VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
MASOVNA ZARAZA

Stižu novi nalazi, strah od ‘britanskog soja‘ u Hajduku: ‘Ne možemo isključiti da je došao u kontakt...‘

Netko od igrača ili člana stručnog stožera mogao je pokupiti ‘mutant‘ i prenijeti ga ostatku ekipe..
Piše: Goranka JureškoObjavljeno: 15. veljača 2021. 10:40

"Uzorke odnosno briseve igrača i stručnog stožera Hajduka danas smo ujutro poslali u Zagreb na sekveciranje ne bi li se utvrdilo radi li se kod njih o mutiranom britanskom soju virusa. Mi nismo pri uzimanju epidemiološke anamneze utvrdili da je itko od igrača ili članova stručnog stožera nedavno boravio u inozemstvu, ali ne možemo isključiti da je netko od njih ipak došao u kontakt s takvom osobom", kaže ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, dr. Željka Karin.

Naime, u kratkom vremenu u splitskom je nogometnom klubu oboljelo čak 20 osoba od njih 33 koje su posljednjih dana često bile u kontaktu. To je vrlo veliki broj pa su splitski epidemiolozi zaključili da unatoč toga što anamneza tome ne govori u korist ipak treba provjeriti radi li se moguće o britanskom soju korone koji se širi dvostruko brže. Odgovor na to pitanje dat će analiza briseva hajdukovaca nakon sekvenciranja u Zagrebu jer se običnim PCR testom to ne može utvrditi jer on samo pokazuje da je riječ o koroni, ali ne i je li moguće riječ o 'mutantu'.

Zarazu čak 12 igrača i osam članova stručnog stožera epidemiolozi smatraju velikim brojem jer u skupini koja je bila na gostovanju u Rijeci proteklog tjedna bile su samo 33 osobe. S obzirom na epidemiološke mjere koje je propisala UEFA ako ih se pridržavaju u bilo kojem nogometnom klubu ovako 'masovno' zaražavanje nije očekivano. Upravo zato su splitski epidemiolozi odlučili potvrditi svoju sumnju na britanski 'mutant' ili je pak otkloniti.

Naime, netko od igrača ili člana stručnog stožera mogao je pokupiti 'mutant' i prenijeti ga ostatku ekipe. U svakom slučaju bolje je provjeriti radi li se ipak o 'britancu' koji se širi dvostruko brže od 'starog' korona virusa jer u tom slučaju provode se dodatne epidemiološke mjere oko utvrđivanja kontakata kako bi svi završili u izolaciji. Uzorci će se sekvencirati u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević ili u Institutu Ruđer Bošković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 16:08