GORAN MEHKEK Cropix
VELIKA VEČER NA MAKSIMIRU

VIDEO: Dinamo srušio PAOK i na korak je do četvrtfinala! Petković prvi strijelac natjecanja

Dvostruki strijelac Bruno Petković donio je hrvatskom prvaku veliku prednost uoči uzvrata
Piše: Davorin Olivari, SNObjavljeno: 07. ožujak 2024. 22:43

Dinamo - PAOK 2:0 (Petković 37., 71.)

DINAMO: Nevistić - Ristovski, Bernauer, Theophile, Perković - Mišić, Sučić? - Špikić (od 73. Kaneko), Baturina (od 90+3. Halilović), Hoxha (od 46. Vidović) - Petković ⚽⚽ (od 89. Kulenović)

PAOK: Kotarski - Jonny, Kedziora, Koulierakis, Baba - Odzojev ? (od 69. Schwab), Meite- Živković (od 83. Tzimas), Konstantelias (od 69. Murg?), Taison - Brandon (od 60. Despodov?)

PRVI GOL PETKOVIĆA POGLEDAJTE OVDJE

DRUGI GOL PETKOVIĆA POGLEDAJTE OVDJE


Dinamo je srušio 47 godina staro prokletstvo svladavši jedan grčki klub u službenoj utakmici! Modri su odigrali odličnu utakmicu, pametnu, mudru, na iznimno visokoj razini i stigli pred vrata četvrtfinala Konferencijske lige.

Naravno, ništa još nije gotovo, treba prednost iz Maksimira sačuvati u Solunu, ali dečki Sergeja Jakirovića su pokazali da imaju sva potrebna oružja za prvoplasiranu momčad grčkog prvenstva. Maksimir je mogao uživati u predstavi plave družine, koja je eto ostvarila još jednu veliku europsku pobjedu. Kad je Europa u pitanju, Dinamo je jedini dragulj hrvatskog klupskog nogometa.

Junak utakmice bio je reprezentativni centarfor Bruno Petković s dva pogotka, još jednom je ponudio svoju nogometnu magiju. Prvu veliku šansu imali Modri već nakon nekoliko minuta, Martin Baturina je sjajnom dubinskom loptom pronašao Arbera Hoxhu koji je ubacio u šesnaesterac, pucao je s nekih sedam-osam metara, ali se kod udarca poskliznuo i promašio.

Uskoro su i Grci imali zgodnu situaciju nakon što je Bernauer brljao po šesnaestercu i oko njega, na kraju je Taison došao do lopte, pucao iskosa, ali je njegov udarac blokiran. PAOK je u obrambenom dijelu ‘stajao’ dosta visoko, tako da su Jakirovićevi dečki po oduzetoj lopti pokušavali brzom tranzicijom stići do gola Kotarskog, uglavnom preko bokova, Hoxhe i Špikića. Modri su taktički nudili igru sličnu onoj koju smo vidjeli protiv Betisa. No PAOK je izgledao mnogo agresivnije i konkretnije nego Španjolci, lopta im je putovala mnogo brže, presing na zadnju liniju Modrih bio je poprilično jak i kontinuiran.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Prvi pravi udarac prema golu Kotarskog uputio je Petar Sučić nakon nešto više od dvadesetak minuta igre, jako odapeta lopta završila je metat iznad grede. Mnogo opasniji bio je udarac Andrije Živkovića glavom s nekih desetak metara, završio je kraj lijeve vratnice Ivana Nevistića. Zanimljivo je bilo na sjevernoj tribini, BBB su zapjevali, “nek’ živi ljubav, nek’ se budi dan, neka svako dijete mrzi Partizan”. Nije bilo slučajno, jer navijači PAOK-a i navijači beogradskog kluba su bratske skupine. Modri su kao i kompletne sezone imali ogromnu podršku navijača, bodrenje Modrih bilo je glasno, snažno, motivirajuće.

Pokrenulo je to Modre u samoj završnici prve dionice. Prvo je nakon asistencije Špikića Baturina s nekih četrnaest-petnaest metara odlično pucao, ali je Kotarski izvrsno obranio. Međutim, nije se dugo veselio obrani, jer su Modri ubrzo došli do vodstva. Jonny je teško pogriješio, gurnuo je loptu u for Petkoviću, koji je krenuo sam prema golu, pucao, Kotarski je opet obranio, ali se lopta odbila do Petka koji je s nekih pet metara šalje u mrežu!

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Početkom druge dionice BBB su na sjeveru izvjesili transparent “Evo vam ‘bilješke’ za nedjelju, Velimir Zajec”. Bila je to naravno poruka za nedjeljnu Izbornu skupštinu koja se održava u Maksimiru. Ubrzo je cijeli stadion skandirao klupskoj legendi, sjever je viknuo Velimir, a zapad - Zajec. Za to vrijeme je PAOK u potrazi za poravnanjem krenuo žestoko prema Nevistiću, ali baš u tim trenucima Sučić je povukao kontru, dobacio loptu do Baturine koji se spetljao u šesnaestercu.

Zgodnu situaciju nešto kasnije imao je i Špikić, ali je loše pucao s visine šesnaesterca. Špikić je nešto više od dvadesetak minuta prije kraja nakon centaršuta Perkovića pucao i glavom iskosa s nekih osam metara, ali je Kotarski uhvatio loptu.

A onda je Maksimir eruptirao! Brzu akciju poveo je Baturina, izvrsno je probio sredinom travnjaka, gurnuo loptu do Petkovića koji majstorski šalje loptu ispod Kotarskog. Imali su Grci jednu šasnu u smiraj utakmice, kad je Murg s visine šesnaesterca pucao pola metra iznad grede. Probali su gosti do samog kraja nekako doći do gola, ali modra obrana bila je nesavladiva, veliko slavlje u Maksimiru moglo je početi.

? Vaši dojmovi nakon velike pobjede?

"Što je ovo, ljudi moji, igraš da će čovjek zabiti gol, on potvrdi "dupli" gol. Bravo Dinamo!" (Ivan Zubović)

"Baturina, nemam riječi, kapa dolje, a Petko je ipak klasa. Mišić super, ali HNS i Kustiću, vrijeme je da učinite nešto u vezi Petra Sučića. Brozovićev zamjenik." (Josip Vidović)

"Ne valja Jakirović, kažu..." (Dragan Raič)

"Osvetili smo Hajduk!" (Igor Lejla Beti)

"Koji slijepac ne zove Sučića u hrvatsku reprezentaciju? Momak je novi Brozović." (Igor Jajalo)

Ostavljamo vas uz izraz lica PAOK-ova trenera kakvom smo se i nadali.

image

Razvan Lucescu

GORAN MEHKEK Cropix

Odmah zabilježite termin uzvrata i "očistite" raspored: Dinamo po četvrtfinale Konferencijske lige ide u četvrtak, 14. ožujka u 18.45.

Ovako izgleda završna statistika.

image
SOFASCORE

Dinamo će za tjedan dana braniti dva pogotka prednosti u Solunu! Odlična zaliha za Modre, a ako će Grci biti nekreativni kao večeras, nemaju se čega plašiti. Tek jedan udarac u okvir upisao je PAOK, i to pred sam kraj susreta. Dinamo je kontrolirao tempo većinu utakmice, ni u jednom trenutku nije djelovalo da mogu ispustiti vodstvo. Još jedna taktički odlična utakmica u režiji Sergeja Jakirovića.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Prvi strijelac Konferencijske lige sa sedam golova. Doktor Bruno!

image
GORAN MEHKEK Cropix

KRAJ UTAKMICE

90+5.

Nevistić spašava rezultat! Nezgodan ubačaj došao je s desne strane, no odlično se snašao Dinamov vratar i odbio loptu u korner.

90+3.

Baturina izlazi uz pljesak s tribina, a ulazi Haliloivć.

90+1. ?

Despodov je zaradio karton zbog prekršaja na Theophilu i žaljenja na istu odluku.

90. ?

Još najmanje četiri minute trajat će ogled na Maksimiru.

89.

Bruno Petković uz ovacije izlazi s travnjaka, a u akcjiu će Sandro Kulenović. Dostruki strijelac predao je kapetansku traku Ristovskom.

86. ?

Opomena za Sučića. Očigledno je veznjak Dinama fauliran, ali sudac je iz nekog razloga sudio prekršaj u korist PAOK-a. Sučić se požalio i ušao u bilježnicu, kao i Zagorac zbog pretjerano žustre reakcije s klupe.

84. Najveća šansa za PAOK u dosadašnjem dijelu susreta. Murg je potegnuo s 10-ak metara i zamalo iznenadio Nevistića, no lopta je preletijela gredu. Grci zasad nemaju nijedan udarac u okvir gola!

Grčkim novinarima na Maksimiru lica su sve kiselija, a live prijenosi odišu razočaranjem.

"PAOK ne može pronaći odgovore. Dinamo ga je zatvorio i pritišće ne bi li zabio i treći gol", piše Stavros Soudoulidis na Gazzetti.

image
GORAN MEHKEK Cropix

83.

Živković izlazi iz igre, ulazi Tzimas.

81. Opasno je izgledala kontra PAOK-a nakon što je Perković izgubio loptu, a Taison bez problema pretrčao Theophila. Zatim je Taison poslao nisku loptu u 16-erac, ali tamo nije bilo njegovih suigrača.

78. Baturina je iznenadio Kotarskog silovitim udarcem iz slobodnog udarca. Nemoguća je to pozicija bila iz velike kosine, obranio je Kotarski i odbio loptu u korner.

Vatrena atmosfera na Maksimiru:

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
GORAN MEHKEK Cropix

75. Vidović je opucao s distance, a Kotarski obranio.

73.

Kaneko ulazi na mjesto Špikića.

71.GOOOOOOOL!

Bruno Petković za 2:0 Dinama! Baturina je poslao sjajnu dubinsku loptu, Špikić nije došao do posjeda, no odbila se od njegove noge i dodatno zbunila gostujuće stopere, a Petković je pravovremeno utrčao i matirao Kotarskog.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

69.

Konstantelias i Ozdojev izlaze, na njihova će mjesta Murg i Schwab.

67. Špikić je šutirao glavom nakon ubačaja Sučića, lako to hvata Kotarski.

Stigla je i službena informacija: 18 562 navijača nalazi se na Maksimiru, srušen je ovosezonski rekord zagrebačkog stadiona!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Sergej Jakirović relativno mirno prati ogled, još pola sata i, ostane li ovako, moći će se pohvaliti novom velikom pobjedom u Europi.

image
GORAN MEHKEK Cropix

"Hrvati znaju kako stvoriti pritisak na igrače PAOK-a te stvarati opasnost pred golom Kotarskog. Istovremeno, navijači Dinama svako malo kliču ime Velimira Zajeca", piše u svojem prijenosu utakmice grčka Gazzetta iz novinarskog pera Stavrosa Soudoulidisa.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

63. Špikić je ubacio s desne strane, opasno je to izgledalo, ali Kotarski hvata loptu u ruke.

62. ?

Prvi žuti karton na utakmici zaradio je Ozdojev zbog povlačenja Sučića.

60.

Prva izmjena kod gostiju: Brandon izlazi, ulazi Despodov.

59. Jonny je ubacio s desne strane, ali još jednom je Ristovski najviši u skoku. Pokrenulo je njegovo čišćenje kontru Dinama, u konačnici je Baturina potegnuo u blok, a onda i Špikić pored gola.

Iako se najavljivalo da će gledati utakmicu u društvu Mirka Barišića, Velimir Zajec ipak nije u toj loži, već malo dalje od aktualnog predsjednika i svojeg protukandidata na nedjeljnoj skupštini.

image
GORAN MEHKEK Cropix

57. Moglo je biti opasno pred vratima Dinama, no Nevistić je pravovremeno izletio na kratko dodavanje Konstanteliasa i spriječio šansu PAOK-a.

Sa Sjevera nastavljaju stizati poruke usmjerene prema nedjeljnoj izbornoj skupštini.

image
GORAN MEHKEK Cropix

55. Theophile je ljutito reagirao prema kolegama iz obrane budući da su ga sporim dodavanjima doveli u nezgodnu poziciju, pa je morao ispucati loptu u aut.

53. Opasno je Baturina ušao u kazneni prostor na dodavanje Petkovića, ali brzo su ga "ukrotili" gostujući braniči.

48. Perković je odlično očistio opasnost nakon ubaćaja PAOK-a iz slobodnog udarca.

46. Počinje drugo poluvrijeme! Hoxha je izašao, a ušao Vidović.

Slavlje igrača Modrih nakon trenutka koji je obilježio prvo poluvrijeme.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

? Bacamo pogled i na ostale utakmice Konferencijske lige koje su u tijeku...

Maccabi Haifa vodi protiv Fiorentine 2:1, dok je Fenerbahce (s Livakovićem na golu) poveo u gostima kod Royale Uniona. Na susretu Servettea i Viktorije zasad nema golova.

? Nekoliko vaših dojmova nakon prvog dijela...

"Naprijed Plavi! Još jedan gol za pobjedu." (Mijo Edjed)

"Bravo Plavi, Ristovski kriminal, pet pogrešnih lopti, onako nonšalantno... Mišić najbolji, svaka čast Miško." (Zvonimir Lukić)

"Ristovski i Hoxha su kriminalno loši." (Tomislav Dretvić)

Baturina je najaktivniji igrač Dinama u prvom dijelu. Neizmjerno je važan u kontrama, a poslao je i nekoliko odličnih dubinskih lopti. Nisu sve prošle, no vidi se da je danas inspiriran, što osjetno podiže Modre. Ristovski se, kao i obično, istaknuo trkom, a Petkovića smo malo vidjeli sve dok nije režirao zasad ključni trenutak utakmice.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Malo prerano se odlučujemo usmjeravati prema naprijed, držali su dosta posjed lotpe, nismo to tako zamišljali. Ovo je utakmica od 180 minuta i trenutno vodstvo ne znači previše u kontekstu cijelog dvoboja. Tražit ćemo još jedan pogodak - rekao je Jakirovićev pomoćnik Sandro Perković na poluvremenu.

Novi transparent osvanuo je na Sjeveru tik uoči odlaska na odmor.

image
GORAN MEHKEK Cropix

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. ?

Igrat će se još najmanje minuta prvog poluvremena.

Povratak na Maksimir za Dominika Kotarskog zasad nije sretan. Nadamo se da će još koji put morati po loptu u mrežu...

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

43. Baturina je zapucao s distance nakon nekoliko sjajnih brzi dodavanja, no otišla je lopta u blok Grka.

Petković je sada drugi strijelac Konferencijske lige sa šest pogodaka! Bolji je samo Eran Zahavi iz Maccabi Tel Aviva s jednim golom više.

image
GORAN MEHKEK Cropix

37.

GOOOOOOOOOOOL! Bruno Petković zabija za vodstvo Dinama! Velika pogreška "kumovala" je pogotku Modrih. Jonny je loše reagirao na upućenu mu loptu i praktički "asistirao" Petkoviću, kojem je Kotarski obranio prvi udarac, no Dinamova 'devetka' prva je i na odbijenoj lopti i trese mrežu na prazna vrata!

Standardno kvalitetnu predstavu održavaju Bad Blue Boysi, koji su s hukom i prije prvog sučevog zvižduka PAOK-u priredili nezgodan dan u uredu.

A dok gostujući navijači nisu smjeli doći u Zagreb prema Uefinoj odluci, Grci su na Maksimir poslali jake novinarske snage, ispunivši gotovo cijeli sektor novinarske lože. Mobitelima su bilježili uvodne kadrove uoči utakmice, popraćene gromoglasnom pjesmom sa sjeverne tribine. Naelektrizirana atmosfera, naravno, ponovno bez gostujućih navijača, trebala bi biti jedno i od ključnih obilježja uzvratnog ogleda u Solunu, na stadionu Toumba idućeg četvrtka. (A. Polić)

image
DAMIR KRAJAC Cropix

33. Špikić je osvojio nešto prostora na desnoj strani i ubacio, no čisti to Jonny.

Baba Rahman nekoć je bio igrač Chelseaja, ali uglavnom je vrijeme provodio na posudbama te ljetos postao igrač PAOK-a u besplatnom transferu.

image

Baba Rahman

GORAN MEHKEK Cropix

Petković i Ozdojev u duelu. Grčki su mediji napadača Vatrenih označili kao čovjeka kojeg se PAOK večeras treba posebno pribojavati.

image
GORAN MEHKEK Cropix

27. Šansa za PAOK! Živković je najviše skočio na ubačaj babe s lijeve strane te gađao desni kut. Srećom, samo pored vratnice.

26. Konstantelias je potegnuo s ruba 16-erca, a Mišić blokirao udarac.

23. Evo prve prave prijetnje! Nakon kontre u režiji Baturine, Hoxhe i Petkovića, Sučić je zapucao s 20-ak metara i prebacio gredu. Opasno je to izgledalo, nedostajalo je tek malo preciznosti.

Osim što se bori za četvrtfinale Konferencijske lige, Dinamo u perspektivi ima i sljedeću sezonu, no da bi se domogao "nove" Lige prvaka, prvo, dakako, mora osvojiti naslov.

U slučaju večerašnje pobjede, Modri će preskočiti Basel i København na ljestvici s koje prvak potencijalno može izravno ući u Ligu prvaka. Ispred će po koeficijentu i dalje biti Šahtar i Slavia Prag...

18. Mučio se sada Dinamo sa iznošenjem lopte sa svoje polovice, zatim je Špikić izborio prekršaj i nakratko suzbio presing Grka.

Trener PAOK-a Razvan Lucescu:

image
DAMIR KRAJAC Cropix

14. Baba je ubacio s lijeve strane, a Mišić najviše skočio i izbacio loptu u aut.

Pogled na maksimirsku ložu. Dok Vlatka Peras i Marijan Kustić vode važne razgovore, Mirko Barišić koncentriran je na događaje na terenu.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

12. Perković je ubacio s lijeve strane, ali Baba je viši od Petkovića. U kontri PAOK-a Bernauer je presjekao relativno sporo dodavanje pred Dinamovim vratima i spriječio opasnost za Nevistića.

Momčad s kojom je Jakirović krenuo po četvrtfinale.

image
GORAN MEHKEK Cropix

9. Mišić je sjajno presjekao loptu, Baturina proigrao Hoxhu koji je opasno krenuo u kontru, ali ostao je bez ideje na protivničkoj polovici, pa su se PAOK-ovi nogometaši stigli vratiti u obranu.

7. Brandon je ubacio s desne strane, a Ristovski najviše skočio i pokrenuo kontru. Pokušao je zatim Baturina dubinskim dodavanjem nešto kreirati, ali grčka obrana presjekla mu je dodavanje.

5. Hoxha je imao odličnu šansu, zapucao je iskosa s nekih 7-8 metara udaljenosti i promašio okvir gola.

4. Dinamovi igrači stoje vrlo visoko na protivničkoj polovici u trenucima bez lopte, a isto čine i PAOK-ovi. Prve minute sugeriraju da ćemo gledati ogled poprilično visokog tempa!

2. Dvaput je Dinamo pokušao iskreirati šansu ubačajima s desne strane. No, ni Špikić ni Ristovski nisu pronašli suigrače.

1. Počinje utakmica na Maksimiru! Odmah je Mišić napravio blaži prekršaj na 40-ak metara od Dinamovog gola.

20.57 Igrači su izašli na teren, čekamo početak utakmice...

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

20.51 Čitatelji javljaju da dobar dio navijača još uvijek nije uspio pristupiti stadionu, a vjerojatno ni neće do početka utakmice, možda ni dobrih nekoliko minuta nakon prvog sučevog zvižduka... Tomu u prilog ide i posljednja fotografija sa sjevera.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Evo i nekoliko kadrova s tribina iz objektiva našeg Damira Krajača.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

20.45 Igrači PAOK-a odradili su zagrijavanje, do početka utakmice dijeli nas još 15 minuta.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Letci kruže Maksimirom uoči Skupštine: "Dajmo skupštinarima do znanja da su članovi rekli svoje!"

image
PRIVATNI ARHIV Privatni Arhiv

Evo nam sastava i u vizualnom obliku.

20.13 "Prokletstvo" Dinama traje 47 godina. Je li mu danas stigao kraj? Više pročitajte OVDJE.

19.53 Navijači u sve većem broju pristižu na stadion, do početka utakmice ostalo je nešto više od sat vremena.

image
MIHAEL FARKAŠ

19.45 Stigli su sastavi! Sve je u skladu s očekivanjima, prvih 11 isti su kao protiv Betisa, osim što Špikić starta umjesto Kaneka.

image

Dario Špikić

GORAN MEHKEK Cropix

19.37 Sjajna atmosfera u fan zoni sat i 20-ak minuta uoči ogleda! Snimke šalje naš novinar Mihael Farkaš.

19.25 Za razliku od Dinama, PAOK se direktno kvalificirao u osminu finala. Osvojili su skupinu G u društvu Eintrachta, Aberdeena i HJK-a.

image
KONSTANTINOS TSAKALIDIS Sooc Via Afp

19.15 Počinje se puniti fan zona. Navijači pripremaju glasnice, a u akciji su i snage reda.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

19.05 Petorica igrača nedostajat će Sergeju Jakiroviću. OVDJE pročitajte kakvi su planovi trenera Modrih.

image

Sergej Jakirović

GORAN MEHKEK Cropix

18.50 Ikona Hajduka Ivica Šurjak govorio je o najvećim kvalitetama PAOK-a, te otkrio za koga će danas navijati. Više pročitajte OVDJE.

18.40 Grci su se uoči ogleda malo pozabavili s Velimirom Zajecom. Prognozu možebitno budućeg predsjednika Dinama pročitajte OVDJE.

image
RONALD GORSIC Cropix

18.30 Dobra večer, dragi čitatelji!

Dinamo i PAOK od 21.00 igraju prvu utakmicu osmine finala Konferencijske lige. Najboljih 16 momčadi trećeg po jačini europskog natjecanja za tjedan dana će se prepoloviti, a navijači Modrih nadaju se da europska avantura neće završiti u Grčkoj.

Dva i pol sata ostala su do početka utakmice na Maksimiru, koju ćemo, kao i uvijek, pratiti iz minute u minutu.

Uoči dvoboja donosimo pet otvorenih pitanja i stvari koje bi mogle presuditi.

Linker
26. travanj 2024 06:45