MIGUEL MEDINA Afp
NEPOVOLJAN SCENARIJ

Borussia se plasirala u finale Lige prvaka, evo zašto to nikako ne odgovara Dinamu

Naravno, zagrebačke trupe prvo moraju matematički potvrditi naslov u HNL-u
Piše: Mihael FarkašObjavljeno: 07. svibanj 2024. 23:00

Borussia je u utorak potvrdila prolazak u finale Lige prvaka u uzvratu protiv PSG-a pobjedom 0:1 i sad čeka boljeg iz dvoboja Reala i Bayerna koji igraju u srijedu. Dok se u Dortmundu slavi na sva zvona, u Parizu, ali i na Maksimiru svi se hvataju za glavu.

Dinamu je ovaj dvoboj bio bitan zbog plasmana u Ligu prvaka. Pisali smo o tome da Modri moraju navijati protiv Borussije zbog mjesta u grupnoj fazi, a sada su trupe iz Dortmunda blizu toga da im pokvare slavlje.

Naime, ako Nijemci osvoje taj trofej, ide im još jedno, šesto mjesto u grupnoj fazi natjecanja jer Borussia trenutno zauzima petu poziciju u Bundesligi. Upravo to jedno mjesto u Ligi prvaka vrebaju klubovi s najvećim koeficijentom, među kojima je i Dinamo.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Naravno, treba naglasiti da se Dinamu moraju poklopiti još neke stvari da bi se direktno plasirao u grupnu fazu najjačeg klupskog natjecanja na svijetu. Najveći problem predstavlja im Šahtar koji je jako blizu osvajanja ukrajinskog prvenstva te u tom slučaju Modri ne bi mogli direktno u grupnu fazu.

Ipak, čak da se i to dogodi, Zagrepčani i dalje moraju navijati protiv Borussije jer, pod pretpostavkom da Nijemci ne osvoje Ligu prvaka, Dinamo bi svoj europski put krenuo iz playoffa Lige prvaka, što znači da bi minimalno osigurali grupnu fazu Europske lige u slučaju neuspjeha. Ako i to propadne, svoj bi europski put započeli iz drugog pretkola Lige prvaka.

Naravno, Modri prvo moraju matematički potvrditi naslov u HNL-u...

Za Rijeku, u slučaju osvajanja naslova HNL prvaka, ova računica ne vrijedi jer nema dovoljno velik koeficijent poput Dinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 23:10