REUTERS/Phil Noble
SUBOTA IZ SNOVA

KAKAV LUDI DAN! NOGOMETNE POSLASTICE DILJEM EUROPE Modrić protiv ljutih rivala, novi dvoboj Lovrena i Kovačića, Mandžo dočekuje konkurente za naslov

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. rujan 2018. 13:25

Pred nama je dan velikih derbija u najjačim europskim ligama. U Torinu će se obračunati talijanski prvak Juventus i doprvak Napoli, dvoboj je to kandidata za naslov, no vrlo zanimljiv bit će i vrući rimski derbi Rome i Lazija. U Španjolskoj je na meniju madridski spektakl između Reala i Atletica, dok će se u Londonu susresti dvije dosad neporažene momčadi engleske Premier lige, Chelsea i Liverpool.

Prvi sugovornik bio nam je Robert Jarni, bivši hrvatski reprezentativac koji je nastupao i za Juventus i Real Madrid.

- Gledao sam utakmicu koju je Napoli igrao kod kuće protiv Milana. Gubili su 2:0 i na kraju dobili 3:2, definitivno se nešto malo promijenilo, došao je Ancelotti i malo drugačije je sve skupa postavljeno, drugačiji je i način razmišljanja u odnosu na Sarrijevo vrijeme. Juventus je pak doveo Ronalda, koji se svim silama trudi da ga krene gol i da ima kontinuitet kojeg je imao u Realu, ali mislim da će to biti dosta teško, jer su obrane u Italiji puno bolje i puno čvršće. U Španjolskoj se igralo za gol više, a ovdje se igra da se ne primi gol - kaže Jarni.

Smatra da će Portugalcu trebati strpljenja kako bi se adaptirao na nove uvjete.

Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Fantastičan osjećaj

- On ima fantastičan osjećaj za pobjeći u prostor iza suparnikovih leđa, ali Juveovi igrači još nisu navikli na njega. Pratio sam utakmicu s Bolognom u kojoj je Dybala igrao fantastično, osim gola je i razigravao momčad, on je nepredvidiv igrač koji može napraviti veliku razliku.

Naravno, Stara dama ima i našeg Marija Mandžukića , koji je važan dio Allegrijeve koncepcije.

- Mandžo je besprijekoran, on je pokazao i dokazao svoju kvalitetu u ofenzivi, a još više u defenzivnom bloku.

Jarni očekuje vrlo zanimljiv susret u Torinu.

- Juventus je čvrst, tvrd i jako opasan u polukontri, a Napoli voli igrati. Imaju naprijed trojicu fantastičnih igrača, koji su doduše niski rastom, ali su tehnički i taktički fenomenalni. Prednost bih ipak dao Juventusu.

Kad je u pitanju madridski derbi, tu je Jarni malo oprezniji u prognozi.

- Bit će to dosta tvrda utakmica. Real je dosta poljuljan, dok o Atleticu znamo sve, Simeoneov čvrsti blok i kontranapadi. Rekao bih da su u ovom trenutku šanse podjednake. Moram priznati da Real nema onu čvrstinu i snagu kao pod Zidaneom, ne znam da li je to zbog novog trenera koji ima svoje viđenje igre... Vidjeli smo da protiv Seville to nije tako dobro izgledalo, nema one sigurnosti, jako je puno pogrešaka na koje nismo navikli gledajući Real.

MADRID, SPAIN - NOVEMBER 19:   Luka Modric of Real Madrid is tackled by Stefan Savic of Club Atletico de Madrid goes for a high ball against Isco of Real Madrid CF during the La Liga match between Club Atletico de Madrid and Real Madrid CF at Vicente Calderon Stadium on November 19, 2016 in Madrid, Spain.  (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images

I na Bernabeuu ćemo imati naše predstavnike. Luka Modrić je siguran starter kod Reala, dok Nikola Kalinić svoju priliku čeka na klupi Atletica.

- Luka je protiv Seville imao nekoliko fantastičnih udaraca, a gol mu je s pravom poništen. On se ne da smesti, s obje noge je čvrsto na zemlji, zna što može napraviti i što može donijeti svojoj momčadi. Ne znam kakva je situacija s Kalinićem, no mislim da bi bilo jako dobro da dobije priliku i da pokaže sve što može.

Što može Real bez Ronalda?

- To je jako teško reći. Ipak je on igrač koji je davao 50 do 60 golova po sezoni, bio je garancija da će zabiti, a to jako puno znači. Možda će to biti puno bolje kad svi kolektivno odrade posao, no vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno.

A dvoboj Bluesa i Redsa na Stamford Bridgeu najavio nam je odličan poznavatelj premierligaških prilika, bivši napadač Derby Countyja Branko Strupar.

Sanjin Strukic/Cropix
Sanjin Strukic/Cropix / ALL

Dobra odluka

- Pravi derbi dviju momčadi bez poraza u Premier ligi. U srijedu je u Liga kupu bilo kalkulacija, danas će se igrati u najjačim sastavima. Liverpool mi izgleda jače ove sezone, značajno su se pojačali i igraju dobro. Chelsea najviše ovisi o Hazardu, on je njihova alfa i omega. Doista je teško prognozirati ishod, ipak Bluesi igraju doma, a njihova igra pod Sarrijem mi se više sviđa jer su napadački orijentirani. Malu prednost bih dao Liverpoolu, ali sve je moguće.

Na Stamford Bridgeu očekujemo i dvoboj dvojice hrvatskih reprezentativaca, Matea Kovačića i Dejana Lovrena.

- Drago mi je da se Kovačić maknuo iz Reala, ne vjerujem da bi tamo igrao. On je vrhunski igrač kojem trebaju samo utakmice, a došao je u momčad koja sad igra ofenzivno, slično kao i Real. Drago mi je da se nametnuo u Chelseaju, vjerujem da može još puno pokazati. Lovrena je mučio trbušni zid, ja sam ga operirao četiri puta pa znam da je to vrlo škakljiva ozljeda. Ne možeš se ni zakašljati ni nasmijati, mora potpuno zacijeliti da bi mogao igrati. Kod Dejana je to uz puno napora na SP eskaliralo poslije, ali kad si drugi na svijetu, i to je lakše prebroditi. Kad bude 100 posto spreman, bit će sve OK, treba mu samo nekoliko utakmica da dođe u formu. Uz Van Dijka on je sigurno najbolji Liverpoolov stoper, no i bez njega su dosad sve u prvenstvu pobijedili.

Screenshot: YouTube

Strašan potencijal

Je li to ta sezona u kojoj bi Redsi mogli osvojiti prvi naslov nakon 1990. godine?

- Imaju strašan napadački potencijal, stvarno su se dobro posložili. Mourinho je ‘ubio’ Manchester United, meni jedan od dražih klubova, i bilo bi mi drago da Redsi osvoje naslov za što bi njihovi navijači dali sve. Iskreno se nadam da će to i ostvariti, navijamo za Liverpool ove sezone - zaključio je Strupar.

Kraljevi se žele iskupiti za potop u Sevilli

Real Madrid - Atletico 20.45

Real u derbi ulazi bez Marcela koji se ozlijedio na gostovanju u srijedu u Sevilli, gdje je aktualni europski prvak teško stradao, dok je od ranije izvan stroja Isco zbog trbušnog zida.

- Igramo svaka tri dana u zadnje vrijeme i mislim da je drugo poluvrijeme te utakmice bilo dobro. Bez obzira na poraz, generalno smo u dobroj formi, imamo dobru energiju i motivaciju, i spremni smo za Atletico. Očekujem izjednačenu, zahtjevnu i tešku utakmicu, morat ćemo odigrati dobro protiv vrlo dobrog suparnika koji će nam otežati posao. Nema dvojbe da će to biti utakmica na najvišoj razini - kazao je Realov trener Julen Lopetegui.

REUTERS/Marcelo Del Pozo
REUTERS

Atletico je imao dan više za odmor i pripremu, a na Bernabeuu šest godina ne zna za poraz u La Ligi.

- Ne zamaram se time što je bilo prije, nogomet se živi u sadašnjem trenutku, čeka nas potpuno nova utakmica. Derbi je uvijek poseban, a imam još neke dvojbe oko početne postave, detalji će presuditi. Forma u ovakvim susretima nije presudna, to su utakmice za one koji će s povišenim emocijama moći odigrati na maksimumu - poručio je Atleticov trener Diego Simeone.

Rezultati by SofaScore

Je li Klopp izvukao pouke iz Liga kupa?

Chelsea - Liverpool (18.30)

Očekuje se da će Sarri i Klopp izvesti svoje najjače postave nakon što su u srijedu odmorili nekolicinu prvotimaca. Chelsea je sjajnim pogotkom Hazarda slavio 2:1 i prošao dalje u Liga kupu, a Nijemac tvrdi da je iz tog susreta puno naučio.

- Morat ćemo biti bolji nego u srijedu, jer će Chelsea mijenjati, a Hazard neće igrati samo 20 minuta. Vraćaju se i Jorginho, Kante i svi ti dečki, stoga će opet biti zanimljivo i veselim se tome. Bit će teško i intenzivno za obje momčadi, to je velika utakmica. Nikome neće biti lako, znamo to i jedni i drugi - rekao je njemački trener.

Alexander-Arnold i Wijnaldum su spremni, stoper Van Dijk je još uvijek upitan i pitanje je kako će izgledati obrana, kandidati za stopere su još i Lovren, Gomez i Matip. Kod Chelseaja su upitni Rüdiger i Pedro.

- Ne smatram da smo u psihološkoj prednosti zbog pobjede u srijedu jer nas čeka nova utakmica u drugom natjecanju i s drugačijim početnim postavama. Bit će vrlo teško, a moguće je da će biti otvoren susret kao i u srijedu. Liverpool je vrhunska momčad, sad su spremni osvojiti Premier ligu - izjavio je Sarri.

Rezultati by SofaScore

Ancelotti: Nikada nisam igrao na remi

Juventus - Napoli (18.00)

Juventus bi pobjedom u današnjem derbiju mogao otići na +6 u odnosu na Napoli.

- Moramo biti čvrsti i jaki, i odigrati onako kako znamo. Bit će to dobra utakmica i moramo biti spremni za nju, želimo se iskupiti za poraz iz prošle sezone. Momčad raste, tjelesno i mentalno - rekao je trener Massimiliano Allegri.

Najavio je da će sigurno igrati Bonucci, Chiellini, Alex Sandro, Pjanić, Matuidi, Ronaldo i vratar Szczesny.

Soccer Football - Serie A - Juventus v Lazio - Allianz Stadium, Turin, Italy - August 25, 2018  Juventus' Mario Mandzukic celebrates scoring their second goal with Cristiano Ronaldo   REUTERS/Massimo Pinca
REUTERS/Massimo Pinca

- Napoli je dobio sedam od posljednjih osam utakmica, imaju važan projekt s igračima koji se dobro poznaju. Ancelotti nije uništio Sarrijev posao, ali je unio svoj mentalitet. Kad se pogleda ljestvica, pobjeda je važnija njima nego nama, ali tek je početak sezone - dodao je Juventusov strateg.

Napolijev trener Carlo Ancelotti također ima slatke brige oko sastava.

- U dobroj smo formi, Juve je dobar test. Momčad je motivirana za ovu utakmicu, a imam problem u odabiru početne postave jer više od 11 igrača zaslužuje krenuti. Remi? Nikad u životu nisam igrao na remi. Utakmica je vrijedna tri boda, ne više od toga, iako bi nam pobjeda dala entuzijazam - najavio je.

Rezultati by SofaScore

Linker
16. svibanj 2024 18:38