Bruno Fernades i Kobie Mainoo

 JUSTIN TALLIS Afp
IZNENAĐENJE NA WEMBLEYU

VIDEO: United osvojio FA Kup! Hrvati ostali bez titule, veliki kiks Gvardiola

Stoper Vatrenih odigrao je čitavu utakmicu, a Kovačić je izašao na poluvremenu
Piše: SNObjavljeno: 25. svibanj 2024. 17:57

MAN. CITY - MAN. UNITED 1:2 (Doku 87./Garnacho 30., Mainoo 39.)

MANCHESTER CITY: Ortega - Walker, Stones, Ake (od 46. Akanji), Gvardiol - Rodri, Kovačić (od 46. Doku ⚽) - Silva, De Bruyne (od 56. Alvarez 🟨), Foden - Haaland

MANCHESTER UNITED: Onana - Wan-Bissaka, Varane, Martinez (od 73. Evans), Dalot - Mainoo ⚽🟨, McTominay (od 90+3. Mount), Amrabat - Fernandes - Garnacho ⚽ (od 90+3. Lindelof), Rashford (od 74. Hojlund).

Pogotke pogledajte OVDJE.

Nogometaši Manchester Uniteda po 13. put u svojoj povijesti osvojili su engleski FA kup svladavši Manchester City s 2:1 u u subotnjem finalu odigranom pred više od 84.000 gledatelja na londonskom Wembleyju.

Strijelci za Manchester United bili su Argentinac Alejandro Garnacho u 30. minuti i Kobbie Mainoo u 39. minuti. Jedini pogodak za branitelje prošlogodišnjeg naslova bio je Jeremy Doku u 87. minuti.

image

Andre Onana i Erik ten Hag

BEN STANSALL Afp

Hrvatski reprezentativci Joško Gvardiol i Mateo Kovačić bili su u početnoj postavi Manchester Cityja. Gvardiol je odigrao cijelu utakmicu, a Kovačića je na početku drugog poluvremena zamijenio Doku.

Gvardiol je bio sukrivac za prvi pogodak Uniteda, jer je on bio taj koji je svojim potezom asistirao suparničkom napadaču za pogodak, kad je glavom pokušao vratiti loptu prema svom vrataru. No, Stefan Ortega je bio istrčao sa gol-crte pa ga je Gvardiol prebacio, a Alejandru Garnachu je potom samo ostalo gurnuti loptu u nebranjenu mrežu.

image
JUSTIN TALLIS Afp

Devet minuta poslije Unitedov napad je potpuno izigrao obranu Cityja, a Mainoo je s lijeve strane desnom nogom pogodio suprotan kut pokraj nemoćnog Ortege.

Igrači momčadi koja je prošli vikend četvrti put zaredom osvojila naslov prvaka Engleske imali su više loptu u nogama, ali u završnici nisu bili dovoljno precizni.

Nadu u preokret Cityju je u 87. minuti donio Jeremy Doku koji je prizemnim udarcem sa 17 metara pogodio donji desni kut Unitedovog gola, a ostao je dojam da je vratar Andre Onana mogao i bolje intervenirati. Ipak, United se do kraja utakmice uspio obraniti i u svom 22. finalu po 13. put osvojiti cijenjeni trofej.

image

Erling Haaland

JUSTIN TALLIS Afp

Momčad pod vodstvom Erika ten Haga ovom je pobjedom uzvratila gradskom suparniku za prošlogodišnji poraz u finalu ovog natjecanja, kad je City s istovjetnih 2-1 svladao United i po sedmi put u povijesti osvojio FA kup. Nizozemskom stručnjaku je ovo drugi trofej otkako je stigao na Old Trafford, a prvi je osvojio prošle godine u Liga kupu.

Pep Guardiola je tako ostao na 17. trofeja osvojenih na klupi Manchester Cityja: šest naslova prvaka Engleske, dva FA kupa, četiri Liga kupa, dva engleska Superkupa (Community Shield), jednoj Ligi prvaka, jednom UEFA Superkupu i jednom FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu.

KRAJ UTAKMICE

90+7. Walkerov udarac s distance završava u bloku! Vjerojatno je to bila posljednaj šansa za Građane.

90+3.

Dvije izmjene kod Uniteda: Lindelof i Mount ulaze, izlaze Garnacho i McTominay.

90. 🕖

Igrat će se još najmanje sedam minuta!

90. Ambiciozan pokušaj Akanjija s distance završava daleko iznad gola Uniteda.

87. GOOOOOOL!

Doku zabija za 1:2, čeka nas prava drama u završnici! Doku je potegnuo desnicom s ruba kaznenog prostora i pogodio u lijevi kut, Onana je imao tu loptu na ruci i morao je obraniti udarac, ali skreće ga u malu mrežicu. Ima nade za Građane!

Dvije glave s više taktičkih ideja nego vlasi kose.

image

Pep Guardiola i Erik ten Hag

BEN STANSALL Afp

81. Bruno Fernandes također je pokušao direktno iz slobodnjaka i naciljao ravno u ruke Ortege.

79. Goden je šutirao iz slobodnog udarca s jedno 25 metara udaljenosti, odsjeda to u živom zidu Vragova.

77. Još jednom Walker poteže s distance, ali spreman je Onana.

75.

Svi iz Cityja traže kazneni udarac nakon duela Haalanda i Mainooa! Čini se da ga je unitedov igrač uhvatio u zagrljaj i bacio na travnjak u trenutku Cityjevog kornera, no pitanje je je li Haaland uopće bio na toj lopti. Kako bilo, sudac miruje.

74.

Rashford izlazi iz igre, ulazi Hojlund. Prva je to zamjena kod Uniteda.

image

Erik ten Hag i Rasmus Hojlund

BEN STANSALL Afp

U ovom duelu otprije 15 minuta Gvardiol je bio znatno uspješniji nego u prvom nasuprot argentinskog napadača.

image

Garnacho i Gvardiol

BEN STANSALL Afp

71. Doku je osvojio nešto prostora i zapucao s ruba peterca iz ukošene pozicije. Samo u blok.

Trenutak kada je Haaland pogodio gredu. Prije i poslije toga praktički ga nismo ni vidjeli.

image

Erling Haaland

JUSTIN TALLIS Afp

68. Samo su Argentinci u prvom planu u posljednjim minutama! Sada je Garnacho izazvao Gvardiola i stvorio prostor za udarac iskosa, no brani to Ortega i šalje loptu u korner.

64.

Veliki promašaj Cityja! Foden je kratkom dubinskom loptom proigrao Alvareza između dva igrača Uniteda, no Argentinac upropaštava čistu gol šansu i s nekih sedam metara udaljenosti šalje loptu pored gola.

62. McTominay je pokušao s distance, odsjeda to u bloku Građana.

61. Još jedan maestralan udarac, sada Alvareza s ruba kaznenog prostora! Leti to ipak preko gola.

59.

Sjajan udarac Walkera s distance! Potegnuo je bek s dobrih 25 metara i opasno ugrozio Onanu, koji se ispružio i izbacio loptu u korner. City se budi!

56.

De Bruyne izlazi iz igre, ulazi Julian Alvarez.

55.

Trese se greda! Haaland je silovito zapucao iskosa s nekih 10ak metara nakon dodavanja Dokua, okvir gola spasio je Onanu i United!

image

Erling Haaland

SEAN RYAN/IPS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Sean Ryan/ips/shutterstock Editorial/profimedia

53. Opasno je izgledalo pred vratima Cityja. Akciju su kuhali McTominay i Fernandes, koji u ključnom trenutku ne pronalazi nijednog suigrača u petercu već šalje loptu u blok Akanjija. Prethodno je pokušao pronaći Garnacha, koji je pao u duelu s Rodrijem. Crvena polovica Wembleya je ustala tražeći kazneni udarac, ali to ne zanima suca Andyja Madleya.

Na tribinama Wembleya je i engleski izbornik Gareth Southgate.

image

Gareth Southgate

JUSTIN TALLIS Afp

51. Doku je pokrenuo kontru, no Amrabat i Wan-Bissaka ga bez problema zaustavljaju.

50. Haaland se u svega 12 navrata sastao s loptom, nijednom nije zapucao prema vratima.

46.

Počinje drugo poluvrijeme! Guardiola je napravio dvije izmjeen: Kovačić izlazi, ulazi Doku, a Akea će zamijeniti Akanji.

Kovačić je vjerojatno spasio jedan gol, a Gvardiol ga poklonio. Manchester United dobio je u prvoj dionici više nego što je mogao i zamisliti. Iz dvije koliko-toliko opasne akcije rodila su se i dva pogotka, prvi na veliku grešku hrvatskog stopera, drugi lijepom kombinatorikom u posljednjoj trećini. Vragovi su se na Wembley došli braniti i dočekali dvije šanse, dok City nema lijek za defenzivu crvenih i morat će mnogo toga promijeniti računa li na još jedan trofej.

image

Bruno Fernades i Kobie Mainoo

JUSTIN TALLIS Afp

KRAJ PRVOG DIJELA

45. 🕖

Igrat će se još najmanje dvije minute, a KDB je upravo iz slobodnog udarca poslao loptu ravno u ruke Onani.

45. 🟨

Mainoo je zaradio opomenu zbog prekršaja na De Bruyneu, City ima slobodan udarac iz odlične pozicije za ubačaj.

39. GOOOOOOOOL!

United ima 2:0, Kobbie Mainoo je strijelac! Rashford je poslao dugu loptu na Garnacha, koji pronalazi Brunu Fernandesa na 10-ak metara od Cityjeva gola, a Portugalac podvaljuje između Stonesa i Walkera, što je izvrsna pozicija za mladog Mainooa!

image

Kobbie Mainoo

JUSTIN TALLIS Afp

38. Rashford je zatresao mrežu za 2:0, no prethodno je označeno zaleđe Vragova u izgradnji akcije.

36. Zasad ne izgleda kao da City može pronaći rješenje za izvrsnu obrambenu igru Vragova, no znamo da Građani imaju dovoljno moći u trenu preokrenuti stvar. Trenutno su im sve rute prema Onani - zatvorene.

35. Gvardiol zaustavlja napad Uniteda izborenim slobodnim udarcem na polovici Cityja.

30. GOOOOOOOL!

Garnacho zabija za vodstvo Uniteda! Nakon Dalotove duge dijagonale s vlastite polovice, Garnacho i Gvardiol našli su se u trku. Naš reprezentativac želio je glavom vratiti posjed za Ortegu, koji je već istrčao prema lopti, stoga ga je Gvardiol prebacio i namjestio prazan gol argentinskom strijelcu!

image

Slavlje Garnacha

JUSTIN TALLIS Afp

29. Gvardiol je osvojio nešto prostora na lijevoj strani i ušao u Unitedovih 16, ali pobjegla mu je lopta prilikom udarca.

image
JOHN WALTON/PA IMAGES/PROFIMEDIA John Walton/pa Images/profimedia

24.

Kovačić spašava City! Poigravao se vratar Ortega pod pritiskom i zamalo poklonio loptu Bruni Fernandesu, koji bi bio u čistoj gol-šansi, no hrvatski reprezentativac pravovremeno je stigao oduzeti mu loptu i zaustaviti udarac!

20. Cityjeva igra svodi se na kratka dodavanja i prebacivanje težišta s jedne na drugu stranu, zasad bez pravog poteza koji bi probio dvostruki blok gradskih im rivala.

image

Kevin de Bruyne

JUSTIN TALLIS Afp

20. Čini se da će se utakmica igrati samo na jednoj polovici, onoj Manchester Uniteda. Disciplinirani Vragovi drže plave daleko od gola.

Vodeći engleski mediji pišu da je Erik ten Hag nakon ove utakmice bivši.

image

Erik ten Hag

JUSTIN TALLIS Afp

13. Još jednom je bilo opasno pred Onanom, sada je De Bruyne ubacio iz slične pozicije kao Foden maločas, no još jednom su crveni koncentrirani.

10. Odgovara City nešto blažom prijetnjom! Foden je lijepo ubacio prema Haalandu, no Lisandro Martinez najviši je u skoku i čisti opasnost.

9. Evo prve prave prijetnje! Garnacho je potegnuo iskosa s jedno 15-ak metara udaljenosti nakon Bruninog dodavanja, ali pogodio ravno u Ortegu.

8. Walker je upao u probleme zbog pritiska Rashforda, ali uspio je izboriti aut na svojoj polovici.

Princ William pozdravio je igrače uoči utakmice.

image

Princ William

BEN STANSALL Afp

6. City vlada posjedom u početnim minutama, ali bez konkretne prijetnje prema Onani.

3. Nakon jednog duela Haalanda i Martineza, koji je završio padom norveškog reprezentativca, Guardiola je bio vidno isfrustriran jer očekivao je kazneni udarac u korist svoje momčadi.

image

Erling Haaland

JUSTIN TALLIS Afp

3. I prošle sezone ove su se momčadi našle u finalu FA Kupa. Plavi su slavili 2:1 pogocima Ilkaya Gundogana.

1. 🕖 Počela je utakmica na Wembleyju.

15.52 Evo i kompletnih početnih postava:

15.45 Za 15 minuta počinje utakmica na Wembleyju.

Mateo Kovačić i Joško Gvardiol kreću od prve minute za Građane.

Najavu piše: Dražen Antolić

Mnogi reprezentativni popisi su objavljeni, pojedini igrači čak su se i čuvali u završnici sezone jer Euro je pred vratima. Posljednji klupski vikend, ne računajući finale Lige prvaka sljedeće subote, proći će u znaku finalnih utakmica kupova.

Prvaci najjačih prvenstava se znaju: Engleska - Manchester City, Španjolska - Real Madrid, Italija - Inter, Njemačka - Bayer Leverkusen, Francuska - PSG, Portugal - Sporting, Nizozemska - PSV, Škotska - Celtic... No, kome će pripasti drugo po važnosti nacionalno natjecanje? Od spomenutih osam zemalja riješili su to Talijani - Juventus, Španjolci - Athletic Bilbao i Nizozemci - Feyenoord. U nedjelju u 18.15 na nacionalnom stadionu Oeiras igraju Porto i Sporting, a subota nudi četiri ogleda.

Na Wembleyju će snage odmjeriti gradski rivali Manchester City i Manchester United, na Olimpijskom stadionu u Berlinu Bayer Leverkusen i Kaiserslautern, u Lilleu PSG i Lyon, te u Glasgowu na Hampden Parku u Glasgowu Celtic i Rangers. To su ujedno i četiri utakmice u kojim će sudjelovati klubovi hrvatskih igrača, sadašnjih i bivših Vatrenih. U njima će na djelu Zlatko Dalić imati trojicu koje je pozvao za Euro - Gvardiol, Kovačić, Stanišić i još dvojicu s liste pretpoziva - Ćaleta-Car i Barišić.

Manchester City nije obranio Ligu prvaka, ali ganja dvostruku krunu. Prvenstvo je riješio u završnom kolu, iako je ključan posao obavio nekoliko dana ranije na gostovanju kod Tottenhama, a za FA kup se mora boriti s Crvenom vragovima. Još jednom posrnulima. Oni su ligu su završili na osmom mjestu i to im je jedina šansa za izboriti Europu. Iako Građani i United imaju 193. dvoboj, bit će to prvi put u povijesti da se ista dva engleska kluba susreću u uzastopnim finalima FA kupa, te prvi put od kasnih 1800-tih, kada su se Blackburn Rovers i škotski Queen's Park sučelili licem u lice u dva uzastopna navrata, da se to uopće događa.

U finalu završnom ogledu prošle sezone Manchester City je pobijedio United 2:1 zahvaljujući virtuoznoj igri Ilkaya Gündogana, koji je postigao oba gola na Wembleyju. United traži osvetu, te želi spriječiti City da drugi put zaredom osvoji dvostruku krunu.

Engleski mediji naveliko se bave točkama u igri Cityja koje bi United trebao napasti. Poput korištenja kontranapada kad se visoko podignu. Erik ten Hag u posljednje dvije utakmice igrao je bez klasične "devetke", dakle s Brunom Fernandesom koji je glumio tu ulogu, ali ovaj bi put mogao ponovno dati šansu Dancu Höjlundu. The Guardian piše da je Manchester United odlučio smijeniti Ten Haga neovisno o rezultatu, da ga ni trofej ne može spasiti nakon što je dvije godine vodio Crvene vragove. Godinu ranije bio je treći u prvenstvo i osvojio Liga kup.

Mateo Kovačić i Joško Gvardiol igraju prvu sezonu u Cityju, a to im je šansa da se dokopaju već četvrtog trofeja, nakon Premier lige, Svjetskog klupskog prvenstva i UEFA-ina Superkupa. Pritom Kovačić ima dva izgubljena finala FA kupa s Chelseajem i golem motiv da u trećoj prigodi bude pobjednik.

Linker
25. svibanj 2024 19:10