ODD ANDERSEN Afp
ČEKA SE NOVI POPIS

Danas padaju svi upitnici oko Modrića u reprezentaciji! Kapetan prelomio, ali u igri je jedan dogovor s Dalićem?

Izbornik nije puno medijski istupao nakon Eura, u tišini je mogao skicirati Hrvatsku za razdoblje koje dolazi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. kolovoz 2024. 06:47

Zlatko Dalić danas će objaviti popis igrača na koje računa za utakmice s Portugalom i Poljskom na startu Lige nacija u rujnu. Konspiracija je zavladala oko Luke Modrića, nitko cijelo ljeto nije kazao ni slova o kapetanu. Do nedjelje, kad je s Realom navečer imao gostovanje kod Mallorce, Modrić se nije oglasio, što je sugeriralo da će i dalje biti sve po starom, da nema novih vijesti, ali uvijek je postojala opcija da kraj kaže na dan objave popisa.

Prema informacijama od nedjelje, Modrić se ne oprašta od reprezentacije, ostaje i dalje kapetan, ali nismo dobili potvrdu hoće li igrati ove rujanske utakmice ili je s izbornikom dogovorio predah, da preskoči ovo okupljanje ili cijelu Ligu nacija, da se isprobaju neki mladi igrači, a on se vrati kasnije bude li sve po njegovim planovima, a očito se još ne vidi na završetku karijere. Dosad nije bio sklon takvim varijantama, no ipak ostavljamo upitnik dok ne dobijemo službeni odgovor. HNS će popis igrača objaviti na svojoj web stranici...

Modrić je jedini hrvatski starter iz finala Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godini koji i dalje igra na vrhunskoj razini. Subašić, Vrsaljko, Strinić i Mandžukić objesili su kopačke o klin, Lovren ima problema, Vida je u AEK-u, ali to je danas ekipa koja je ispala u Europi od Noaha iz Armenije, Rakitić je u Hajduku, Brozović u Saudijskoj Arabiji, Rebić je dobio otkaz u Bešiktašu, a za Perišića ne znamo gdje će iz Splita. To govori kako je došao kraj jednoj generaciji koja je oduševila i učinila ponosnima Hrvate i sve koji su navijali za Hrvatsku, ali Vatreni moraju dalje, a imati Modrića za kapetana i lidera najbolje je što se može dogoditi mladima.

Hrvatska na Euru nije bila uspješna, poraz od Italije značio je bolan kraj već u skupini sa samo dva boda, i pravi je trenutak za određene promjene u momčadi s pogledom prema Svjetskom prvenstvu u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Meksiku. Tijekom ljeta Vatreni su ostali bez Domagoja Vide i Marcela Brozovića koji su kazali "zbogom", ovog časa zbog ozljede gležnja nema Josipa Juranovića, a niti Nikola Vlašić nije zaigrao za Torino na startu sezone jer trener traži da prvo bude sto posto spreman kako mu se ne bi ponavljale ozljede. Ponovno je pitanje hoće li ga izbornik zvati, a dosad je u takvim prigodama obično odgovor bio potvrdan. Situacija Ivana Perišića načelno je znana. U stalnom je kontaktu s izbornikom, a ostalo je sve pod upitnikom.

Zlatko Dalić nije puno medijski istupao nakon Eura, u tišini je mogao skicirati Hrvatsku za razdoblje koje dolazi. Iz njegova kruga stižu najave kako će pozvati neke mlade igrače koji još nisu igrali za A vrstu ne bi li ih iskušao u utakmicama s Portugalom, 5. rujna u Lisabonu, kao i s Poljskom, tri dana kasnije u Osijeku. Kad se seciraju Vatreni, jasno je da nam nedostaje krila i bekova, osim Stanišića na desnoj strani, odlaskom Brozovića i zadnji vezni, a izbornik bi rado imao i još kojeg vrsnog napadača.

Iz pretpoziva za Euro vidi se da je i na kraju prošle sezone imao u vidu nekoliko imena koja dosad nisu dolazila na okupljanje. To su napadač Eintrachta Igor Matanović, koji je za bundesligaša postigao četiri gola na pripremama i Dalić bi mu mogao premijerno dati šansu u A vrsti, veznjak Dinama Petar Sučić, Marin Ljubičić iz LASK-a koji, doduše, u tri prva kola austrijske lige nije postigao gol, Niku Sigura iz Hajduka, iako ga prati ozljeda. Na toj listi bio je i Toni Fruk, ali njegova forma nije bajna. Dominik Kotarski je već branio za Vatrene, a sad bi se mogao naći među tri golmana jer tako je izbornik i najavio prije Eura, a moguć je i povratak Kristijana Jakića, te Nikole More.

Opet, sa svima njima neće riješiti ni bekove, ni krila, pa bi izbornik mogao povući još poneki potez. Je li došlo vrijeme da provjeri mogu li A vrsti biti korisni mladi napadači kao što su Anton Matković i Marin Šotiček? Ili će izvući iz šešira neko stoto ime?

Dakako, gro igrača je dobro poznat, vratari Livaković i Ivušić, obrambeni Stanišić, Šutalo, Pongračić, Erlić, Gvardiol, veznjaci Kovačić, M. Pašalić, Majer. L. Sučić, Baturina, Ivanušec te napadači Kramarić, Budimir, Petković. Pitanje je kako će tretirati neke igrače koji su u Njemačkoj bili u drugom planu poput Sose, koji je tek našao klub i to Torino, pa Labrovića, Pjacu i Marca Pašalića. Ako bi išao na varijantu da promijeni način igre, da to više ne bude formacija 4-3-3 ili 4-2-3-1, tada bi mu trebali nešto drugačiji igrački profili. Problem je što Hrvatska mora tražiti rješenja i nema asove koji bi odmah bili kadri zamijeniti vedete bez kojih smo ostali. Sad treba graditi momčad...

Vatreni se okupljaju u ponedjeljak 2. rujna, dva dana bit će u Zagrebu, a u Lisabon lete 4. rujna, dan prije ogleda s Portugalcima. Od tamo čarterom idu izravno u Osijek. Portugalce su naši dobili u lipnju uoči Eura i tako prekinuli crni niz protiv te reprezentacije, ali ovo je nova stvarnost. Prvo treba vidjeti kako će Hrvatska izgledati na startu natjecanja, čije je finale igrala 2023. godine. U svakom slučaju, ekipa će biti pomlađena, oko toga nema dvojbe.

Linker
19. kolovoz 2024 14:04