DARREN STAPLES Afp
POŠAST ZA OBRANE

Cityjev ubojiti tandem se vratio u pravo vrijeme, slijedi napad na sve trofeje: ‘S njima smo jači‘

Bio je to 12. put da je Belgijac namjestio pogodak Haalandu otkad su počeli igrati zajedno
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 12. veljača 2024. 09:02

Erling Haaland je "prodisao". U 2:0 pobjedi Manchester Cityja nad Evertonom stasati Norvežanin postigao je dva pogotka i tako zabio prve golove od povratka na teren. Izbivao je ukupno 53 dana zbog ozljede koja ga je zadesila u utakmici protiv Aston Ville 6. prosinca 2023. godine, a ovoga puta bio je ključan faktor za pobjedu momčadi Pepa Guardiole. Gosti iz Liverpoola pružali su sjajan otpor, držali su svoja vrata zaključanima sve do 71. minute, kada se Haaland prvi put ukazao.

Lijepo je reagirao u kaznenom prostoru na odbijenu loptu i zabio neobranjivo iza Pickforda. Prvim pogotkom podsjetio je na karakteristiku koja ga čini svjetskim napadačem, pravovremeni tajming i reakcija na odbijene lopte. U 85. minuti uslijedila je tranzicijska situacija, gdje je Haaland pokazao ono u čemu je najjači. Vertikalna lopta u prostor ostavila ga je samog s mladim braničem Evertona Jarradom Braithwaiteom, Norvežanin se svojom silovitom brzinom i snagom riješio Engleza i zabio za 2:0 te tako zaključio utakmicu.

Iako je momčad Manchester Cityja ovom pobjedom došla do desete uzastopne pobjede u svim natjecanjima, povratak Haalanda ostavlja dojam da će ekipa Pepa Guardiole sada "još lakše" nastaviti svoje sjajne partije. Ipak, cijeli koncept Guardioline taktike bazira se na tome da izvuče najbolje od ubojitog Norvežanina, cijela pozicijska igra postavljena je na tome da "hrani" Haalanda s loptama, a to se vidi i u statistici. Fantastična prošla sezona možda nas je sve navikla na "nadrealne" brojke i konstantno zabijane golova, ali pogled na ovosezonsku statistiku također govori da Haaland igra sjajnu sezonu. U 25 odigranih utakmica postigao je 21 pogodak, od čega 16 u Premier ligi, što ga čini najboljim strijelcem natjecanja.

image

Erling Haaland

DARREN STAPLES Afp

Povratak od ozljede nedavno je imao i Kevin De Bruyne, što znači da je Cityjev najubojitiji tandem ponovno spreman. De Bruyne je ovu utakmicu započeo s klupe, ali je bio prisiljen ući u drugom poluvremenu zbog, do tada još uvijek, nepovoljnog rezultata. Nadalje, pogled na klupu Cityja u utakmici protiv Evertona pokazuje da trenutno nema ozlijeđenih igrača u momčadi, što ukazuje da je City odlično pripremljen za najzahtjevniji dio sezone i napad na sve moguće trofeje.

- S Erlingom i Kevinom smo jači, to je očito, ali kada momčad izgubi konstantnost, moramo se zabrinuti zbog načina na koji treniraju, ponašaju se i trče. Ali dobar stav je uvijek bilo tu. Kad se to dogodi momčad je živa, nikad nisam bio zabrinut. Od prvog dana nisam imao osjećaj - rekao je trener Pep Guardiola nakon utakmice.

- Ima uspona i padova, to je normalno, ali svejedno mi se svidjelo ono što sam vidio - zaključio je.

Upravo je De Bruyne bio taj koji je uposlio Haalanda za njegov drugi pogodak. Bio je to 12. put da je Belgijac namjestio pogodak Haalandu otkad su počeli igrati zajedno na početku prošle sezone. Niti jedan drugi tandem u Premier ligi nije dao toliko golova u ovom razdoblju.

image
DARREN STAPLES Afp

Haalandovoj partiji se divio i legendarni igrač Manchester Uniteda Rio Ferdinand, koji je bio u analitičarskoj ulozi.

- Postoji toliko drugih napadača koji osjećaju da moraju biti uključeni u igru ​​kako bi dobili taj ritam i bili dio toga. Nije ga briga, samo neka lopta odskoči bilo gdje blizu njega oko šesnaesterca i on će je zakucati, to je on danas napravio - rekao je Ferdinand.

Građanima slijedi dvoboj osmine finala Lige prvaka protiv Kopenhagena, u kojem se očekuje da će klub s plave strane Manchestera uspjeti u pothvatu koji nije uspio crvenoj strani...

Linker
06. svibanj 2024 02:02