podcrtan ostanak Livaje i vratara Kalinića. Ali, to je već toliko puta ispričana priča da je ne treba ponavljati. Priliku će svakako dobivati i mlađi igrači, Gustafsson je zato i doveden, ali jasno je da se trofeji i veliki rezultati ostvaruju s iskustvom kao osloncem. Upravo su Livaja i Kalinić tu tezu potvrdili ovog proljeća. Nikoličius je na potezu.

Bijeli kreću sredinom lipnja, pet prijateljskih utakmica u Zreču

Novi trener Hajduka Jens Gustafsson okupit će Bijele 14. lipnja na Poljudu na početku priprema za novu sezonu.
U Splitu će Bijeli trenirati do 17. lipnja kada kreću prema jugu Dalmacije, gdje će odraditi tri treninga uoči prve pripremne utakmice. Hajdukovci će, podsjetimo, 19. lipnja s početkom u 17 sati na igralištu ŠC Gnjile biti gosti na proslavi 100 godina HNK Slaven Gruda.
Bijeli se nakon posjeta dubrovačkom primorju vraćaju kući, a na Poljudu će potom trenirati do 23. lipnja kada je planiran polazak na petnaestodnevne pripreme u Sloveniju.
Hajdukova ekspedicija će ove godine boraviti i odraditi niz treninga u mjestu Zreče, u podnožju Rogle, gdje su se pripremali krajem 90-ih sve do 2007. kada su preselili na Pohorje. Poslije 15 godina vraćaju se u Zreče gdje će trenirati sve do 8. srpnja, a u planu je odigravanje pet prijateljskih utakmica.
Generalku uoči početka sezone Bijeli će imati 12. ili 13. srpnja, a nekoliko dana poslije, 17. srpnja, zakazan je i službeni početak nove natjecateljske sezone Hrvatski Telekom Prve lige.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 10:27