Slavlje igrača Gorice protiv Hajduka
 RONALD GORSIC/CROPIX
OPET SU PALI

Video: Gorica šokirala oslabljeni Hajduk! Tudorova momčad gubi drugo mjesto, Liga prvaka je sve dalje

Hajduk je igrao još jednu od ključnih utakmica, ali još jednom nije to bila prava predstava...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. lipanj 2020. 20:13

GORICA - HAJDUK 3:1 (Hamad '18, Suk '43, Ndiaye '53; Jakoliš '45+3)

GORICA: Kahlina - Muhammed, Steenvoorden, Jovičić, Čabraja - Kalik, Suk - Babec, Hamad, Lovrić - Ndiaye

HAJDUK: Posavec - Juranović, Ismajli, Vušković, Čolina - Brnić, Nejašmić, Čuić, Jakoliš - Jradi, Eduok

KRAJ


Hajduk je ponovno posrnuo u Gorici. Znamo da je Gorica bila kobna za Burića, vidjet ćemo što će biti s Tudorom. Hajduk je u nastavku sezone osvojio 9 od mogućih 18 bodova, što je premalo za momčad čija je ambicija biti drugi na ljestvici. Uz činjenicu da je igra čak i lošija od rezultata. I inače i večeras u Gorici.
Gorica je nakon Rijeke pobijedila i Hajduk, što je dokaz da litavski trener Dambrauskas očito radi dobar posao.

90' - Hajduk prijeti, ali gola nema


Napada Hajduk, ali Blagaić i suigrači su u nekoliko obećavajućih situacija previše komplicirali pa se rezultat nije mijenjao.

90' - Hajduk prijeti, ali gola nema


Napada Hajduk, ali Blagaić i suigrači su u nekoliko obećavajućih situacija previše komplicirali pa se rezultat nije mijenjao.

HAJDUK ČETVRTI, A ČEKA GA PAKLENI RASPORED


Hajduk će s ovim porazom pasti na četvrto mjesto na ljestvici, tri boda iza Lokomotive, a vidjet ćemo kako će sutra utakmicu odigrati Osijek i Rijeka, iako Hajduk ne može biti peti. No, Bijele čeka pakleni raspored u sljedeća tri kola. Doma Osijek, Dinamo u Zagrebu pa Rijeka na Poljudu. Koliko god Rijeka i Dinamo također imali problema sa svojom igrom, jasno je da Hajduk u ovakvom stanju teško može pobijediti bilo koga od tih suparnika.

78' - Bebek konzultirao VAR sobu


Tražili su domaći 11-erac nakon što je netko iz Hajdukove obrane dodirnuo loptu rukom. Večeras odlični Bebek konzultirao je VAR, ali je dobio potvrdu da je i sam dobro vidio situaciju i da to nije bila situacija za kazneni udarac. Lopta je pogodila ruku, ali on je bila uz tijelo. No, domaće to ne treba brinuti jer imaju veliko vodstvo i bez problema kontroliraju utakmicu.

70' - Tudor uveo Dolčeka, Blagaića i Krekovića


Tudor kreće u potpunu ofenzivu. Uveo je Dolčeka, Blagaića i Krekovića, a izašli su Jakoliš, Nejašmić i Čolina. Tri napadački orijentirana igrača zamijenila su jednog napadača, veznjaka i beka. Vidjet ćemo što će to donijeti Hajduku, jer rizik je ogroman...

66' - Eduok je još uvijek na terenu


Napokon smo vidjeli i Eduoka, napadača koji se večeras skoro nije ni pojavio na utakmici. Skupocjeni napadač trebao je biti Hajdukov prvi adut u ovoj utakmici, ali i u Gorici se pokazao da Bijeli u njemu teško mogu imati igrača na kojeg se mogu osloniti. Nije doduše jedini koji igra slabo, ali njega daleko najmanje vidimo...

65' - Koga Tudor može uvesti?


Hajduk izgleda nemoćno i čini se da mu prijeti čak i rezultatska katastrofa, jer obrana ne izgleda stabilno. Odnosno obrambeni blok kompletne momčadi ne postoji. Hajduku pak treba pogodak kako bi se vratio u utakmicu pa je logično da momčad napada i traži šanse. Logično je očekivati i da Tudor posegne za izmjenama. Na klupi je međutim malo provjerenih igrača, a u napadu bi promjenu ritma možda mogli donijeti Kreković i Blagaić. Iako su obojica u ovom nastavku sezone slabo odigrali minute koje im je Tudor pružio

JRADI IZGUBIO LOPTU KOD DVA GOLA GORICE


Bassel Jradi iskusan je igrač, Hajduk mu je nedavno produžio ugovor, što znači da su na Poljudu zadovoljni s onim što pruža na terenu. No, Jradi je vrlo često nedorečen u svojim igrama, rekli smo da malo zabija, a kako se ponaša kada je ključni igrač momčadi gledamo večeras u Gorici. Jradi je izgubio loptu kod prvog gola Gorice, a to je ponovio i kod trećeg. Previše carini loptu, često ulazi u nelogične i rizične driblinge i to je večeras bilo jako skupo za Hajdukovu momčad.

53' - 3:1 Ndiaye ⚽


Bassel Jradi izgubio je loptu na centru, Kalik je potom potegnuo prema golu Hajduka te dubokom loptom odlično pronašao Ndiayea koji je izbio sam ispred Posavca i lako zabio za 3:1. Kalik je inače Hajdukov igrač na posudbi u Gorici. Ndiaye je u prošlom kolu zabio Rijeci, sada i Hajduku.

50' - Agresivniji Hajduk


Splićani su u nastavak utakmice očekivano ušli nešto agresivnije. u prvom poluvremenu Gorica je imala veći posjed lopte i daleko veći broj udaraca, što u nastavku očito neće biti slučaj. u 50. minuti Juranović je dobro ubacio iz kornera, a Ismajli je u skoku bio najviši, ali je promašio okvir gola.

Može li Hajduk 'ponoviti' Lokomotivu?


Odlično poluvrijeme u Gorici. Tri pogotka i još dosta šansi. na žalost Hajdukovih navijača Gorica zasluženo vodi 2:1, a mogla je voditi i uvjerljivije da je iskoristila još neke od odličnih šansi. I da Jovičić nije u nadoknadi prvog dijela poklonio Jakolišu šansu za gol, koju je mladi napadač okrunio pogotkom. Hajduk je protiv Lokomotive vodio 2:0 pa je primio gol u 45. minuti i na kraju izgubio. Može li sada Hajduk napraviti takav preokret? Po igri koju smo vidjeli u prvom poluvremenu jako teško, ali tko zna? Možda će pogodak Jakoliša napuniti momčad samopouzdanjem i energijom.
Gorica sigurno neće promijeniti svoj način igre. Za takvo što nema baš nikakav razlog.

45' - 2:1 Jakoliš ⚽


Domaći stoper Jovičić neobjašnjivo je pogriješio ispred svog kaznenog prostora, Jakoliš je oteo loptu, sjurio se sam prema Kahlini i gurnuo mu loptu kroz noge za 2:1. Bio je to prvi pogodak Jakoliša u dresu Hajduka.

43' - 2:0 Suk ⚽


Korner za Goricu. Čabraja je centrirao, Jovičić glavom prebacio loptu na drug vratnicu. Tamo je Suk prsima primio loptu pa je nogom ubacio u mrežu pokraj nemoćnog Posavca. Hajdukova obrana u ovoj je situaciji zaboravila išta poduzeti.

40' - Lovrić pucao, Posavec obranio


Slobodan udarac za Goricu s nekih 25 metara izveo je Kristijan Lovrić. Gađao je nisko, ali je Posavec bio spreman na taj udarac. Hajdukova je sreća da Posavec večeras dobro brani.

36' - Vušković i Jakoliš u dobrim pozicijama


Sada je Hajduk bio opasan iz kornera. nakon ubačaja najviši u skoku bio je Vušković, ali je loše pucao. U nastavku akcije prijetio je Jradi, ali previše je igrača bilo oko njega. Minutu kasnije ponovno dobar napada Hajduka, Juranović je s povratnom loptom pronašao Jakoliša, ali je njegov udarac s ruba 16 metara otišao u blok. Hajduk kao da se malo probudio.

32' - Eduok spasio s gol-linije


Domaći su nogometaši imali korner, Jovičić je bio najviši u skoku te je pucao na drugu stativu, ali tamo je bio Eduok koji je s gol-linije spasio loptu koja bi otišla u mrežu. Hajduk za sada može biti sretan s tih 1:0 za Goricu.

HAJDUK U VELIKOM PROBLEMU


Torcida na tribinama žestoko navija, ali Hajdukova igra ne izgleda dobro. Što i nije neka novost u nastavku prekinute sezone. Tudor je promijenio taktiku, ali momčad i dalje nema igru. obrambeno Hajduk djeluje nekako mlako, bez čvrstine, a napadački je potpuno nedorečen. Nejašmić, Čuić i Jradi ne drže tu sredinu terena na pravi način i stoga su Hajdukovi napadi uglavnom bezopasni.

23' - Jakoliš se nije snašao u odličnoj šansi


Sve je življe u Gorici, a napokon je i Hajduk nešto napravio. Jradi je lijepo probdio desnu stranu, povratnom loptom pronašao Jakoliša kojeg je lopta iznenadila, pa je golman Kahlina lako obranio. Jakoliš je bio svega nekoliko metara od gola, ali kao da nije očekivao tu povratnu loptu.

21' - Veliki zicer Hamada i obrana Posavca


Hajdukov blok potpuno se raspao nakon primljenog gola. Već tri minute kasnije brza kontra gostiju nakon koje je Hamad ostao sam na Posavcu. Međutim, Hajdukov je golman sjajnom obranom spasio čisti pogodak za 2:0.

18' - 1:0 Hamad ⚽


Tudorov obrambeni blok nije dugo izdržao u Koprivnici. Čabraja je ubacio, Suk pucao s nekih 12, 13 metara. Posavec je kratko odbio loptu, koju je blizu korner linije dohvatio Ndiaye te povratnom loptom pronašao Hamada, koji je mirno zabio za 1:0.

12' - Hajduk pustio terensku nadmoć domaćima


Tudor očito u Gorici ima potpuno novu ideju gleda načina na koji se domoći tri boda. Hajduk je oprezan, više gleda prema obrani te polukontrama iz kojih bi iznenadio domaće. Gorica je za sada ta koja ima veći posjed lopte, što je malo neuobičajeno za nogomet koji inače viđamo od Gorice u utakmicama s jačim suparnicima.

7' - Obje momčadi oprezno krenule


U Gorici se na startu utakmice igra mirno s obje strane, za sada uglavnom ravnopravno. Jradi je ipak nešto povučeniji, a u napadačkim akcijama Eduoku je ipak najbliži Jakoliš. Gorica igra svoj standardni nogomet. Čvrst blok i pogled prema Lovriću kada su napadačke akcije u pitanju.

Bassel Jradi glumi Caktaša


Caktaševu ulogu Tudor je večeras povjerio Basselu Jradiju. Je li danski Libanonac to u stanju dobro odigrati? Ako njega pitate to mu je omiljena pozicija, ali samo dva gola u ovoj sezoni izazivaju zabrinutost, jer Hajduk je naviknut da Caktaš s te pozicije zabija u serijama. U ovoj sezoni već je na 17 golova, prošle je zabio 19...

Tudor odustao od igre s trojicom u obrani


Igor Tudor ponovno je iznenadio. Ovaj put možda ne toliko s izborom igrača, koliko s činjenicom da će prvi put na teren poslati momčad s četvoricom igrača u zadnjoj liniji. Znamo da je igra s trojicom njegov zaštitni znak. Ismajli i Vušković bit će stoperski tandem, a Juranović i Čolina pokrivat će bokove. Brnić i Jakoliš igra će na krilnim pozicijama, dok su Jradi i Eduok tandem napadača. Vidjet ćemo što će to donijeti Bijelima...

Vrijeme je za Samuela Emema, poznatijeg svima samo po prezimenu Eduok. U Gorici je Eduok Hajdukov broj jedan. Istina, ne samo večeras u Gorici, puno se od njega očekuje do kraja sezone, ali u Gorici nema klase Caktaša i Jaira. Ostala je samo klasa Eduoka, drugog strijelca Hajdukove momčadi u HNL-u ove sezone.
Tko je uopće ostao Tudoru u napadu? Eduok, Brnić, Kreković i Jakoliš. Nema spora, u kvartetu kvalitetom strši snažni niogerijski ofenzivac. Prvi do Caktaša, ni tu nema spora. Priliku će sigurno dobivati i ostali, trenutno je Brnić ‘in’, dok Kreković i Jakoliš kreću s klupe.

Za njih trojicu sve se može lako promijeniti u jednoj utakmici, ali za Eduoka ne bi smjelo. Od Nigerijca do kraja sezone očekujemo samo velika djela. Neka budu i ‘mali golovi’, ne mora biti spektakl, neka ugura loptu preko gol-linije kao s Belupom, ali neka zabija. Uvijek podsjećamo, zbog toga je došao u Hajduk, zbog toga je najskuplji igrač Bijelih.
Večeras u Gorici doista Hajduk nema izbora, Eduok je najjači napadački adut Tudora. U samo 10 dana prošao je put od izopćenika do glavnog igrača. Takav je život profesionalca, ali i klubova. Eduok je pred Lokomotivu propustio doručak, što mu prema Tudorovim riječima nije bio prvi put. Kazna je uslijedila zbog iskazivanja discipline i poštovanja u svlačionici. Drukčije nije moglo.


Eduok je očito sankcioniran i financijski, ali Tudor nije nastavio s kaznama. Vratio je Eduoka odmah nakon poraza od Lokomotive i Nigerijac je uzvratio zgoditkom za pobjedu. Malim, teškim, ali jako važnim. Došao je tako do brojke 10, a koliko nam je ono obećao? Popelo se obećanje na 20, a prvo je bilo 15. Ima pet utakmica do kraja sezone da vidimo koliko zaista može.
S postignutih 10 u sezoni već je na osobnom rekordu, ali da je bio u boljoj formi, da je više igrao, podigao bi odavno ljestvicu osobnog učinka. Jer, ono što je pokazao nije adekvatno uloženome. Ni blizu. Napadač njegove klase mora dominirati, mora biti primjetan na svakoj utakmici. Međutim, previše je njegovih nastupa ostalo na razini ‘blijedi, neprepoznatljivi’.


Do kraja sezone ostalo je pet utakmica, na Tudoru je zadaća uvjeriti Eduoka da je važan i klubu jako potreban. Očito je potrebna i priča s psihološkom osnovom da se Eduoku naglasi koliko je bitna njegova uloga u finišu prvenstva. Gorica je pod najvećim imperativom, jer nema drugih iskusnih opcija. Navijači vjeruju u njega, po društvenim mrežama stalno mu pišu “jedi taj doručak”. Eduok je njihova i Tudorova najveća nada za Goricu...

A Gorica? Tri pobjede, tri remija i dva poraza. To je učinak Valdasa Dambrauskasa na klupi Gorice, koju je preuzeo krajem veljače nakon što je poraz od Hajduka 0:6 na Poljudu bio koban za dotadašnjeg trenera Sergeja Jakirovića. Prvi litavski trener u 1. HNL večeras, dakle, protiv istog tog Hajduka zatvara svoj prvi krug od devet utakmica, a devet je i bodova zaostatka Velikogoričana za petim mjestom.
U teoriji dok je još 15 bodova na raspolaganju za osvojiti, Gorica se neće predati, premda bi netko ispred morao izgubiti tri ili četiri utakmice da bi ga Dambrauskasov sastav sa svim svojim pobjedama mogao prestići.
Teško moguće, ali dolazak Hajduka u turopoljsku ravnicu uvijek je poseban i golem motiv za domaćina.
Protiv Splićana su Velikogoričani odigrali i najlegendarnije utakmice u ove dvije prvoligaške sezone, a dovoljno se sjetiti one dvije pobjede 2:1 u razmaku od četiri dana krajem lanjske godine ili trijumfa 3:0 iz prošlog svibnja.
“Ovaj put najveći nam je motiv revanš za onih 0:6 u Splitu u veljači. Sad ćemo im pokazati koliko mi vrijedimo”, gotovo uglas će reći igrači Gorice, koji su protiv Dinama i Rijeke odigrali dvije odlične utakmice. Dinamo im se provukao s 0:0 jer nisu znali zabiti gol, ali Rijeku su svladali 2:1, pa i time najavili teške večerašnje trenutke za izostancima desetkovani Hajduk.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 20:20