Jude Bellingham

 OSCAR DEL POZO Afp
UTAKMICA KARIJERE

Učenik čeka bivšeg učitelja: Uspješniji je i od Ronalda, upija od Modrića, a u prvoj sezoni postao je božanstvo

Bellingham za mjesec dana puni 21 godinu, a ispred sebe već ima takvo iskušenje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. svibanj 2024. 12:31

Jude Bellingham krajem lipnja puni 21. godinu. S 20 u životnom kalendaru u subotu ima priliku postati prvakom Europe, uz naglasak da je španjolsku titulu s Realom već proslavio. Sve u prvoj sezoni na Bernabeu.

Mlađi je, a već je uspješniji i od Ronalda u Kraljevskom klubu. Slavni Portugalac s 24 je došao u Real iz Manchester Uniteda i prve sezone ostao s Kraljevima u šesnaestini finala Lige prvaka i na drugom mjestu u Primeri. Za utjehu, zabio je Ronaldo u premijernom prvenstvu s Galacticosima 26 pogodaka u La Ligi. Ukupno 33 te sezone, ali što mu to vrijedi kada je ostao bez naslova. Prethodno je na Old Trafford stigao s 18 godina, a prvu je titulu prvaka Engleske uzeo s 22 godine. Da, reći ćete druga su vremena. Istina, ovo je vrijeme Judea Bellinghama, igrača koji je postavio nove kriterije. Podigao letvicu i vodi Real prema novom "klempi", novom naslovu prvaka Europe.

image
JAVIER SORIANO Afp

Nagađanja su trajala više od godine dana. Bellinghama je htio City, ali primarno je mladog Engleza želio Liverpool. Logično, dolazio je iz kluba u kojem je Klopp ostavio pečat. Englezi su htjeli na Otok vratiti svog "odbjeglog sina", nekadašnjeg igrača Birminghama Cityja. Ali, što znače prošlost i tradicija kada je novac u pitanju. Nema spora, Real Madrid je ponudio najviše, a Bellingham je svoj izbor dakako objasnio sportskim motivom...

- Nije u pitanju da su ostali loši, ali Real je jednostavno najveći - kazao je Bellingham kada je s Westfalena prelazio na Bernabeu.

Dugoročna investicija

Borussia Dortmund, taj rasadnik igrača za mega-transfere, napravio je sjajan posao u ljeto prošle godine. U posljednjih pet sezona, od Pulisica kojeg su za 64 milijuna eura transferirali u Chelsea, preko Haalanda, Akanjija i Sancha, do Bellinghama, na Westfalenu su radili čudesne poslove. Uzimali su na desetke milijuna, konkurencija je bila ogromna u izlaznim transferima, ali jedan je najveći. Bellingham je taj, jer plaćen je 103 milijuna eura.

Što se može za taj novac? Kupiti Airbus 220 na primjer. I još će vam ostati. Ili kupiti 400 stanova od 50-ak kvadrata na dobrim lokacijama grada Splita, možda i najskupljeg grada u državi kada su nekretnine u pitanju. Desetak zgrada, kompletno novo naselje. Toliko vrijedi samo jedan čovjek od "krvi i mesa". Ali, Jude Bellingham nije bačen novac, nije propala investicija. S 20 godina već je opravdao status novog Galacticosa. Ima naslov prvaka, ima i šansu na Wembleyju doći do titule prvaka Europe.

- Kada sam potpisivao ugovor naježio sam se gledajući 14 osvojenih Liga prvaka. Potpisujem ugovor i osjećam kao da me trofeji promatraju.

Ali, već u subotu tih 14 mogu dobiti i društvo, 15 trofej najbolje momčadi Europe. Real Madrid i Bellingham kao da su od starta bili predodređeni za velike stvari. Krenuo je žestoko, pucao na visoko od početka. Na dresu je izabrao "peticu", broj koji je nosio Zinedine Zidane.

- Ovaj dres, sam po sebi, jest velika odgovornost. Možda će me broj pet dovesti u pomalo nezgodnu situaciju, no uvijek sam jako cijenio Zidanea. On je po meni bio najbolji igrač. Nadam se da ću nastaviti njegovim stopama - poručio je pri dolasku.

image

Brahim Diaz, Luka Modrić i Jude Bellingham

ALBERTO GARDIN Nurphoto Via Afp

Još je skromno dodao "učit ću od Modrića". Godina iza nas je pokazala da je učio i naposljetku - naučio. Zabio je 23 pogotka, uz 12 asistencija. Nosio je Real na početku sezone kada je momčad tražila formu. U prve četiri utakmice La Lige uzeli su Madriđani svih 12 bodova, uglavnom tijesnim pobjedama. Svaku je zabijao Jude, jednom i dvaput. Pet zgoditaka u četiri susreta za veliku najavu.

Navijači su bili oduševljeni, ali dva mjeseca kasnije upali su pravi delirij. Ako je netko i sumnjao u mladog Engleza u najvećem derbiju svih je ušutkao. Dva pogotka u pobjedi Reala u gostujućem El Clasicu bili su jasna potvrda.

- Jude the God!

Jude je Bog. Malo ga dijeli da bude i GOAT. Božanstvo. Ali, ima vremena, jer šest godina je ugovor s Realom, a bude li išao stopama jednog od svojih idola, Luke Modrića, mogli bismo Bellinghama dugo, dugo gledati s peticom u kraljevskom dresu.

Stvara novu povijest

Što je posebno kod Bellinghama, zapitat će se oni koji gledaju samo brojke i statistiku, a pritom nemaju "feeling" za klasu. Jude je igrač koji stiže iz drugog plana, ali uvijek je prvi na lopti. Nije napadač, ofenzivni je veznjak iza "špiceva", ali na njega uvijek možete računati kada se završava napad. Bellinghama ćete zamijetiti kako se "šulja", kruži oko kaznenog prostora kao lisica oko nekog kokošinjca. Osjeća loptu, osjeća akciju i nađe se u uvijek na pravom mjestu. Maksimalno fizički spreman, može igrati između linija, ali može se i staviti u momčadski "kalup".

S kim usporediti Bellinghama od slavnih Galacticosa zahtjevno je pitanje. Kod Ancelottija može biti "desetka", ali i skrivena "devetka". Lakoćom osvaja prostor i postaje najveća opasnost u srcu kaznenog prostora. Nije ni Modrić, ni Kroos, puno je ofenzivniji, ali nije ni Benzema. Teško je svrstati Bellinghama u jasnu kategoriju, ali možda će Edin Terzić pronaći odgovor u subotu na Wembleyju. Posebna situacija u finalu za obojicu, učitelja i bivšeg mu učenika.

image
CHRISTIAN CHARISIUS Dpa Picture-alliance Via Afp

Poznata je pritom i ona apsurdna situacija da će Borussia više novca zaraditi pobjedom Reala koja nosi bonus isplatu iz transfera Bellinghama, nego vlastitom pobjedom na Wembleyju. Ali, to su već stvari na koje subotnji suparnici sigurno neće obraćati pažnju.

Bellingham je pred najvećom i najtežom utakmicom dosadašnje karijere. Igra protiv kluba u kojem je odrastao, ali igra za klub svoje sadašnjosti i budućnosti. Za klub s kojim stvara novu povijest s osobnim pečatom. Za mjesec dana puni 21 godinu, a ispred sebe već ima takvo iskušenje. Kakav izazov karijere pred mladim Judeom!

Linker
05. rujan 2024 16:05