BAPTISTE AUTISSIER/PANORAMIC /BESTIMAGE/PROFIMEDIA
NE TREGA GA OTPISATI

Gdje je nestao Kylian Mbappe? Bio je nezapažen, dapače, djelovao je čak i pomalo nezainteresirano...

Moguće je da će na Montjuicu biti posebno motiviran da promijeniti tijekove ovog četvrtfinala
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 11. travanj 2024. 19:28

Možda je najzanimljiviji komentar 3:2 pobjede Barcelone na Parku prinčeva u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka, velike koliko i neočekivane, dao jedan od kroničara Blaugrane.

- Da je barem lani Xavi najavio da odlazi na kraju ove sezone.

Aluzija na rasterećenje ambijenta, sve uvjerljiviju igru momčadi, te utišane polemičke rasprave o tome treba li Xavi ostati ili ne, su vrlo očite. Jer iako Barcelona ima zbilja dobrih igrača, ona ove sezone nije djelovala homogena i kompaktna, kao što je to bilo protiv Paris SG-a. I što je još važno, Barca nije bila tako hrabra i smirena kad bi suparnici preokrenuli rezultat.

Uoči ovog dvoboja bilo je folklornih priča. Neočekivano ih je potakao i Luis Enrique, trener PSG.a, s trofejnom igračkom i trenerskom karijerom u Barceloni.

- Nema dvojbe da sam ja utjelovljenje duha igre i uspjeha Barcelone, više od Xavija.

Izjava koja je izazvala poprilično čuđenja, jer Enrique nije imao neki poznati problem ni s Barcom, a niti s Xavijem. No, upravo je trener Barcelone utišao "buru" koja je jačala...

- Ha, znate kakav je Lucio, voli se zafrkavati i podbadati.

Da među njima nema zle krvi vidjelo se i prije utakmice, kada su se srdačno pozdravili pred izlazak na teren i kroz smijeh vjerojatno komentirali "teške izjave". Kao što su navijači PSG-a noć uoči utakmice nastojali ispred Barcina hotela utjerati strah u kosti igračima, tako su ih dočekali i na izlazu iz svlačionica. No, igrači Xavija Hernandeza kao da su bili dodatno osnaženi u pristupu, što su pokazali i doslovni "klinci", Yamal koji je sa 16 godina i 272 dana najmlađi igrač u četvrtfinalu Lige prvaka, te Cubarsi, sa 17 godina najmlađi starter.

Je li Xavi "morao" gurnuti u vatru tako mlade igrače jer zbog teških dijeta blagajne Barcelone ne može imati iskusnije i bolje? Dojam je da Barca nastoji držati višu razinu natjecateljske sposobnosti, ali i u tijeku tog procesa odrađivati i onaj teži, te kompliciraniji stvaranja nove pobjedničke generacije.

Na Parku prinčeva, činilo se, PSG je trebao promovirati svoju sposobnost da u ovoj sezoni naplati sve europske frustracije i osvoji naslov prvaka. Mislilo se da će upravo to što Kylian Mbappe odlazi na ljeto, biti ono rasterećenje koje će omogućiti i njemu i svima da se potpuno posvete tom cilju i "iznenade" kada se to najmanje očekuje. No, sudeći (ne samo) po prezentaciji protiv Barcelone, to će se teško dogoditi. I za PSG, ali i za Mbappea. Buduća zvijezda Real Madrida bio je nezapažen, gdje god djelovao i nezainteresiran da se riješi klinča koji su mu namijenili Kounde i Araujo. Moguće je da će Mbappe na Montjuicu biti posebno motiviran da promijeniti tijekove ovog četvrtfinalnog para, i svakako ne treba otpisati ni njega, a ni PSG.

Realno je ipak da poremećeni odnosi tog inače fantastičnog igrača i trenera Luisa Enriquea i kluba ne "igraju" u tom pravcu. Mbappeu je zasmetao odnos u kojem ga se stavlja na klupu neke utakmice, ili ga se vadi u važnijim derbijima lige pola sata prije kraja. Nešto je "puklo" u njegovoj posvećenosti i ambiciji da se oprosti na najbolji (pobjednički) način.

Barcelona je, ističu njeni kroničari, pobjedom na Parku prinčeva zatvorila krug pakla. Otvorio se skandaloznim porazom od Bayerna prije četiri godine, kada je četvrtfinale okončano porazom Blaugrane 2:8! U ovom je prvom četvrtfinalu nakon tog debakla, Barca upisala prestižnu pobjedu i simbolički najavila da se "vraća". Je li to doista tako vidjet će se u uzvratu, gdje će Xavijeva momčad morati i te kako biti oprezna te ne podlegnuti atmosferi straha od poraza.

Nedvojbeno je da će Yamal i Cubarsi postati vedete u bližoj perspektivi. Kao što je očito da se Brazilac Raphinha potpuno "opustio". Njegova dva gola u Parizu je prva euro "doppietta" u posljednjih 12 godina Barceloninih utakmica a da je nisu potpisali Messi, Neymar ili Suarez. Raphinha je brz, moćan, prodoran i efikasan. Zadrži li tu formu postat će lider momčadi u kojoj Robert Lewandowski unatoč godinama (u kolovozu će navršiti 36) iskazuje visoku klasu. Isto kao i Gündogan, njegov suigrač još u Kloppovoj Borussiji Dortmund, koji je Barceloni donio i veliku kvalitetu u sredini, ali i iskustvo koje je bilo potrebno Xavijevim mladim lavovima.

Možda je najbolja vijest za trenera i Barcelonu, ali i za izbornika španjolske reprezentacije, da se igri vratio izvanredni talent s nevjerojatnim pehovima, 21-godišnji Pedri. Nakon tri rupture kvadricepsa, uz veliki strah za nastavak karijere, izgubljenih 20-ak utakmica u ovoj sezoni, Pedri je odmah po ulasku (61) majstorskom asistencijom "poslao" u gol (62) Raphinhu. Pedri je u projekcijama Barcelone definiran kao lider nove ere i ako ga ozljede napokon zaobiđu, to će se i ostvariti.

U 14 navrata Barcelona je prošla u Europi kada bi dobila prvu utakmicu na gostovanju. No, u Kataloniji pušu i na hladno, jer Luis Enrique, njihov negdašnji strateg, sigurno se neće odreći vjere u prolaz. S Mbappeom je uvijek sve moguće...

Linker
27. travanj 2024 04:24