Josip Šutalo

 Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia
NAPETO U EUROPI

Leverkusen visio do nadoknade pa s dva gola u četiri minute otišao u četvrtfinale, ozlijedio se Vatreni

Poznati su sudionici četvrtfinala Europske i Konferencijske lige
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 14. ožujak 2024. 23:14

West Ham, Milan, Benfica, Liverpool, Marseille, Roma, Atalanta i Leverkusen izborili su četvrtfinale Europske lige. Istovremeno, među osam najboljih u Konferencijskoj ligi plasirali su se Fenerbahče, Fiorentina, Viktoria Plzen nakon ruleta jedanaesteraca, potom Aston Villa, Club Brugge i Roma.

Qarabaq je bio na pragu senzacije, u 72. vodili su u Leverkusenu s igračem manje, a onda su u završnih 20 minuta primili tri gola. Schick je u 93. zabio gol koji je Bayeru donosio produžetak, a u 97. i gol za četvrtfinale. West Ham je brzo nadoknadio gol minusa s kojim se vratio iz Freiburga. Igrala se tek deveta minuta kada je Lucas Paquetá vratio dvomeč na početak. U 32. je Bowen udvostručio prednost domaćina, a gosti su se u nastavku raspali. Prvo je Cresswel u 53. zabio za 3:0, potom Kudus u 77. spektakularnom solo akcijom za 4:0 i još jednom u 85. za konačnih 5:0.

image
IAN KINGTON Afp

Liverpool je pobijedio Spartu u Pragu 5:1, a na Anfieldu je bio još uvjerljiviji. Već nakon 14. minuta bilo je 4:0, a na kraju završilo i bolje po Spartu nego što je početak nagoviještavao - 6:1. Roma je imala komotnih 4:0 iz prve utakmice protiv Brightona pa 1:0 poraz nije imao utjecaja na ishod dvomeča. Nakon 1:1 u prvoj utakmici Sporting je poveo protiv Atalante, no domaćini su na početku drugog dijela preokrenuli rezultat i zaključili 2:1 pobjedom. Milan je u Prag već došao sa solidnom prednošću od 4:2, a taj minus sa San Sira za Slaviju je postao nedohvatljiv nakon što su već u 20. minuti ostali s igračem manje u polju.

Do poluvremena je već bilo 3:0 za goste. U 84. minute počasni gol za domaćine zabija Jurasek. Villarrealu je trebalo pravo čudo nakon 4:0 poraza u Marseilleu, a nada je tinjala nakon što je u 83. Mosquera zabio za 3:0. Španjolcima je nedostajao samo jedan pogodak za produžetke, ali do njega nisu došli. Štoviše Clauss je u četvrtoj minuti sudačke nadoknade zabio za goste. Duel Rangersa i Benfice bio je otvoren nakon 2:2. Na Ibroxu su gosti poveli u 66. golom Silve, a taj pogodak je i presudio je putnika u četvrtfinale.

image

Josip Šutalo

MARCEL VAN DORST Nurphoto Via Afp

Ajax je teško stradao na gostovanju kod Aston Ville. Završilo je 4:0, ali ono što zabrinjava je stanje Josipa Šutala. Hrvatski reprezentativac izašao je u 68. minuti zbog ozljede zadnje lože. Sjeo je i nije mogao dalje. Club Brugge koncem prvog poluvremena nadoknadio je gol zaostatka za Moldeom iz prve utakmice, a u drugom poluvremenu zabio još dva gola za plasman u četvrtfinale. Lille je još sa 3:0 na gostovanju protiv Sturma napravio veliki korak u iduću fazu, a uzvrat je završio 1:1.

Fenerbahče je pred svojim navijačima trebao tek odraditi 90. minuta nakon što je već u prvoj utakmici riješio sve dvojbe 3:0 pobjedom u Belgiji. I prilično su ležerno ušli u utakmicu. Na koncu su i izgubili 1:0. Fiorentina je remijem potvrdila prolaz protiv Maccabi Haife. Nakon 4:3 u prvoj utakmici, u Firenzi su poveli golom Baraka u 59. minuti i stekli za izraelsku momčad nedostižnu prednost. Izjednačio je, doduše, u 88. Khalaili, ali bilo je prekasno i premalo makar za produžetke. Za razliku od duela Viktorie Plzen i Servettea. Nakon dosadnih 0:0 u prvoj utakmici, identičan rezultat ponovio se i u uzvratu. Ni u produžecima nije bilo golova, a u raspucavanju jedanaesteraca gosti su promašli tri puta u uvodne četiri serije. S druge strane nogometaši Plzena bili su bez greške.

Nogometaši grčkog Olympiakosa postali su posljednja, osma momčad koja se plasirala u četvrtfinale Konferencijske lige, iako su prije tjedan dana na svom stadionu poraženi s 1:4 od Maccabija iz Tel Aviva, ali su u uzvratu odigranom u Bačkoj Topoli slavili sa 6:1 u produžetku.

Grci su već do poluvremena nadoknadili zaostatak iz Pireja golovima Daniela Podencea (10), Konstantinosa Fortounisa (36) i Ayouba El Kaabija (45+3). Eran Zahavi (57-11m) je nakratko donio Maccabiju rezultat koji ga je vodio u četvrtfinale, da bi El Kaabi (65) svojim drugim pogotkom osigurao produžetak.

U dodatnih 30 minuta prvo je mrežu Maccabija pogodio Stevan Jovetić (93), a potom je Youssef El Arabi (103) pogodio za 6:1 i potvrdio plasman Olympiakosa u četvrtfinale, u kojem će jedino Grčka imati dva predstavnika.

Linker
14. ožujak 2024 23:56