Ante Erceg proslavio je pogodak Dinamu
 RONALD GORSIC/CROPIX
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Osijek zaustavio Dinamo, Modrima zabio bivši hajdukovac, čeka nas povijesna završnica HNL-a!

U fantastičnoj utakmici na Gradskom vrtu nije viđen pobjednik, nastavlja se velika utrka.
Piše: Darko Ružić/Sportske novostiObjavljeno: 21. travanj 2021. 19:16

OSIJEK - DINAMO 1:1 (Erceg 64' / Majer 5')

OSIJEK. Gradski vrt. Bez gledatelja.

Sudac: Mario Zebec (Varaždin). Pomoćnici: Križarić i Zobenica. Četvrti sudac: Vidulin. VAR: Bebek. AVAR: Kezele. Delegat: Matošić.

OSIJEK: Ivušić - Lončar, Škorić, Čeberko - Miloš (od 33. Igor Silva), Žaper, Vuković (od 46. Erceg), Bočkaj - Kleinheisler (od 81. Pilj), Bohar (od 87. Santini), Mierez. Trener: Nenad Bjelica.

DINAMO: Livaković - Ristovski, Lauritsen, Theophile-Catherine, Gvardiol (od 90. Perić) - Jakić (od 86. Franjić) - Ivanušec (od 86. Mišić), Ademi, Majer (od 80. Atiemwen), Oršić - Petković. Trener: Damir Krznar.

Žuti kartoni: Ristovski (24, preoštar start), Igor Silva (36, preoštar start), Ademi (56, preoštar start), Kleinheiszler (59, preoštar start), Žaper (61, prigovor), Čeberko (66, preoštar start), Majer (78, preoštar start), Petković (90, start s leđa), Lauritsen (90, nesportska igra)

Derbi je opravdao očekivanja. Naravno, ne i igrača domaćeg sastava, jer željeli su sva tri boda a osvojili jedan. Samim tim i bodovni odmak je na vrhu tablice ostao jednak kao što je bio pa je Dinamo u osječkom Gradskom vrtu ostao neokrznut. Međutim, odluka o prvaku je kao što se i unaprijed znalo odložena za neko buduće vrijeme. A što se konačnog rezultata ovaj puta tiče realan je po svemu.

Izmijenjivali su se od početka napadi s obje strane. Prvi je udarac u okvir vrata uputio Dinamo, točnije Majer, onda su uzvratili Osječani udarcima Miereza pa i Bohara, ali onda je uslijedio napad Modrih koji im je donio vodstvo. Rano, već na isteku 5. minute. Ivanušec je začeo akciju koju je Ademi nastavio asistencijom za Majera, a ovaj poentirao i šokirao domaći sastav.

Jedanaesta minuta je bila trenutak žestokih protesta Osječana. Čuo se i glas nezadovoljstva njihovog trenera Bjelice. Majer je povlačenjem za majicu vidljivo iz svih kuteva zaustavio Miloša, a sudac Zebec mu nije pokazao žuti karton kako to pravila predviđaju i našto ga obvezuju. Pokazao je neviđenu i neprimjerenu dozu tolerancije za igrača gostiju, a nije smio. Nedugo zatim uslijedio je i drugi sporni trenutak. Nakon dvoboja za loptu kapetana Bijelo-plavih Škorića i Majera ovaj je pao, a Zebec pokazao na bijelu točku i izvadio žuti karton za domaćeg stopera. No, na sreću postoji VAR da ispravlja očite pogreške pa je uslijedila tiha komunikacija glavnog suca Zebeca i kolege mu Bebeka. Onda je Zebec otišao do monitora i još jednom sam pogledao što se zbilo. Poništio je odluku o najstrožoj kazni a i javnu opomenu Škoriću.

Igra je bila gledljiva, Dinamo napaljen kao malo kada, Osijek željan dokazivanja i rezultata koji bi ga učinio i konkurentnijim za nastavak utrke za prvim mjestom. Bilo je u igri i tempa i čvrstine, ponekad i oštrine ali u granicama dopuštenog. Jedino je Ristovski pretjerao u 24. minuti startom na nogu Kleinheislera pa zaradio žuti karton.

Pokretač svih akcija Dinama bio je raspoloženi Majer, i Petković je djelovao jako dobro. Dakako i Ademi čija je igra rasla iz minute u minutu. Domaći se sastav tražio i pokušavao organizirati svoje napade. Međutim, u 34. minuti našao se u problemu. Miloš se u jednoj akciji ozlijedio pa je Bjelica morao iskoristiti mogućnost svoje prve izmjene. Umjesto Miloša u igru je ušao Brazilac Silva.

Imao je Osijek zahvaljujući velikoj pogrešci Lauritsena prigodu za poravnanje nedugo zatim, u istoj minuti. Kleinheisler je došao sam pred Livakovićem, mogao je pucati, ali odlučio se na dodavanje u sredinu koje je spriječio Thehophile a onda k lopti u nastavku akcije pritrčao Bočkaj i snažnim udarcem loptu poslao pokraj vrata. Novu je prijetnju pred vratima Dinama kreirao Mierez, ali Bohar kojeg je poslužio nije došao do udarca. Jeste ipak Kleinheisler ali snažno je pucao pokraj vrata.

I u 41. minuti je Majer prošao bez kartona iako je gaženjem na nogu zaustavio Kleinheislera. Sve su više zbog nejednakog kriterija i procjena prekršaja prigovarali Osječani glavnom sucu. Ali, kao i uvijek, uzalud.

Ostavio je strateg domaćih između dva poluvremena u svlačionici jednog od svojih vezista, Vukovića, a u igru poslao Ercega zbog čega je i promijenio formaciju svoje momčadi. Napadački jasniju i odlučniju, a 53. minuti su Bijelo-plavi stvorili novu opasnost pred vratima Dinama. Silva je ubacio s desne strane, a opasni Mierez skočio ispred Theophilea i pucao glavom ali Livaković je ispred crte svojih vrata spriječio lopti ulazak u mrežu. Pojačao se pritisak domaćih, ali Dinamo je i dalje bio siguran. Sve do 64. minute kada je Osijek, točnije Erceg, postigao gol za poravnanje rezultata.

Razvila se nakon toga i veća borba nego do tada. Tražile su obje momčadi onaj drugi pogodak koji bi im donio sva tri boda. U 78. minuti je napokon požutio Majer, a to zbog prekršaja koji je bio najmanje kažnjiv od onih koje mu je sudac Zebec do tada progledavao kroz prste. Ubrzo je i vezist Modrih napustio igru jer ga je trener Krznar zamijenio Atiemwenom. Ritam i tempo su bili visoki. Iako su se u posljednjih desetak minuta primjećivali i znakovi umora na igračima obje momčadi popuštali nisu. Svoj su posao u derbiju zalaganjem, htijenjem i voljom pošteno odradili.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je u Osijeku. Završeno je rezultatom 1:1. Ostala je prednost Dinama od dva boda, uz utakmicu manje od Osijeka.

90+3' Kakva prilika za Dinamo! Oršić je izveo slobodan udarac, Franjić je to poslao iz velike blizine nebu pod oblake, bit će korner kojeg Ivušić hvata. Žuti karton za Lauritsena zbog prekršaja nad vratarom Osijeka.

90+2' Ulazi Dino Perić umjesto Gvardiola. Ademi je pretrpio prekršaj Lončara, bit će to skraćeni korner za goste.

90' Žuti karton za Petkovića, igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

89' Livaković je ostao ležati nakon što je dobio nezgodan udarac u zračnom dvoboju sa Žaperom, to jest u borbi za jednu loptu koja je već ranije izašla izvan igrališta.

86' Serija promjena s obje strane. Kod Dinama ulaze Mišić i Franjić umjesto Jakića i Ivanušeca. Oršić je opet bio u dobroj prilici, obranio mu je Ivušić. Kod Osijeka unutra je Santini umjesto Bohara.

83' Najavljene su već nove izmjene, traže pogodak i jedni i drugi za vrijedna dva boda koja su preostala na stolu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

81' Konačno je prvu promjenu napravio Damir Krznar. Umjesto Majera ulazi Iyayi Atiemwen. Mijenja i Nenad Bjelica, umjesto Kleinheislera ulazi Pilj.

79' Žuti karton za Lovru Majera, strijelca za Dinamo večeras. Doletio je, naletio na Bočkaja i, ako ništa drugo, zbog akumuliranog broja prekršaja dobio javnu opomenu.

77' Osijek jako stišće, Bohar dvaput ubacuje, Ademi je dvaput spreman... Nevjerojatna borbenost u ovim trenucima na terenu Gradskog vrta.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

75' Nova dobra prilika za Miereza. Bočkaj je to ubacio, ispred Miereza u posljednji trenutak izbija Jakić u korner.

74' Ademi se vratio, Ivušić hvata korner Oršića koji je gađao Gvardiola. Odmah Ivušić šalje dugu loptu na Kleinhieslera koji si ne može stvoriti priliku za bijeg. Nakon što su ga Modri pustili da asistira Ercegu za gol, sad će ga malo bolje čuvati.

72' Dok liječnička služba provjerava što je s kapetanom gostiju, Arijanom Ademijem, jedan detalj, odnosno obračun između Bohara i Gvardiola možda i najbolje opisuje žestinu utakmice.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

70' Nova krasna Dinamova prilika. Jakićev šut na kraju blokira Škorić, ali sjajno je sve organizirao i iskreirao Oršić.

68' Posljednja četvrtina utakmice je pred nama. Hoće li derbi koji bi mogao odlučititi i o naslovu prvaka dobiti svog pobjednika? Zanimljivo, Damir Krznar još nije ništa mijenjao.

65' Zbog gaženja Lovre Majera, u Zebecovu bilježnicu ušao je i Jevhen Čeberko sa žutim kartonom.

64' GOOOOOOL! Osijek se vraća, evo pogotka Ante Ercega! Kako ga je smjestio glavom na ubačaj Kleinheislera, nije mogao ništa Livaković.

63' Sudarili su se Mierez i Theophile u kaznenom prostoru Modrih, opravdano je dosuđen prekršaj u napadu u korist Dinama.

61' Majer pada u kaznenom prostoru! Nema ništa zasad, Zebec to provjerava, Kleinheislerova lijeva ruka bila je na Majerovim leđima, VAR se uključio i pregledavao to, a na koncu je Žaper zbog prigovora zaradio žuti karton. Neće ni njega biti protiv Rijeke.

59' Žuti karton za Kleinheislera, prekršaj nad Ivanušecom. Neće biti mađarskog reprezentativca u dvoboju protiv Rijeke na Rujevici koji se igra u sljedećem kolu, točnije u nedjelju.

58' Čvrsto ulaze domaći igrači u svaki duel, rastu tenizije na utakmici. Kontakti su sve žešći.

56' Uh, kakav start Ademija na Igora Silvu na središtu igrališta. Žuti karton za Dinamova kapetana.

53' Najveća prilika Osijeka! Livaković brani Mierezu. Ubačaj Silve s desne strane, opet je to glavom udario Mierez ubacivši se ispred Theophilea, ali vratar Dinama bio je na pravom mjestu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

52' Češće su domaći s loptom u nastavku, Dinamo ih čak malo i pušta, kao da ih želi namamiti. Ali, igra se zamka zaleđa, tako se i sada jedna namjestila. Bohar i Gvardiol ostali su se malo "koškati". Zaleđe Bohara je opravdano dosuđeno.

50' Kontra Osijeka, dobra lopta na desnu stranu Miereza za Bohara koji oštro ubacuje na pet metara, a tamo baš Mierez ne koristi priliku i loptu šalje u gol-aut.

48' Kakva obrana Ivušića! Ademi je ubacio na Ivanušeca, ovaj je pucao glavom, a riječki vratar na golu Osijeka zaustavio je taj pokušaj.

46' Kreće drugo poluvrijeme. Ulazi Erceg umjesto Vukovića, kreće Bjelica s ofanzivnijim igračem.

U LOŽI SVI ZNAČAJNIJI OSIJEKOVI SPONZORI

Derbi je privukao ogromnu pozornost simpatizera nogometa. Iako, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi ulaz gledateljima nije bio omogućen. No, za neke se u loži ipak našlo mjesta. Među njima je zapažena bila nazočnost glavnog klubskog sponzora, najvećeg u stvari Lorinca Meszarosa. A uz njega je bilo i još desetak bliskih mu suradnika, uglavnom svih onih koji najznačajnijim novčanim iznosima podupiru rad prvoligaša s Drave. Sjedili su u svečanoj loži, na propisanoj udaljenosti jedan od drugog, s maskama na licima dakako, ali važnost derbija sve ih je dovela u Gradski vrt kako bi Bijelo-plavi imali i osjetili njihovu potporu, onih koji financiranju ne samo redovitu djelatnost NK Osijek već i izgradnju novog stadiona i nogometnog kampa na Pampasu.

image
Lorincz Meszaros, vlasnik Osijeka
RONALD GORSIC/CROPIX

POLUVRIJEME: Vodi Dinamo u Gradskom vrtu nakon prvih 45 minuta. Zasluženo, bolji su Modri, ali ova utakmica je jako, jako daleko od gotove.

45' Nova lopta Bočkaja na Miereza, nije iznudio prekršaj Theophile, ali nema ni opasnosti za Livakovića. Razgovor suca Zebeca s klupom Dinama nakon što je Škorić naslonio ruku na Petkovićev vrat. Nije bilo faula, po mišljenju suca. Čekaju nas još tri minute sudačke nadoknade.

43' Podvala Žapera za Miereza, nije se potonji mogao osloboditi svojih čuvara. Još malo do odlaska na odmor, Dinamo je u prednosti koja je na semaforu od 5. minute.

40' Konstantne su promjene strana Oršića i Petkovića, teško to drži obrana Osijeka.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

38' Zapela je ta lopta u živom zidu, krenuo je Mierez brzo u kontru, podvalio za Bohara, ali stigla se vratiti i očistiti to Dinamova obrana na čelu sa sjajnim Gvardiolom. Nakon svega, Kleinheisler puca pored gola.

37' Žuti karton za Igora Silvu, nakon prekršaja nad Jakićem. Slobodni udarac iz dobre pozicije za Oršića će to biti.

35' Kakva prilika za Osijek! Velika greška Dinamove obrane, Kleinheisler istrčava pred Livakovića koji mu brani, a na odbijancu se Bočkaj poskliznuo taman u trenutku šuta.

33' Evo i potvrde te promjene, Silva je na terenu umjesto Miloša kojem se pomoć već pruža u svlačionici.

31' Kratak prekid igre, Gvardiol i Miloš moraju van zbog lakših ozljeda nakon jednog kontakta. Miloš neće moći nastaviti, krenuo se zagrijavati Igor Silva.

29' Radi Oršić dosta problema domaćima kad mu se pusti barem malo prostora na njegovoj lijevoj strani. Tri kornera zasad je izveo Dinamo, ni iz trećeg nema opasnosti za Ivušića.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

27' Traje borba na sredini terena, dojam je da se Osijek sada malo konsolidirao, ne gube loptu olako, dugim dodavanjima traži se Mierez kojeg dobro pazi Lauritsen.

24' Žuti za Ristovskog, prekršaj nad Kleinheislerom, dosta nesmotreno je to bilo. Sad će Osijek imati dobru priliku s lijeve strane iz skraćenog kornera. Ali, hvata to Livaković.

23' Novi korner za Majera, išlo je to na Ademija, ali domaći to čiste.

20' Zasad vrlo dobra utakmica u Osijeku. Dinamo je međutim, osjetno bolji. Ali, sada je jedna lopta krenula prema Mierezu, Argentinac je bio zamalo prespor da bi je stigao.

18' Bočkaj je sada bio opasan, ali ne i dovoljno precizan. Ispucavanje za Livakovića, prilika da svi zakratko predahnu.

16' Nema jedanaesterca! Škorić je u uklizavanju na Majera najprije dodirnuo loptu, penal je poništen. Briše se i javna opomena.

14' Dinamo gradi neku novu akciju za eventualnu prijetnju... I evo je! Jedanaesterac za Dinamo! Škorić ruši Majera nakon dobre podvaljene lopte Petkovića. Žuti karton za kapetana Osijeka. VAR-soba je provjerila situaciju, a onda je sve išao pogledati i sudac Zebec.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

11' Korner za Dinamo, točnije za Oršića. ide to ravno u Ivušićeve ruke. U nastavku akcije Miloš ubacuje dobro za Bohara, Ristovski to siječe.

9' Petković! Još jedan opasan Dinamov pokušaj, nakon dosta odbijanja i pokušaja udarca, prethodno i Oršićevog bijega, Petković je pucao pored vrata.

8' Prigoda za Osijek, Petković to blokira nakon jednog ubačaja. Novi korner, obranio se Dinamo i od toga.

5' GOOOOOOL! Vodi Dinamo. Ubačaj na drugu stativu, Ademi je najviši u skoku, a Lovro Majer je ugurao loptu u mrežu. Ivanušecov ubačaj spustio je Ademi, a Škorićevo ispucavanje predosjetio je Majer i zabio.

4' Sjajna duga lopta Bočkaja na Miereza koji se ubacuje, pokušava s lijeve strane, no taj udarac brani Livaković bez većih poteškoća. U nastavku akcije puca Bohar, no i to brani vratar Vatrenih.

3' Prvi udarac Majera, opalio je s dvadesetak metara, ali Ivušić to brani. Odmah u nastavku, Miloš radi prekršaj, a Zebec smiruje situaciju. Na travnjaku je ostao Gvardiol.

2' Pritisak Osijeka, samo gol-aut, prvo ispucavanje za Livakovića. Ubacivanja s desne strane u Dinamov kazneni prostor nije bilo.

20.30 Utakmica je započela!

20.15 Kohorta ostavila poruku

Policija je, kao i uoči svake utakmice na kojoj se očekuje veći broj gledatelja, zauzela ključne položaje na prilazima Gradskom vrtu i njegovoj blizini. Možda su imali kakvu dojavu ili su to napravili iz prevencije, ali kako bilo proveli su mirnu noć jer gledatelja zbog znanih pandemijskih ograničenja nije bilo niti su se navijači u masovnoj povorci zaputili prema vanjskom prstenu stadiona. Kohorta je, pak, na ogradi istočne tribine ostavila transparent potpore s napisanom latinskom poslovicom "Virtus, non copia vincit" ili u prijevodu "Pobeđuje hrabrost, a ne mnoštvo".

20.00 Debitant na klupi

Problemi s braničima, a izvan stroja su zbog ozljeda Brazilac Guti i Španjolac Caro, očekivano su prisilili Nenada Bjelicu da zbog popune kadra posegne u B momčad. Na klupi se prvi puta našao 19-godišnji Adrian Leon Barišić, mladi BiH reprezentativac koji je bez minute seniorskog nogometa privukao interes klubova iz Serie A. Priliku za debi dobio je u utakmici sezone. Nekoliko dana uoči derbija priključen radu najbolje momčadi. Danijel Lončar je, pak, stisnuo zube i možda i neočekivano se našao među starterima.

19.14 Poznati su sastavi za veliki derbi hrvatskog nogometa između Osijeka i Dinama u Gradskom vrtu. Nenad Bjelica napravio je jednu promjenu u odnosu na očekivani sastav, umjesto Ante Ercega, u prvih 11 je Vuković, a Ramon Mierez je jedina špica. Damir Krznar izveo je praktički najbolje što Dinamo u ovom trenutku ima, iznenađenja - nema-


Najava: piše Darko Ružić

Ova generacija Bijelo-plavih pokušat će učiniti ono što niti jedna prije nje nije uspjela - dosanjati šampionske snove.
Nije to uspjelo generaciji koju je Nenad Bjelica predvodio kao nogometaš, a koja je u jesen 2000. polusezonu završila sa sedam bodova prednosti i utakmicom manje od Dinama. Držali su tada jednu ruku već na pokalu namijenjenom prvaku, ali šampionski snovi su se rasplinuli s činom prodaje Osijekove “desetke” u Kaiserslautern za milijun eura. Novac od transfera je brzo potrošen, ali skupo je “platio” rezultat. Nije to uspjelo ni generaciji Roberta Špehara, koja je nekoliko godina ranije u posljednjih 90 minuta sezone ušla kao potencijalni prvak.

Nadrealne slike

Prije više od četvrt stoljeća, u sezoni 1994./1995., Osijek je posljednji put bio konkurent za titulu u završnici sezone. Štoviše, u posljednjem prvenstvenom kolu još uvijek je bio “u igri”. Bijelo-plave je s klupe vodio Ivo Šušak, a na terenu su bili nogometaši generacijski bliski Nenadu Bjelici, u to vrijeme internacionalcu u španjolskom Albaceteu, s kojima je prolazio kroz mlađe kategorije u Gradskom vrtu i s kojima je uostalom i odrastao. Među njima je bio i Bjeličin nerazdvojni prijatelj iz djetinjstva, devet dana mlađi Davor Rupnik, ali i današnji pomoćnik u kreiranju transfer politike, ali i prethodnik na klupi Osijeka, Ivica Kulešević.

Osijeku je za titulu trebala pobjeda na Poljudu protiv tada moćnog Hajduka, koji je te sezone igrao četvrtfinale Lige prvaka. Trebao se, doduše, za povijesni naslov Bijelo-plavih dogoditi i poraz Dinama, tada pod službenim imenom Croatia, od Šibenika na Šubićevcu. Ništa od toga se nije dogodilo. Osijek je stradao 3:0, pri čemu je Hajduk utakmicu prelomio tek nakon Kuleševićeva isključenja u 60. minuti, dok je Dinamo protiv Šibenika slavio s 3:1. Hajduk je na koncu obranio titulu tek s bodom prednosti ispred Dinama i pet bodova više od trećeplasiranog Osijeka. Rupniku su i danas u sjećanju žive slike s Poljuda. Iz današnje perspektive sablasno praznih stadiona te slike izgledaju nadrealno.

- Sjećam se te atmosfere, bio je pun Poljud. Nikad neću zaboraviti bijele vrpce koje su bile razvučene od jedne do druge tribine, zbog kojih se praktički nebo nije vidjelo, kao i zaglušujuću buku. Za vrijeme utakmice Bešireviću, koji je bio na nekoliko metara od mene, nešto vičem, a on mene ništa ne čuje. To je bilo i posljednji put da je Osijek u posljednjem kolu igrao za titulu - prisjeća se Davor Rupnik, danas trener Belišća, trenutačno lidera Treće HNL Istok.
Iz perspektive Osijeka derbi protiv Dinama prvenstvena je utakmica s možda i najvećim ulogom otkako je HNL-a od tog gostovanja na Poljudu prije 26 godina.

Derbi je tek početak

S pobjedom bi Bijelo-plavi odmaknuli na bod prednosti, doduše, uz utakmicu više, i stavili bi branitelja naslova pod pritisak na kakav u prvenstvu nije naviknut, Dinamu bi tri boda širom otvorila cestu prema obrani titule, a remi konkurentima za naslov ne bi dao pravo na loš dan do konca sezone.

Naš sugovornik, međutim, smatra kako ishod ipak još ništa neće odlučiti.
- Ima se još utakmica za odigrati i nakon ovog derbija. Vidjelo se i na utakmici protiv Istre kako je Dinamo pod velikim opterećenjem i tu je prednost Osijeka. Protiv Hajduka se vidjelo kako reagiraju u situaciji kada imaju mač nad glavom i kada imaju imperativ pobjede nakon jedne, nazovimo je tako, slabije utakmice u Koprivnici i tek jednog osvojenog boda. Nenad je psihički fenomenalno pripremio momčad, išli su na Poljudu bez opterećenja od lošeg rezultata. Poznavajući ga tako će biti i protiv Dinama jer on je uvjeren da će momčad odraditi svoje.

Pritisak je, smatra Rupnik, na Dinamu.
- Pshiloški faktor bit će odlučujući, a tu smatram da je Bjelica u prednosti. Za Dinamo je postalo uvriježeno kako je njihovo prvenstvo i oni mogu izgubiti sve, dok Osijek nema što izgubiti jer bez obzira na rasplet sezone ostvarit će povijesni rezultat.
Kako god da prvenstvena utrka ove sezone završila, ona će po Rupniku biti tek početak Osijekova uspona na tron.
- U klubu se istovremeno odvijaju fenomenalne stvari i Osijek će se kroz godine koje slijede samo uzdizati - uvjeren je.
A ključ svega je Nenad Bjelica, koji je već u prvoj od tri sezone koliko je ugovorom vezan s Bijelo-plavima profilirao Osijek u legitimnog konkurenta za titulu.
- Donio je pobjednički gard. Prošle godine je Osijek protiv Istre i Varaždina izgubio kvalifikacije za Ligu prvaka, a takve se utakmice pod Bjelicom više ne događaju. Osijek danas može odigrati i slabiju utakmicu, ali ih ipak dobiva. Ova momčad, sa svega par promjena u odnosu na lanjsku, danas melje. Bjelica je donio ozbiljnost, autoritet, probudio grad koji i inače živi za klub. Redovno se čujemo i znam koliko je posvećen Osijeku, koliko voli i koliko živi za taj klub. Odbio je, uostalom, ljetos i bogatije ponude kako bi kao trener ostvario san kojeg nije uspio ostvariti kao nogometaš.

Bilo bi 20.000 ljudi

Završnica sezone ponudila je sve - i neizvjesnost i dramu - a za dojam spektakla u možda i utakmici odluke nedostajat će “samo” dekor, navijači koji su zbog pandemijskih ograničenja osuđeni na navijanje preko društvenih mreža i internetskih foruma. Zbog toga je, smatra Rupnik, Osijek možda i na najvećem gubitku od svih prvoligaša.
- I Hajduk je zakinut, a zna se što Torcida za njih znači, ali oni nisu u borbi za titulu. Ja se i sad naježim kada se sjetim atmosfere s naše prve utakmice pod reflektorima u Gradskom vrtu. Igrali smo baš protiv Dinama (1:1, strijelci Rupnik u 24. i Dario Šimić u 87., nap.a), a na stadionu 20.000 navijača. Ne dvojim da bi ih i sada bilo manje samo da mogu na tribine - zaključio je.

ZADNJIH DVOBOJI U HNL-u U GRADSKOM VRTU

SEZONA 2015. - 2016.
2. kolo Osijek - Dinamo 1:1
20. kolo Osijek - Dinamo 0:1

SEZONA 2016. - 2017.
17. kolo Osijek - Dinamo 0:2
35. kolo Osijek - Dinamo 0:1

SEZONA 2017. - 2018.
3. kolo Osijek - Dinamo 1:1
21. kolo Osijek - Dinamo 2:4
SEZONA 2018. - 2019.
13. kolo Osijek - Dinamo 0:2
31. kolo Osijek - Dinamo 2:1

SEZONA 2019. - 2020.
4. kolo Osijek - Dinamo 0:0
22. kolo Osijek - Dinamo 1:0

SEZONA 2020. - 2021.
12. kolo Osijek - Dinamo 2:0
30. kolo: Osijek - Dinamo ?

Hoće li četvorka odlučiti?

Iz perspektive konačnog raspleta sezone 2020./21., u kojoj bi u slučaju identičnog broja bodova mogla odlučiti gol-razlika u međusobnim susretima, utakmica 3. kola mogla bi biti odlučujuća. Iako tada, koncem kolovoza prošle godine, nitko na mogućnost takvog raspleta nije ni pomišljao. Dinamo je na Maksimiru slavio s visokih 4:1 u utakmici u kojoj su iskoristili dva kaznena udarca, a Osijek zapucao svoj. Dinamo je tim trijumfom savršeno otvorio sezonu, a Osijek se našao na korak od dna s tek jednim bodom nakon tri utakmice. Nekoliko dana kasnije na klupu u Gradskom vrtu ustoličen je Nenad Bjelica. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 11:19