DAMIR SENCAR Afp
Robert Matteoni
DOBITAK ZA HRVATSKU

Perišić je traumu ostavio iza sebe, ali jedna stvar mu nedostaje. Vjerojatno više neće biti na 100%

Imajući u vidu sve što se događalo, onda je Perišićevih 90 minuta u Maksimiru ohrabrujuće
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. listopad 2024. 06:10

U našem podneblju postoji sklonost da se svaku utakmicu preispituje nečija igračka vrijednost. Ovisno kako se ona u jednom susretu pokazala, slijedom toga slijede ili velika odobravanja ili negativne recenzije o potencijalu tog aktera.

Kad imate primjer igrača koji će uskoro navršiti 36 godina, a koji je ostvario fantastičnu karijeru igrajući u tri lige petice (Njemačka, Italija, Engleska) te u dvije vrlo snažne europske konkurencije (Belgija, Nizozemska), a koji je uz to jedan od najboljih igrača u povijesti hrvatske reprezentacije, onda pogotovo nije logično raspravljati o vrijednostima. No, unutar jedne utakmice jest razložno analizirati učinak, a koji u konačnici može biti na razini najboljih vrijednosti pojedinca, a može biti i ispod toga. To ne utječe na (pr)ocjenu temeljne vrijednosti igrača, ni u plusu niti u minusu. Učinak unutar jedne utakmice može, međutim, ukazivati na određene perspektive forme svakog pojedinca...

Ivan Perišić je protiv Škotske odigrao cijelu utakmicu. Prvi put od 11. rujna 2023., kada je u Armeniji sudjelovao u pobjedi (1:0) Hrvatske, u sklopu kvalifikacija za Euro 2024, Perišić je ostvario maksimalnu minutažu. Između Armenije i Škotske, dogodilo se šest utakmica bez njegova sudjelovanja te sedam susreta u kojima je nastupio. Unutar tih 13 mjeseci Ivan Perišić doživio je najtežu traumu profesionalne karijere, jer mu je u rujnu prošle godine na treningu Tottenhama, kolokvijalno rečeno, otišlo koljeno! U 35. godini Omišanin se suočio s puknućem prednjeg križnog ligamenta, oštećenjem kolateralnog ligamenta, meniskusa i hrskavice. Praktično najteža ozljeda, koja se od Carvajalove razlikuje po puknuće tetive koljena, koja će Španjolca odvojiti od travnjaka minimalno godinu dana...

image
RONALD GORSIC Cropix

Perišić ne bi postao krilni napadač svjetskog formata da nije bio iznimno radan, uporan i uz prirodne potencijale fizički vrlo moćan igrač. Na te motorične vrijednosti nadogradio je tehničku potkovanost više razine u odnosu na uobičajeno prosječne kod hitronogih igrača. Zato je manje iznenadilo nego što bi to bilo u slučaju nekog drugog igrača slične kalvarije s ozljedom, kad se Perišić već nakon šest mjeseci našao na klupi Hajduka, kojem se u zimi vratio prvi puta kao senior. Nakon sedam mjeseci Perišić je igrao, a poslije devet osjetio je i povratak u reprezentaciju. Već zbog svih tih događanja dokazao je posebnost...

Otkako se vratio nogometu, dakle nešto više od šest mjeseci, Perišić postupno vraća osjećaj za igru, duele i trku, a što bi se moglo zapravo karakterizirati više kao proces svladavanja bojazni od nove ozljede, odnosno opuštanje kočnica za spomenute duele, trku i igru. Činjenica da ga je nakon lošeg epiloga romantičnog povratka u Hajduk (raskid nakon sukoba s trenerom) u svoje redove pozvao PSV Eindhoven, dao je novi zamah tom procesu.

Osim što je prošao detaljan liječnički pregled, pogotovo koljena, Perišić je dobio priliku igrati u ligi koja puno toga temelji na fizičkoj spremi. PSV ga je angažirao i zbog toga što mu treba širi roster da bi pokrio sve obveze u domaćem prvenstvu i Ligi prvaka, a za koju Perišić nije prijavljen. Prvih pola sezone bit će dobra prilika njemu i PSV-u da vide kako ti procesi snaženja igrača teku. Trener mu je dao priliku igrati u dvije utakmice, prvo 65 minuta s Willemom II, a onda 45 sa Spartom, gdje je morao izići jer mu je neoprezni suparnik snažno uletio u gležanj i ozlijedio ga. Srećom, a pokazuje to i njegov nastup sa Škotima, Perišić je brzo prebrodio taj peh...

Imajući u vidu sve što se događalo, onda je Perišićevih 90 minuta u Maksimiru ohrabrujuće na planu napretku u spremnosti. Djeluje svježe u trku, a kako ozljede ne mogu poremetiti tehničku klasu, nastup je garnirao lijepom asistencijom Matanoviću, te centaršutom za šut Sose, odbijanje gostujuće obrane do Kramarića koji je poentirao za 2:1.

Perišić je odigrao korektnu utakmicu i u porastu učinka u odnosu na prošle. No, treba primijetiti nekoliko stvari. U njegovom sprintu, barem za sada, izostaje ona hitrina koja ga je krasila prije ozljede. Dojam je da mu nedostaje startne brzine kojom je prije radio razliku u prodoru. Teško je reći je li se Perišić još nije potpuno opustio pa odaje dojam da izbjegava nagle promjene pravca. Druga stvar je i pozicija koju je igrao, a koja nije optimalna za igrača koji je prošao kalvariju i k tome je na pragu 36. rođendana.

image
RANKO SUVAR Cropix

U PSV-u ga trener koristi kao desno krilo, u 4-3-3 sustavu, gdje se onda Perišić koncentrira na ofenzivni dio igre. U 3-5-2 sustavu, gdje je briljirao u Interu, tehnički, taktički i prodornošću, Perišić je igrao lijevog bočnog. No, bio je mlađi i neopterećeniji. Na desnom bočnom Perišić će odraditi posao najbolje što može, a s obzirom na to da količina potrebne trke nije kod njega nikad upitna, to može biti solidno.

Može li biti moćnije (prodornije) u oba pravca (60-ak metara), pitanje je...

Protiv Škotske, izostavimo li sudjelovanje kod pogodaka, imao je dva točna od šest centaršuteva, u duelima je bio uspješan u tri od devet, a imao je 19 izgubljenih posjeda. Nije izvojevao niti jedan prekršaj. Sa Šutalom koji je trebao pokrivati njegova leđa, imao je dosta teškoća ograničiti doprinose Robertsona. Djeluje kao da bi Perišić ipak bolje djelovao na "svojoj" strani, lijevoj, a da bi s manje obveza prema natrag moguće bio uspješniji u prodorima.

Kako god, Perišić je dodana vrijednost za Hrvatsku, koji između ostalog doprinosi lakšem prilagođavanju mladih reprezentativaca na odgovornosti koje ih čekaju kada senatori zaključe Vatrenu karijeru. U nastavku sezone, nastavi li se kontinuitet, logično je očekivati da će Perišić biti moćniji nego sada i opušteniji. Vjerojatno više neće biti na 100% kao prije ozljede, ali će već približavanje toj formi, kako ukazuje Škotska, biti važno za Dalića i Hrvatsku.

Linker
15. listopad 2024 06:10