PAUN PAUNOVIC Cropix
SLAVLJE NA POLJUDU

VIDEO: Gattuso pobjedom debitirao na klupi Hajduka, Splićani s prednošću na uzvrat

Bijeli su ostvarili željenu prednost uoči uzvratne utakmice koja je na rasporedu za tjedan dana
Piše: Frane Maršić, SNObjavljeno: 25. srpanj 2024. 23:04

Hajduk - HB Tórshavn 2:0 (Uremović 19., Livaja 30.-11 m)

HAJDUK: Lučić - Moufi, Šarlija (od 90.+1. Prpić), Uremović⚽, Diallo - Capan, Krovinović - Sahiti (od 67. Perišić), Pukštas (od 80. Sanyang), Kalik (od 67. Durdov) - Livaja⚽ (od 90.+1. Antunović)

HB TORSHAVN: Gestsson - Voss, Chukwudi, Davidsen, Dam (od 46. Jonsson) - Sorensen, Mouritsen, Mneney (od 26. Skytte) - Guttesen (od 46. Samba), Dahl (od 67. Thomsen), Samuelsen (od 69. Duah)

Split, stadion Poljud. Gledatelja: 28,488. Sudac: Matthew De Gabriele (Malta)

Golove pogledajte OVDJE.


Na otvaranju sezone Hajduk je na Poljudu svladao HB Torshavn s 2:0 pogocima Uremovića i Livaje u prvoj utakmici 2. pretkola Konferencijske lige. Hajduk je bio uvjerljiv u prvom poluvremenu kad je i zabio oba pogotka i s ta dva gola viška odlazi na uzvrat sljedećeg četvrtka na Farske Otoke. Trebalo bi biti dovoljno, jer Farani nisu pokazali mnogo i ne bi trebali protiv Splićana biti sposobni pobijediti s tri gola razlike u uzvratu. No, činjenica je da Hajduk u nastavku dvoboja nije briljirao i da postoji ogroman prostor za napredak. Ipak, najvažnije za Bijele je da su novu sezonu otvorili sigurnom pobjedom i da njihov prolaz u treće pretkolo Konferencijske lige ne bi trebao doći pod znak pitanja.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Iznenađenje je već uoči utakmice priredio Gennaro Gattuso poslavši od prve minute na teren Marka Capana. Očito se mladi veznjak na pripremama izborio za svoju poziciju u udarnih 11. Poznato je otprije da Gattusu ne igraju imena, igrat će oni najbolji na terenu, sam je kazao talijanski stručnjak. U zapisniku, ali na klupi, bio je Ivan Perišić koji je čekao svoju priliku s klupe, a ujutro na dan utakmice radio je istrčavanja. Na istom mjestu je bio Abdoulie Sanyang čiji je karakter Gattuso hvalio. Obojica su tijekom drugom poluvremena ušla u igru. Na utakmici je bio i Ivan Rakitić koji je uoči samog početka izašao na teren i pozdravio razgaljene duše na Poljudu.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Prvu veliku prigodu Bijeli su imali u 5. minuti kada je nakon ubačaja Capana Livaja s 4 metra pucao pokraj vrata. Bio je Hajduk izrazito agresivan što zorno prikazuje duel u 10. minuti kada su uklizala četiri bijela igrača i odnijela loptu, a iz te je akcije Krovinović opasno tukao, no Gestsson je obranio njegov udarac.

Bila je to najava vodstva koje je stiglo u 19. minuti. Kalik je nakon kornera glavom prenio loptu na drugu vratnicu gdje je bio usamljeni Uremović i doveo Bijele u prednost. U sljedećem napadu nakon dubinske lopte tuče Kalik, ali Gestsson sjajno brani. Često je Hajduk napadao preko bekova Moufija i Dialla nakon čega bi slijedili ubačaji ili dubinske lopte.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Nakon pola sata igre Splićani su došli i do jedanaesterca koji je realizirao Marko Livaja postigavši tako svoj prvi pogodak za Hajduk u Europi u svom osmom nastupu. Prethodno je srušen Anthony Kalik koji je također bio jedan od aktivnijih u prvom dijelu.

Farani su u ovom susretu bili nekoliko razina ispod Bijelih i nisu predstavljali nikakvu prijetnju pogotovo u prvom poluvremenu kad ih je Hajduk pregazio.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U nastavku se priča malo promijenila, Hajduk je smanjio gas, a HB Torshavn je nekoliko puta opasnije priprijetio. Ono važno za Gattusa je da se vidjelo da njegovi igrači polako usvajaju postulate koje od njih u igri traži. To su presing, energija i dubinske lopte.

Trajala je ta dominacija do 65. minute kada je uslijedio mali pad, a Gattuso je to odlučio riješiti ubacivanjem Durdova i Perišića. Gosti su svoju najbolju prigodu imali u 74. minuti, ali je njihov solidan pokušaj otišao preko vrata. Sve u svemu, Bijeli su upisali sigurnu pobjedu i mirno idu u uzvrat na Farske Otoke. Poljudska je publika pozdravila Perišića i Sanyanga, zaigrao je i Durdov, a još se čeka debi Ivana Rakitića. Za početak nove sezone piše se pobjeda, no da bi Hajduk ostvario željeno - plasman u skupinu Konferencijske lige - igra će u sljedećim kvalifikacijskim rundama morati biti osjetno bolja.

image
ANTE CIZMIC Cropix

KRAJ UTAKMICE!
Hajduk ide na Farske Otoke s prednošću od dva gola. Moglo je biti i više, ali Bijeli u drugome dijelu nisu uspjeli probiti gustu posljednju obrambenu liniju Torshavna. Međutim, odigraju li ovako u uzvratu, ne bi trebalo biti problema za Gattusove nogometaše.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

90.+1. ⇔ Publika se aplauzom oprašta za danas od Marka Livaje, njega će zamijeniti Mate Antunović. Također, Šarlija je sugerirao da ne može nastaviti pa ga je na kraju zamijenio Prpić.

90. ? Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

85. Nervozan je trener Torshavna na klupi, konstantno nešto gestikulira i dovikuje, tražeći dodatnu agresiju svojih igrača. Oni, pak, djeluju poprilično istrošeno i Hajdukovi braniči lakoćom izlaze na kraj s njihovim jalovim pokušajima.

82. Dobar Sanyangov prodor, uspio je i on izboriti korner - to je već 12. udarac iz kuta u odnosu na nula Torshavnovih.

80. ⇔ Ulazi gambijski veznjak Abdoulie Sanyang, na klupu će Rokas Pukštas.

78. I Perišić je isprobao svoj udarac iz jedne teške pozicije, odlazi njegov šut pored gola.

Dobra atmosfera na poljudskim tribinama.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

75. 16-godišnji Durdov šutira glavom iz teške pozicije, hvata to Gestsson.

74. Evo i prvog udarca Torshavna na utakmici. Skytte je bio u naletu i šutirao s vrha šesnaesterca - nebu pod oblake.

72. ? Pomoćni trener Torshavna dobio je žuti karton zbog prigovora. Inače je utakmica vrlo korektna, s minimalnim brojem prekršaja.

69. ⇔ Posljednje promjene kod Torshavna. Ući će Duah i Thomsen umjesto Samuelsena i Dahla.

A dok Perišić ulazi u igru, Ivan Rakitić na tribinama je okružen navijačima.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

67. ⇔ Napokon mijenja i Gattuso. Ulaze Perišić i Durdov umjesto Sahitija i Kalika.

66. Mnogo su sreće imali gosti u ovoj akciji Hajduka... Sahiti je pronašao Livaju na desetak metara, ali bilo je to presporo dodavanje i sustigli su nekako braniči Torshavna kapetana Bijelih.

62. Opet je Kalik u glavnoj ulozi, bio je za milimetar 'prekratak' na Sahitijev centaršut.

image
ANTE CIZMIC Cropix

60. Nova velika šansa nakon osmog kornera! Šarlija je šutirao, a netko od igrača Torshavna blokirao na samoj gol-liniji...

57. Opasan je bio ovaj Livajin ubačaj u peterac. Nakon kraćeg 'flipera' izbili su to igrači Torshavna.

55. Kaaaliiiiik!!! S tri-četiri metra šalje udarac glavom tik uz vratnicu... Raspoložen je večeras Australac, vidi se da je željan igre i golova.

52. Hajduk je već izborio šesti korner. Zasad je samo prvi urodio plodom kada je gol postigao Uremović.

image
ANTE CIZMIC Cropix

48. Evo i prve akcije Torshavna. Napravili su pomutnju u šesnaestercu Bijelih, na kraju bez konkretnijeg učinka.

46. Diallo je u naletu, a njegov šut završava u bloku!

46. ? Vraćamo se na Poljud.

⇔ Dvije su promjene kod Torshavna. Umjesto Guttesena i Dama ulaze Samba i Jonsson.
Čini se da je Perišić spreman, ali zasad Gattuso ne uvodi svježu krv.

Ovo je bio prvi gol Marka Livaje za Hajduk u europskim natjecanjima, piše Slobodna Dalmacija. Više o tome pročitajte OVDJE.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA

Livaja i društvo od samog su starta dominirali i zasluženo vode 2:0. Upravo je kapetan Hajduka imao prste u gotovo svim akcijama Bijelih, a maestralan je nastup zaokružio pogotkom iz jedanaesterca. Prvi gol djelo je Filipa Uremovića kojim je probio srčane i simpatične goste s Farskih Otoka. Očekujemo dominaciju Gattusovih nogometaša i u nastavku.

image
ANTE CIZMIC Cropix

45. ? Igrat će se jedna minuta sučeva dodatka.

41. Kalikov pokušaj završava u bloku.

40. Torshavn se nastavlja grčevito braniti. Parkirali su 'autobus' u šesnaesterac koji Bijeli uporno nastoje probiti.

35. Hajdukovci i dalje aktivno traže novi pogodak. Načeli su protivnika i sada ga namjeravaju dokrajčiti. Iznimno raspoloženo djeluju Gattusovi nogometaši u ovim trenucima...

Gennaro Gattuso zasad itekako ima razloga za zadovoljstvo. Kako stvari stoje, prvi "službeni" razgovor u poluvremenu bit će intoniran pohvalnim tonovima.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Lopta u jednu, vratar Gestsson u drugu i Hajduk vodi 2:0! Silovit i precizan bio je udarac kapetana Bijelih...

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

30.GOOOL!

Livaja je precizan s bijele točke!

28. ⚠ JEDANAESTERAC ZA HAJDUK!

Nevjerojatno, ali krivac je džoker s klupe Skytte, upravo ovaj koji je ušao prije dvije minute. Livaja je pronašao Kalika u šesnaestercu, povukao ga je s leđa danski veznjak i sudac je ekspresno pokazao na bijelu točku.

26. ⇔ Prvu promjenu radi suparnički trener, Talijan Adolfo Sormani. Izvadio je Mneneya i ubacio danskog veznjaka Sammyja Skyttea. Vrlo je nezadovoljan ovom odlukom bio Mneney, nije se htio rukovati sa svojim trenerom.

25. Diallo je povukao kontru i tražio Kalika, ali vratar Gestsson je bio brži.

22. ... i odmah zatim nova šansa. Šarlija je pao u petercu u duelu s nekim suparničkim igračem, skočili su svi hajdukovci i tražili najstrožu kaznu, no malteški se sudac nije oglasio.

22. Kalik je u prilici! Njegov pokušaj iz mrtvog kuta odlazi gotovo paralelno s gol-linijom...

Capan je izveo korner, a Kalik kratko prebacio za Uremovića koji potpuno sam na drugoj vratnici glavom pogađa mrežu... Ovo je tek drugi gol Filipa Uremovića za Bijele, ali zlata je vrijedan. Zasigurno Gattuso i splitski navijači sada već lakše dišu. Hajduk vodi 1:0!

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

19.GOOOL!

Strijelac je Filip Uremović!

18. Nastavlja se presing Bijelih. Moufi je nakon solo prodora izborio novi korner.

U loži je i Boro Primorac, i njegova francuska kapica.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

17. Fantastično dodavanje Marka Livaje u prostor za Moufija uspjeli su nekako presjeći braniči Torshavna.

15. Krovinović je sjajno 'zavrnuo' u peterac i izborio korner.

14. Dominacija Gattusovih igrača zasad se ostvaruje ponajviše na posjedu. Torshavn se u dosadašnjem tijeku susreta nije sastao s loptom.

9. Žestok pritisak Hajduka! Hvataju se za glavu navijači Bijelih... Krovinovićev udarac odbio je suparnički vratar, ali samo do Livaje čiji udarac pogađa - vlastitog suigrača Šarliju. Šteta, mogao je ovo biti pogodak da se ovdje nije našao Hajdukov branič.

8. Hajdukove igrače nosi frenetična podrška s prepunih tribina. Na jednom je transparentu izvješen natpis: 'Danas bez baklji'. Bijeli zasad očekivano dominiraju.

5. Strašna šansa za Hajduk! Capan je iz tog slobodnjaka prebacio živi zid i prekrasno gurnuo Livaju u šansu, a udarac kapetana Hajduka prolazi tik uz suprotnu vratnicu...

image
ANTE CIZMIC Cropix

4. Livaja je izborio slobodnjak u zoni udarca. Izvest će to Krovinović ili Capan.

Mislav Oršić asistirao je za Trabzonspor u okršaju protiv Ružemberoka, mogućih Hajdukovih protivnika u trećem pretkolu Konferencijske lige. Više o tome pročitajte OVDJE.

1. ? Počela je utakmica na Poljudu! Prije prvog sučeva zvižduka na centar igrališta došao je Ivan Rakitić i još jednom pozdravio oduševljene navijače.

20.59 Igrači su tek minutu prije predviđenog početka susreta izašli na teren. S tribina se prolomila poznata navijačka pjesma: 'Dalmacijo!'

20.50 Na travnjaku se pojavio Ivan Rakitić i izazvao erupciju oduševljenja prepunih poljudskih tribina.

20.30 Trener Gattuso je na travnjaku, a Poljudom odzvanja veliki hit Sarà perché ti amo, poznata talijanska pjesma, na oduševljenje svih navijača.

image

Gennaro Gattuso

ANTE CIZMIC Cropix

Pogledajte atmosferu na Poljudu sat vremena uoči početka dvoboja:

Na Poljudu čine sve da se ne ponovi Gzira ili Tobol. Više o tome pročitajte OVDJE.

O mladim i zvučnim pojačanjima, odnosno nositeljima igre u velikoj četvorki HNL-a pročitajte OVDJE. Livaji, Perišiću i Rakitiću netko treba donijeti loptu...

20.20 Rijeke navijača slijevaju se prema poljudskoj ljepotici. Velike su gužve oko stadiona, no srećom cjelodnevna sparina već polako popušta...

image
FOTO: Vito Tomas

Više o bolnim podbačajima Hajduka i najvećem ovogodišnjem adutu splitskoga kluba pročitajte OVDJE.

‘Vidimo se večeras na ispunjenom stadionu‘, poruka je s Poljuda. Više o tome pročitajte OVDJE.

19.45 Stigli su sastavi Hajduka! Perišić će ipak započeti na klupi, a priliku od prve minute dobit će Marko Capan. Trener Gennaro Gattuso vjerojatno će na travnjak poslati formaciju 4-2-3-1 s isturenim Livajom, a leđa će mu čuvati Sahiti, Pukštas i Kalik.

Unatoč velikim vrućinama centar Splita prepun je navijača. Bijela boja dominira splitskim ulicama, prevladavaju dresovi Livaje i Perišića, a vidi se i pokoji Rakitić. Bijele će bodriti više od 30 tisuća duša.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix
image
PAUN PAUNOVIC Cropix
image
PAUN PAUNOVIC Cropix
image
PAUN PAUNOVIC Cropix
image
PAUN PAUNOVIC Cropix
image
PAUN PAUNOVIC Cropix
image
PAUN PAUNOVIC Cropix
image
PAUN PAUNOVIC Cropix
image
PAUN PAUNOVIC Cropix
image
PAUN PAUNOVIC Cropix
image
PAUN PAUNOVIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix

Najavu piše: Zdravko Reić

Nasušna potreba Hajduka za financijskom stabilnošću kluba donosi imperativ plasmana u grupno natjecanje Konferencijske lige jer "bijeli" ove sezone na europsku scenu ulaze bitno ojačani. Ipak, objektivno će taj domet bez posebne sreće prilikom ždrijebanja u završnoj rundi kvalifikacija teško ostvariti. Sada imaju objektivno lak zadatak, HB Torshavn s Farskih otoka ne predstavlja prepreku, ali Hajduk već u trećem pretkolu čeka pobjednika dvoboja Ružomberok - Trabzonspor, dakle nimalo lake protivnike, a onda u doigravanju moguće neke još moćnije klubove kakvi su na primjer bili Villarreal, PAOK ili Galatasaray.

Ipak, ostavimo se pretpostavki jer bi Hajduk, predvođen trenerom Gennarom Gattusom i trojicom istinskih majstora Markom Livajom, Ivanom Perišićem i Ivanom Rakitićem, kao i serijom ozbiljnih prvotimaca, mogao/morao ponoviti podvig iz 2010., kada je s trenerom Stankom Poklepovićem izborio plasman u grupno natjecanje.

Nije baš oportuno podsjećati na loše rezultate Hajduka u proteklih trinaest europskih sezona jer je aktualna ozbiljnost nastupa zagarantirana na račun talijanskog trenera, ali i zbog činjenice da je splitska momčad doslovno u formiranju. Jasno je da se svi igrači, osim njih nekoliko (Livaja, Perišić, Rakitić, Uremović, Melnjak, Pukštas...), tek trebaju izboriti za svoja mjesta u prvih jedanaest.

Hajduk sada 55. put u svojoj povijesti izlazi na europsku scenu, ovaj put bez dileme oko prolaza. Jer - svaka čast svim klubovima koji su se domogli startnih mjesta u elitnim kupovima - HB Torshavn je ipak društvo za napucavanje. Dakle, s očekivano glatkim pobjedama, bez obzira na to što su "bijeli" znali zagucati protiv sličnih autsajdera (kazahstanski Tobol, odnosno malteška Gzira)…

Tih dvadesetak tisuća gledatelja koji su očekivani na Poljudu (petnaest je tisuća pretplatnika), doći će na službenu premijeru pod palicom Gennara Gattusa vrlo znatiželjni i s nadom da će vidjeti u najmanju ruku energičnu, kompaktnu, borbenu cjelinu uz prirodnu pojedinačnu raspojasanost, u prvom redu Livaje i Perišića. Tijekom priprema, ususret prvim pravim ispitima, igrači Hajduka su uvjeravali javnost - kao Filip Uremović: "Pokazali smo karakter…", Zvonimir Šarlija: "Trener je primjer koji moramo slijediti" i drugi - da u taboru "bijelih" vlada sasvim druga klima, pa se posebno apostrofirala raspoloženost Livaje (navodno je skresao figuru za tri kilograma).

Linker
25. kolovoz 2024 23:48