Torcida u Kranjčevićevoj
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
Piše Zdravko Reić

Torcida je donijela još jedan ‘bolesni ambijent‘ na Poljud. Odakle poriv? Nameće se apsurdni zaključak

Teško je dokučiti odakle takvi porivi da se izazivaju incidenti i ustvari zazivaju kažnjavanja
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 26. lipanj 2020. 12:02

Hajduk je još jednom kažnjen, opet “bijeli” moraju igrati bez prisutnosti gledatelja, pred praznim tribinama. I to u najdelikatnijem trenutku, u vrijeme završnice prvenstva, vrlo vjerojatno protiv Osijeka, izravnog suparnika za osvajanje drugog mjesta i ostvarivanje strateškog cilja, plasmana u kvalifikacije Lige prvaka.

Tako se nastavlja svojevrsni apsurdni rat između Torcide, to jest navijača Hajduka, protiv HNS-a, moglo bi se kazati i protiv društva u cjelini. Ta kazna mogla se i očekivati nakon što su navijači splitskog kluba skandirali potpuno neprihvatljive poruke tijekom utakmice u Zagrebu protiv Lokomotive. A da paradoks bude veći, vikalo se i vrijeđalo u vrijeme kad su “bijeli” vodili…


Odakle poriv? Prema svemu sudeći, ispada da navijači “bijelih”, to jest ipak samo jedna grupa nastrojenih da tjeraju mak na konac, dovode u pitanje tu silnu ljubav prema voljenom klubu. Torcida i drugi navijači splitskog kluba plasirali su odavno svoj moto, koji glasi “Živimo Hajduka”. Bezbroj puta su na račun svoje odanosti prema voljenom klubu izazivali oduševljenje, dobivali priznanja, ali u posljednje vrijeme kao da im je više stalo do svojih ispada nego do interesa Hajduka. Zaista, drugačije se ne može zaključiti s obzirom na to da ispada kako su im miliji incidenti zbog kojih momčad Hajduka debelo ispašta.

Kad su se počele igrati prvenstvene utakmice pred praznim tribinama nakon korona stanke, trener Hajduka Igor Tudor se požalio:
- Teško je igrati u tako bolesnom ambijentu.
Imaju li na Poljudu snage zatražiti od svojih navijača da prekinu s izazivanjem kazni, osim što tu i tamo pojedinci deklaratorno tumače kako se ne mogu tolerirati ispadi pojedinaca koji nanose štetu klubu. Kod nas, u hrvatskim okvirima, niti jedan klub nema toliku armiju navijača kao Hajduk, i to ne samo kad igraju na svojem stadionu na Poljudu, nego i na gostovanjima. I ta podrška s tribina za “bijele” je dragocjena, jer praktično na svakom terenu igraju u prijateljskom ambijentu. Međutim, ostaje činjenica da je Hajduk od 2009. godine dosad čak 16 puta igrao kao domaćin bez prisutnosti publike, baš kako je procijenio trener Tudor “u bolesnom ambijentu”.

image
Torcida u Kranjčevićevoj
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Teško je dokučiti odakle takvi porivi da se izazivaju incidenti i ustvari zazivaju kažnjavanja, osim vjerojatno apsurdnog zaključka da je za pojedine grupe važniji njihov đir, to jest dokazivanje kako im nitko ne može baš ništa. S druge strane, svjedoci smo velikih parada, brojnih akcija, kojima se slavi Torcida.

Hajduk u petak igra na svojem terenu protiv Slaven Belupa, sigurno će najžešći navijači prirediti novi spektakl bodrenja svojih ljubimaca kako bi manifestirali svoju snagu. Nažalost, moguće i odlučnost da nastave s neprimjerenim ponašanjem, ponajviše ružnim skandiranjima.

Uzalud su filmovi, projekcije, knjige, rasprave o veličini navijačkog puka Hajduka, kad sve to upropaštavaju bezdušni huligani. Prošle godine, početkom srpnja, kad su se događale turbulencije izazvane izjavama šefa akademije Krešimira Gojuna i priklanjanjem njemu trenera Oreščanina, predsjednik Marin Brbić, na račun Kluba navijača Torcida, ali i udruge Naš Hajduk, zavapio je: 'Pustite me da radim ili me smijenite.'

Brbić je ostao u fotelji, izveo je brojne smjene, doveo je ljude od struke koji odgovaraju navijačima, pa se sada nakon loših rezultata, moguće je, aktivira revolt. U svakom slučaju - neprimjeren.

Hajduk će protiv Slaven Belupa, moglo bi se kladiti, ostvariti šestu pobjedu u dvanaestoj utakmici otkako je trener Tudor na klupi “bijelih”. S jedne strane, logično je očekivati pozitivnu reakciju igrača, bez obzira na to što Tudor ne može računati na kartoniranog Bassela Jradija te ozlijeđenih Stanka Jurića i Brazilca Jaira de Macede da Silve, dok s druge strane, činjenica je da Koprivničani dolaze u Split s prepolovljenim sastavom, s obzirom na to da je čak pet prvotimaca na prošloj utakmici protiv Rijeke izazvalo javne opomene, treće po redu.

Uostalom, baš zbog važnosti bodova Tudor je priključio, i na neki način pomilovao Samuela Eduoka, kojeg je prethodno udaljio iz sastava zbog nedolaska na zajednički doručak uoči putovanja u Zagreb…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 23:19