Josip Stanišić u sredini

 INSTAGRAM
LOV NA NAJVEĆI TROFEJ

Hrvat bi mogao postati priča 2022. i naći se u društvu Bokšića, Bobana, Šukera...! Mora učiniti samo jedno

Male su šanse da se netko probije kroz sve te vatrene obruče iz drugog plana...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. prosinac 2021. 11:31

Devetorica Hrvata krenuli su tragom Fabergeovih jaja koje će samo najvještiji vidjeti u St. Petersburgu gdje je finale utrke 28. svibnja. Simbol raskoši carske Rusije i dinastije Romanov ovaj put može poslužiti kao amblem bogatstva UEFA-nog elitnog natjecanja i vrhunac još jedne sezone koja bi od veljače trebala pisati spektakularna djela. I deseti bi se mogao naći u tom društvu ako Lille prijavi za međunarodne utakmice Domagoja Bradarića, što tijekom jeseni nije bio slučaj.

Bit će veselo

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin jedan je od mnogih koji ne kriju fascinaciju zlatnom niskom Vatrenih od 2013. godine, od kada nema osvajača najjačeg klupskog natjecanja bez barem jednog našeg igrača. Tko je danas “vruće oružje”? Ponovno su Luka Modrić i Mateo Kovačić glavni aduti, ali zbog moći Bayerna priča 2022. mogao bi postati i Josip Stanišić. Ivan Perišić i Marcelo Brozović u dresu Intera već na prvoj prepreci imaju Liverpool, ako je prođu i njih će stati u red favorita. Ovog časa ne kotiraju tako. Ivo Grbić u Lilleu ima se pravo nadati iznenađenju protiv branitelja naslova kontinentalne krune, a Luka Sučić i Roko Šimić s RB Salburgom sretni su što izborili šansu okušati kvalitetu u osmini finala. I to protiv Bayerna. Šime Vrsaljko i Atletico idu na Manchester United. Prognoze u sportu često budu demantirane, no ako bi ovaj put dobile potvrdu u četvrtfinale bi prošli Stanišić (Bayern) i Kovačić (Chelsea), a možda i Modrić (Real) i Vrsaljko (Atletico).

image
AFP

Premda je i Inter imao sarkastičnih osvrta na ponovljeni UEFA-in ždrijeb, Real je najdublje uronjen u škakljivu temu i pitanje je može li to loše djelovati na momčad Carla Ancelottija koja igra u jakoj dobroj formi. Po nogometu kakav prezentira jača je od PSG-a, makar on imao i Messija i Mbappea. No, tko zna što je će donijeti ogledi u veljači i ožujku. Početkom 2018. u osmini finala Real je dobio obje utakmice 3:1 doma i 2:1 vani, a jedinu pobjedu u šest međusobnih ogleda Parižani su izborili u skupini 2019. godine na Parku prinčeva 3:0. Kraljevski klub je slavio u tri navrata...

Nova runda okršaja Messija i Reala bit će šlager zime, a zvjezdana prašina na terenu kao da je stvoren za sjaj Superlige kakav je Florentino Perez, predsjednik Reala, poželio. Iako ne bismo se čudili da ponovno izostane Neymar jer to je doba brazilskog karnevala i sestrina rođendana, takve spektakle nema običaj propustiti.

image
JOSE COELHO Afp

Pa što se onda Florentino žali? Njemu je ponavljanje ždrijeba zapravo savršeno došlo da pojača “križarski rat” protiv UEFA-e, a Realova klupska televizija odluke Nyona okarakterizirala je diktatorskima. Kad im je komentator ESPN-a odgovorio da “Frankisti optužuju druge za diktaturu”, digli su se na “stražnje noge”. Bit će veselo.

- Umrijet ću za PSG u utakmici protiv Reala - dosolio je Sergio Ramos, ikona i dugogodišnji kapetan Madriđana, nakon što je stavio na stol teške emocije koje će ga prati u tim ogledima.

Kovačić pred povratkom

No, ljubav je ljubav, a posao je posao…

Luka Modrić bi protiv Benfice, što je prije storniranja rezultata ždrijeba trebao biti suparnik Reala, imao daleko komotniji posao. I on će protiv PSG-a morati iščupati na vidjelo svu svoju čaroliju...

Mateo Kovačić u četvrtak treba obaviti novi test na koronavirus i bude li negativan, nakon preboljenja, od petka se vraća u puni trening. Taman kad je sanirao ozljedu mišića dobio je temperaturu i uhvatila ga omanja malaksavost, što je potvrdio pozitivan nalaz. Kovačiću će trebati vremena do prave forme, iako je već radio skoro sto posto. Taman do veljače i prvog dvoboja s Lilleom stigne biti u TOP formi. Možda bi se u kadru Thomasa Tuchela mogao naći već u nedjelju kod Wolverhamtpona, svakako nakon toga. Kovačić je bio u velikim izdanjima, rezultati bez njega nisu kao s njim. S Chelseajem ima Ligu prvaka od ove godine, a s Realom je upisao tri, iako za Kraljevski klub u nijednom finalu nije sudjelovao kroz minutažu na terenu.

Josip Stanišić “zeleđen” je u Münchenu u zao čas. S reprezentativne akcije i plasmana na Svjetsko prvenstvo vratio se s koronom, a potom je stradalo i bedro. Za Bayern nije igrao još od 30. listopada i 68 minuta protiv Union Berlina. Najavljeno je da ga neće biti na terenu do siječanjskog nastavka prvenstva. Dakle, još mjesec dana.

image
JVORGEN FROMME Dpa Picture-alliance Via Afp

Ligu prvaka od hrvatskih igrača osvojili su Alen Bokšić, Zvoninir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić, Igor Bišćan, Mario Mandžukić, Ivan Rakitić, Dejan Lovren, Ivan Peršić te po četiri puta Luka Modrić i Mateo Kovačić. Ovoj jedanaestorici mogao bi se priključit Stanišić kao dvanaesti. Bude li do kraja sezone u Bayernu i vrate li Bavarci krunu. Male su šanse da se netko probije kroz sve te vatrene obruče iz drugog plana jer i Vrsaljko, Brozović i Perišić, iako igraju u jakim klubovima, ipak su na adresama čiji bi naslov bi tretiran iznenađenjem. Ako ne i senzacijom. Jedino ukoliko netko u zimi potpiše da kojeg od favorita, stvari bi se promijenile.

Hrvatima nije išlo na ruku poništenje ždrijeba. Dok se ovako jedino Stanišića i Kovačića vidi u boljoj poziciji od suparnika za četvrtfinale, iako bi u slučaju pada Kovačića sigurno prošao Grbić, u prvoj varijanti to bi bili i Brozović i Perišić jer Inter je trebao igrati s Ajaxom, kao i Modrić budući da je Realov suparnika u tom čas bila Benfica. Možda bi naših bilo više među osam nego ovako. Osim ne budu li rušili gigante.

Linker
26. travanj 2024 21:22