JASON BROWN/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Jason Brown/prosports/Shutterstock Editorial/Profimedia
PRVE UTAKMICE

Hrvatski stručnjaci debitiraju na klupama reprezentacija: ‘Cico je krenuo s tri poraza, bitna je vizija‘

‘Već sam rekao da je naš cilj kvalificirati se za Svjetsko prvenstvo‘, rekao je Ivanković
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 21. ožujak 2024. 14:14

Dva hrvatska stratega danas će imati svoje debije za kormilom svojih novih trenerskih destinacija. Dok će Branko Ivanković odmah imati pritisak pobjede u kvalifikacijskom utakmici svoje Kine protiv Singapura u trećem kolu grupne faze, Robert Prosinečki moći će slobodno isprobati što posjeduje u kadru Crne Gore, protiv Bjelorusije u prijateljskom srazu.

Singapur će u danas dočekati Kinu na Nacionalnom stadionu u Kallangu, a dok domaćini traže svoje prve bodove u skupini C, njihovi gosti za drugoplasiranim Tajlandom zaostaju samo po gol-razlici.

Kina se vraća u akciju nakon neuspješne kampanje AFC Azijskog kupa, ispadajući iz grupne faze bez pobjede, Kina sada usmjerava svoj fokus na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo pod novim trenerom Brankom Ivankovićem, koji je preuzeo dužnost od Aleksandra Jankovića u veljači.

Zadovoljan pripremama

Ivanković je na konferenciji za medije ustrajao da u nogometu nema jačih i slabijih momčadi dok je umanjivao poziciju Kine kao favorita.

- U nogometu nema istinski jakih ili slabih momčadi. Poštujemo naše protivnike, ali i sami sebe, odlučno pristupamo igri. Utakmici protiv Singapura pristupamo s najvećim poštovanjem. Proučili smo snimke prethodne tri utakmice Singapura u kvalifikacijama. Cilj nam je iskoristiti ovu motivaciju da težimo pobjedi - rekao je hrvatski strateg.

Reprezentacija Kine nedavno je odradila desetodnevne pripreme, a 70-godišnjak je izrazio veliko zadovoljstvo odrađenim pripremama.

- Zadovoljan sam našim pripremama u proteklih 10 dana. Naši igrači su stekli temeljito razumijevanje naše taktike i stila igre. Pokazali su izvrsnu koheziju i koncentraciju, s novim i iskusnim igračima koji su potpuno predani cilju.

image

Branko Ivanković

ROSLAN RAHMAN Afp

Bitna je vizija

Utakmica u Singapuru prvi je Ivankovićev nastup u vođenju reprezentacije, a na pitanje kakvi su im aspiracije na Svjetskom prvenstvu, hrvatski izbornik nije zazirao.

- Već sam rekao da je naš cilj kvalificirati se za Svjetsko prvenstvo. Azijski nogomet se brzo razvio u proteklom desetljeću. Nemamo uzmaka niti izbora nego dati sve od sebe - zaključio je Ivanković.

Pred nogometašima Crne Gore su dvije prijateljske utakmice, a Robert Prosinečki poručio je da će rezultat u duelima s Bjelorusijom i Sjevernom Makedonijom biti važan, ali ne i najbitniji.

- Rezultat je uvijek važan, ali sada ne i najbitniji, posebno jer smo u periodu upoznavanja i igramo prve utakmice od mog dolaska. Cico Kranjčar je svojevremeno krenuo s tri poraza u prijateljskim utakmicama, potom je u kvalifikacijama sve išlo bolje. Važno je prije svega da se igrači upoznaju s mojom vizijom. Bit ćemo sedam dana zajedno, najbitnije je da vidimo na koje igrače možemo računati, kako će se novi pokazati - istakao je Prosinečki na današnjoj konferenciji za novinare.

Legendarni “Žuti” je najavio i promjene u sistemu igre...

- Period koji imamo za upoznavanje nije predug, ali ni kratak. Pokušat ćemo uvesti nove navike. Želimo vidjeti što nam nedostaje za bolji rezultat. Napravit ćemo sve da se kroz četiri prijateljska meča spremimo dobro za ono što nas čeka kasnije - rekao je Prosinečki, koji smatra da su Bjelorusi i Makedonci pravi suparnici za početak novog poglavlja.

Linker
24. travanj 2024 04:50