ANTE CIZMIC Cropix
PRESSICA UOČI UZVRATA

Dambrauskas: Imamo plan, nismo došli čuvati prednost! Grgićeva izjava? Ako je to vidio, onda je vidio...

‘Očekujem jako tešku utakmicu. Moramo biti bolji nego u Splitu‘, poručio je pak Borevković
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. kolovoz 2022. 19:59

Hajduk je pred novim izazovom, Bijeli u Guimaraesu u srijedu poslijepodne traže put do play offa Konferencijske lige. Prije pet godina Bijeli su došli do zadnjeg kola u kvalifikacijama Europa lige, ali tada se ispriječio Everton s Wayneom Rooneyom. Sada se Hajduku nudi nova velika prigoda, s tim da ovog puta Bijeli imaju i dva pogotka prednosti (3:1) iz splitskog dvoboja. Dambrauskas na dispoziciji ima kompletnu momčad osim već mjesec dana ozlijeđenih Fossatija i Nikole Kalinića koji nisu ni doputovali u Portugal. Prije treninga na stadionu Vitorije kojeg su Bijeli obavili u utorak navečer, trener Valdas Dambrauskas obratio se novinarima, ali začudo Portugalci su bili znatno brojniji pred svojim trenerom. Strateg Hajduka izazvao je skromno zanimanje portugalskih medija. Kakvu utakmicu očekujete ?

- Imamo plan utakmice, nismo došli čuvati prednost. Imat ćemo isti pristup kao i u Splitu. Utakmicu koju smo igrali na Poljudu možda i nije pravo mjerilo, Vitoria je bolja momčad nego li su pokazali u prvoj utakmici. Atmosfera je bila na našoj strani, a sada će i domaćin imati to pozitivno ozračje. Bit će to sasvim drukčija momčad nego li se pokazala u Splitu. Međutim, posjed i mehanizmi presinga, to su naši aduti igre za uzvrat - kazao je Dambrauskas.

Dvojba za sastav u uzvratu jedino se odnosi na stoperske pozicije, jer vraća se Borevković, dok je Awaziem imao 10 dana za adaptaciju s momčadi. Dakle, što sprema Dambrauskas?

- Više-manje sve se zna, a o samom sastavu ne govorim. Utakmica se igra dosta rano i zato je bitno da se može mijenjati pet igrača. Imamo kadar za utakmicu, ali uslijed težih uvjeta zbog ranog početka utakmice, bitno je da smo dobro ekipirani.

Grgićeva izjava podigla je veliku buku u Portugalu. Puno smo se reakcija na njegove izjave naslušali s portugalske strane, ostao je na kraju dojam da je veznjak Bijelih svojom porukom dodatno motivirao domaćina. Što bi rekao "trener svih trenera", Grgić je galvanizirao Portugalce koji su u svakoj izjavi željeli naglasiti kako nisu u strahu pred Hajdukom.

- Kada dođete na Poljud, onda se takva situacija može i dogoditi. Ako je to Grgić vidio, onda je vidio. Ali, znamo što znače navijači za Vitoriju, koliko ih guraju na njihovom stadionu. Očekujemo oprečnu, suprotnu atmosferu. Međutim, na terenu odlučuje samo igra, nema izjave. Nebitno je što je tko rekao, nego je važno kako tko igra. Sve se mijenja kada krene utakmica.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Je li Hajduk favorit za prolaz?

- Ne razmišljam o tome jesmo li favoriti. Racionalan sam čovjek, primarno mislim što trebam napraviti. Prednost nosimo, ali o tome možemo mislit samo nakon 90 minuta. Moramo se tijekom utakmice fokusirati na male datelje. Primarno kako napravili našu utakmicu i neutralizirati protivnika.

Jeste li poput Vitorije vježbali kaznene udarce ?

- Penali se vježbaju stalno, svaki trening zadnjih šest-sedam mjeseci mi vježbamo kaznen udarce, Na kraju svake prijateljske utakmice mi prakticiramo jedanaesterce. Igrali smo protiv Solina i Posušja pa smo na kraju utakmice pucali jedanaesterce. I ako me pitate, ja ću vam odgovoriti da nismo vježbali na zadnjem treningu, jer smo imali puno važnijih stvari za napraviti.

Toni Borevković, igrač Vitorije na posudbi u Hajduku, bio je "medijski glasnogovornik" igrača Bijelih. Stoper koji je preskočio prvu utakmicu zbog crvenog kartona još iz doba kada je nosio dres Rio Avea u listopadu 2020. godine. Dobro poznaje atmosferu, stoga mu nije bilo teško kazati što očekuje.

- Očekujem jako tešku utakmicu. Znam atmosferu, moramo biti i bolji nego u Splitu, jer proveo sam godinu dana u Guimaraesu Moramo biti na levelu iznad da bi se u Split vratili s prolazom u sljedeće kolo - kazao je Borevković.

Kako svlačionica Hajduka razmišlja o uzvratu?

Ne mislimo kako zabiti jedna gol, jer da smo došli braniti se, neće biti dobro za nas. Moramo dominirati kako smo dominirali i u prvoj utakmici u Splitu. Neće biti dobro za nas ako se budemo branili. Neće biti dobro ako mislimo kako postići jedan gol, trebamo razmišljati o igri kao u Splitu. Vitoria će izaći s više samopouzdanja radi domaće atmosfere, a mi se ne smijemo braniti niti povući. Nismo u Splitu, nećemo ni u Guimaraesu. Moje suigrače sam izvijestio što nas čeka na stadionu Vitorije i spremni jedva čekamo utakmicu.

Linker
19. travanj 2024 22:39