JAKOV PRKIC/CROPIX
PROMJENA NA VRHU

VIDEO: Rijeka srušila Hajduk i pred više od 15 tisuća navijača uzela bodove iz Splita, pogledajte golove

Bijeli su bili blizu, ali na kraju nisu uspjeli dohvatiti prednost gostiju iz 1. poluvremena
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. kolovoz 2021. 22:58

HAJDUK - RIJEKA 1:2 (Elez 54' / Tomečak 21', Drmić 43')


SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 15.967.

Sudac: Fran Jović (Zagreb). Pomoćnici: Pataki i Pušić. Četvrti sudac: Lovrić. VAR: Vučković. AVAR: Grgić. Delegat: Balen.

HAJDUK: Posavec - Lovrencsics - (od 12. Dellova, od 55. Dolček), Simić, Elez, Čolina - Krovinović, Vuković (od 80. Atanasov) - Sahiti (od 80. Eduok), Livaja, Biuk (od 80. Ljubičić) - Mlakar. Trener: Jens Gustafsson.

RIJEKA: Prskalo - Krešić, Velkovski, Galović - Tomečak, Selahi (od 77. Liber), Gnezda Čerin, Pavičić, Ampem - Drmić (od 77. Obregon), Abass (od 90. Vučkić). Trener: Goran Tomić 7.

Žuti kartoni: Elez (35 - preoštar start), Krovinović (51 - prekršaj s leđa), Drmić (61 - preoštar start).

Igrač utakmice: Prince Obeng Ampem.


Rijeka se brzo oporavila od europskog ispadanja zasluženo pobijedivši u jadranskom derbiju na ispunjenom Poljudu. Skinuli su Riječani Hajduk s vrha prekinuvši pritom i seriju od tri uzastopne pobjede Bijelih u međusobnim ogledima.

Put ka pobjedi gosti su trasirali dominacijom u prvom poluvremenu koju su materijalizirali vodstvom 2:0 i pogođenom vratnicom. Prince Ampem je bio nerješiva enigma za desnu stranu obrane Hajduka koja je od 12. minute ostala bez ozljeđenog Lovrencsicsa. Izlazak mađarskog reprezentativca pokazao se nenadoknadivim gubitkom za Bijele, jer Rijeka je u pola sata po izlasku Lovrencsicsa dvaput prošla i zabila po boku koje inače drži mađarski reprezentativac. Hajduk skroman, potpuno bezopasan u prvom dijelu. Bez kreativne dimenzije, sa zaustavljenim Livajom koji nije dobio nijednu upotrebljivu loptu. Iako su u nastavku stigli nadomak izjednačenju, Bijeli nisu imali dovoljno snage i koncentracije da bi u završnici stigli do bitnog boda.

Gustafsson je izgubio i treću veliku utakmicu od početka svog mandata u Hajduku. Osijek, Tobol i Rijeka tri su njegova ogromna „minusa”. Nanizao je četiri pobjede u HNL-u, ali izgubio je dva velika derbija na Poljudu u razmaku od mjesec dana.

Oba trenera u jadranski derbi ušli su sa prepoznatljivijim sustavima, ali sa zanimljivim izborom startera. Lovre Kalinić je do zadnjeg trenutka bio u konkurenciji za ulogu prvog vratara, a na kraju se ipak nije našao niti na klupi. Među vratnice je četvrtu utakmicu u nizu stao Josip Posavec, a pričuva mu je bio 17-ogodišnji Toni Silić. U izboru lijevog bočnog opredijelio se Gustafsson za Čolinu, dok je Goran Tomić istu ulogu ponudio Ampemu. U sredini je riječki trener postavio blok trojice s korektorom Gnezda Čerinom ispred kojeg su bili Selahi (premijerno od prve minute) i Pavičić. Upravo je igrač viška u sredini terena bio značajna prednost za Riječane, pogotovo u defanzivnom segmentu.

Gustafsson je imao mamjak u veznom redu u građenju igre, a pritom je rano ušao u problem sa desnom stranom obrane, jer upravo je u tom dijelu „procurila” defanzivna koncepcija Bijelih polovicom prvog poluvremena. Neshvatljivo je pritom kako su tri igrača Riječana ostala sama sa Čolinom u srcu kaznenog prostora kada je Tomečak iz drugog pokušaja zatresao mrežu Splićana. Rijetko pogađa Tomečak, ali ide mu na Poljudu, jer sinoć je zabio prvi gostujući pogodak za Rijeku još od travnja 2015. kada je također bio strijelac u splitskom jadranskom derbiju. Nije zgoditak Tomečaka bilo sve od Riječana u prvom dijelu, dapače u 32. minuti gosti su u tri poteza došli do kolosalne prigode u kojoj se Abass od središnje linije igrališta sjurio prema vratima Posavca pogodivši u konačnici lijevu vratnicu udarcem sa 14 metara. Hajduk je pokušao uzvratiti minutu kasnije preko Mlakara, ali njegov udarac sa osam metara iskosa prošao je pored suprotne, lijeve vratnice.

Ponovno je Abass u 39. minuti bio u prigodi, ali Simić je u posljednji trenutak uklizao i zasmetao na drugoj vratnici. Četiri minute kasnije Simić nije uspio zaustaviti Drmića koji je manirom velikog golgetera odveo Riječane s velikih 2:0 na odmor. Ali, otvorila se utakmica u drugom dijelu nakon pogotka Eleza. Hajduku je trebao brzi zgoditak povratak „u život”, međutim imala je i Rijeka svoju prigodu za treći pogodak, no sjajno je u 59. reagirao Posavec na udarcu Pavičića.

Nije Gustafsson bio zadovoljan sa Dellovom kojeg je izvadio iz igre početkom drugog dijela, pa je Čolina dobio ulogu desnog, a Dolček lijevog beka. Hajduk je ulaskom Dolčeka preselio igru na lijevi bok, s te strane su zaprijetili u 64. minuti preko Biuka, ali njegov udarac pogodio je tek vanjski dio mreže. Torcida je sa sjeverne tribine u 76. minuti zasula travnjak sa pirotehnikom, pa je sudac Jović morao nakratko prekinuti dvoboj. Gustafsson je u 80. minuti na travnjak, poslao zadnji terect aduta sa Atanosovom, Eduokom i Ljubičićem. Rijeka se povukla, Hajduk grozničavo tražio pogodak za poravnanje, ali bez veće opasnosti po vrata Prskala. Velika radost Riječana na splitskom travnjaku, na kraju i slavljeničko fotografiranje za bitnu pobjedu u borbi za vrh ljestvice.


KRAJ UTAKMICE!

90 + 3' Pokušaj Eduoka! Opalio je s ruba šesnaesterca, ali prohujalo je to pokraj stative.

90 + 3' Lopta pogađa Krešića u glavu, on pada na pod. Splićani negoduju, prošlo je sad nekoliko minuta dok se igraču rijeke ukazivala pomoć.

90' Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.

89' Rijeka se uspješno brani od povremenih naleta Hajduka. U redove domaćih se već polako uvlači nervoza.

80' Tri izmjene radi Gustafsson. Atanasov, Ljubičić i Eduok dobit će priliku u završnici. Na uranjeni odmor idu Vuković, Biuk i Sahiti.

78' Kratki prekid zbog bakljade.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

77' Promjene kod Rijeke - Obregon mijenja Drmića, a Liber ulazi umjesto Selahija.

76' Umalo 2:2! Simić je uletio na ubačaj pred Prskalom, ali nije najbolje zahvatio loptu. Kakva prilika, igrač Bijelih bio je na nekoliko metara od gola... Splićani se hvataju za glavu.

67' Stigla je i zanimljiva informacija: derbi s tribina prati čak 15967 gledatelja.

64' Velika prilika Hajduka! Elez je s lakoćom došao do ruba šesnaesterca te sjajnom loptom uposlio Biuka koji iskosa trese vanjski dio mreže.

62' Žuti karton za Drmića.

59' Prva prava prilika Rijeke u nastavku! Pavičić je snažno opalio s nekakvih 12-13 metara, ali Posavec brani njegov pokušaj.

56' Mijenja Gustafsson i to Dellovu koji je u prvom poluvremenu zamijenio ozlijeđenog Lovrencsicsa. U igru će Dolček.

54' GOOOL! Krovinović je ubacio, a Elez glavom zatresao za veliko slavlje na tribinama. Rezultat je 1:2 za goste. Hajduk je odmah živnuo!

51' Žuti karton za Krovinovića.

46' Nastavlja se utakmica na Poljudu!

KRAJ POLUVREMENA

43' GOOOL! Rijeka vodi 0:2! Danas fantastični Ampem je sjajno povukao sa svoje polovice, stigao na 20-ak metara od gola Hajduka i proslijedio loptu do Drmića koji majstorski vara Simića i šalje u suprotni kut pored nemoćnog Posavca.

39' Umalo novi pogodak Rijeke! Drmić je opasno ubacio na drugu vratnicu, Abass uklizao i pucao, ali neprecizno.

35' Žuti karton za Eleza.

33' Velika prilika za Bijele! Mlakar je primo sjajnu loptu u šesnaestercu, gađao je drugi kut, ali odlazi to pored gola.

31' Trese se vratnica! Sjurio se Abass prema golu Hajduka, došao na 12-13 metara od Posavca, opalio i - zatresao vratnicu!

21' GOOOL! Rijeka je povela na Poljudu! Ampem je projurio po lijevoj strani, poslao loptu pred gol Hajduka, Posavec brani prvi pokušaj Riječana, no Tomečak je pokupio odbijanac i s lakoćom zatresao mrežu. Navijanje u Splitu ne staje, Torcida je odgovorila još glasnijom podrškom.

20' Opasan ubačaj Biuka, no Prskalo izlazi i na vrijeme hvata loptu.

12' Lovrencsics se ozlijedio i Gustafsson je prisiljen napraviti zamjenu već na samom početku. Ulazi Dellova. Neočekivani problem za stratega Hajduka... Prošlo je samo 10-ak minuta, a već je ostao bez važnog igrača.

7' Livaja puca s 20-ak metara, ali nije najbolje zahvatio loptu koja odlazi iznad grede.

4' Trese se mreža, Rijeka je zabila na Poljudu, ali pogodak Drmića je poništen. Opravdano, igrač Rijeke bio je u zaleđu. Sudac Jović je tražio i dobio potvrdu VAR sobe.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

3' Odmah prilika za Hajduk! Pobjegao je Livaja svojim čuvarima, ispratio jedan sjajan ubačaj, no njegov pokušaj odlazi preko gola.

1' Počela je utakmica u Splitu, atmosfera na Poljudu je sjajna!


- Navijači Hajduka pristižu na Poljud. Na tribinama se očekuje njih 15 tisuća.

image


NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix

image


NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix

image


NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 05:53