Ronald Gorsic / CROPIX
EUROPSKA MODRA JESEN

VRHUNAC DINAMOVOG PUTA U LIGU PRVAKA Švicarci su za Astanu ipak jedna viša dimenzija, imaju i aduta u rukavu, ali neće ni Modri u Bernu igrati ovako

U zadnjih 20 godina, otkad se europska klupska natjecanja (Liga prvaka i Europska liga) igraju po skupinama, ovo je 14. put da je Dinamo osigurao europsku jesen!
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 15. kolovoz 2018. 14:37

Barem do sredine prosinca trajat će plava pustolovina po europskim travnjacima, a 28. kolovoza, nakon zagrebačkog uzvrata protiv švicarskog Young Boysa, doznat ćemo hoće li plavi brod do Božića jedriti grandioznim valovima Lige prvaka, ili nešto mirnijim morem Europske lige.

Bez ijednog zvižduka

Astana je apsolvirana na očekivani način, u tih je 90 uzvratnih maksimirskih minuta bilo kudikamo više praktičnosti nego “umiranja u ljepoti”. Od umjetničkoga se dojma ne živi i posve je jasno bilo da je trener plavih Nenad Bjelica taktiku za uzvrat gradio na krasnoj 2:0 prednosti iz prve kazahstanske utakmice. U toj, šahovskoj partiji bez previše rizika, Dinamo je ipak kontrolirao utakmicu, pa iako statistika govori da su gosti imali više udaraca prema vratima, stvorili su tek jednu šansu, a ona je greda uzdrmana udarcem iz daljine u smiraju dvoboja, kad je već sve bilo izvjesno.

Možda to baš i nije za oko izgledalo lijepo, ali i publika je na lijepo popunjenim tribinama prepoznala utakmicu velika uloga i ni jednoga jedinog zvižduka nije se čulo s tribina. Ni godišnji odmori ni najava pljuskova i nevremena nisu utjecali na posjet i Modri su uza se imali 12. igrača.

No, nisu baš svi bili zadovoljni ovakvom Dinamovom predstavom. Čula se od nekih stručnjaka i poznavatelja Young Boysa čak i rečenica “bude li Dinamo ovako igrao u Bernu, dobit će tri komada!” To je možda i točno, ali ne vjerujemo da će Plavi biti tako pasivni i oportunistički raspoloženi u prvom dvoboju doigravanja, u utakmici u kojoj bi mogli napraviti veliki posao, znajući istodobno da još imaju i uzvrat u svom Maksimiru za eventualni “popravni ispit”! Bit će, dakle, znatno više rizika u igri hrvatskog prvaka sljedeće srijede u Bernu, tražit će Plavi barem gol u gostima...

Preveliki respekt

Istina je da su Švicarci bolji i od Hapoela i od Astane, istina je da su puni samopouzdanja, prednost im je i što igraju na umjetnoj travi. Ali, nije li i Astana bila domaćin na umjetnoj podlozi, pa se Dinamo iz Kazahstana vratio nasmiješen i zapravo je već tamo odagnao sve dvoumice oko plasmana u doigravanje! Uostalom, kako vrijeme odmiče, tako i Bjelica sve više uigrava svoju momčad i slaže kotačiće prema svojoj želji, pa je logično očekivati da iz utakmice u utakmicu gledamo sve bolji i uigraniji Dinamo.

A možda je baš spoznaja da Plavi još ni sami zapravo ne znaju koliko vrijede, najbolje ocrtala razloge suzdržanosti i možda ipak prevelikoga respekta prema Astani...

Linker
01. svibanj 2024 00:48