RONALD GORSIC Cropix
ILIJA LONČAREVIĆ

‘Dinamo? Nisam razočaran, niti ljut, samo jako žalostan. Još nikad nisam svjedočio ovoj ‘pet od pet‘ situaciji‘

‘Jakirović? Njegovu gestu možemo promatrati i iz drugačije perspektive‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 06. listopad 2023. 13:24

Razočaranje. To je osjećaj koji je preplavio većinu navijača Dinama nakon prezentacije hrvatskog prvaka u četvrtak navečer u Prištini.

- Osobno nisam razočaran. Nisam čak niti ljut. Samo sam jako žalostan – konstatira Ilija Lončarević, doajen među hrvatskim trenerima i šef maksimirskog stručnog stožera u dva mandata.

Začudo, najdugovječniji brk hrvatskog nogometa, "ono u Prištini" nije uopće želio komentirati.

- To što sam vidio ne zaslužuje nikakav komentar. Ne znam niti što bih mogao reći za Dinamovu igru u srazu s protivnikom, koji bi po kvaliteti vjerojatno bio u donjem domu HNL-a.

No, reakcija Dinamovog trenera Jakirovića bila je poprilično neuobičajena. Prihvatio je odgovornost za blamažu i ispričao se. Čak je na svekoliko iznenađenje i svoj trenerski mandat stavio – na raspolaganje.

- Reakcija Jakirovića čini mi se pomalo ishitrenom, ali mogu ga razumjeti. Ako kao trener nema argumenata vratiti momčad u život, onda njegove riječi mogu shvatiti. Međutim, ovakve situacije mogle su se predvidjeti. Pehovi s ozljedama samo su neke skrivene detalje naprečac razgolitili. No, gestu Jakirovića možemo promatrati i iz drugačije perspektive. Možda je trener Dinama svojim insceniranjem situacije samo želio provjeriti koliku potporu uživa među ljudima, koji donose krucijalne odluke. "Jakira" doživljavam kao "fajtera". Ne mislim da bi on u ovoj situaciji pobjegao glavom bez obzira. Vjerujem da će ga ovo samo natjerati na dodatni angažman. A mislim da je za njega i klub, ovoga trenutka, to jedino rješenje.

image
HANZA MEDIA TV

Čak i površni pratitelji maksimirskih zbivanja razumiju da su korijeni aktualnih problema povezani s lošom sportskom politikom Dinama, koja se posebice očitovala kroz posljednja dva prijelazna roka.

- Najveći je problem što na razini kluba ne postoji suvislo planiranje. Zimski, a naročito ljetni prijelazni rok odrađeni su ispod svih kriterija. Bilo je i ranije promašaja. Dogodilo se da jedan od trojice pridošlih igrača "nije bio za uporabu", ali još nikada nisam svjedočio aktualnoj situaciji da "pet od pet" – nije za Dinamo! A još veći problem predstavlja činjenica što je u Maksimiru posve nejasno tko vodi sportsku politiku.

Koje je skrivene detalje prištinski poraz – izbacio na površinu?

- Zadnjih nekoliko sezona Dinamo je vješto izbjegavao krize, prvenstveno zbog spoznaje da ima kvalitetne, ali i iznimno karakterne igrače. Ovoljetnim odlaskom trojice reprezentativaca Dinamo je izgubio kvalitetu, ali u značajnoj mjeri i karakter. Da je Dinamova momčad u Prištini imala u sastavu Ristovskog, Ademija, Petkovića, Ljubičića i Špikića, vjerojatno bi epilog bio posve drugačiji.

Može li ovaj opskurni Dinamo uopće proći skupinu Konferencijske lige? I ono najbitnije pitanje: je li Dinamo i dalje prvi favorit za osvajanje naslova HNL-a?

- Ne znam koliko su ljudi koji vode Dinamo osvijestili činjenicu da opstojnost kluba ovisi o rezultatima prve momčadi i saznanja da jedino trener Jakirović, zajedno s igračima, može iznaći izlaz iz krize. Stoga sve mora biti tomu podređeno. Sretna je okolnost što od narednog tjedna u domaćem prvenstvu slijedi stanka i Dinamo će dobiti vrijeme za konsolidaciju stanja. Osobno mislim da će stožer i igrači u tome uspjeti. Poglavito kada se momčadi priključe ozlijeđeni igrači.

Linker
22. travanj 2024 07:04