Foto Arena Ltda/Alamy/Alamy/Profimedia
TREĆI DIO VELIKOG INTERVJUA

‘Da, Gvardiol je igrač za Real! A jednog ću suigrača u pohodu na broncu sa zadovoljstvom istaknuti...‘

Luka Modrić: ‘Ako me u klubu budu pitali za njega, reći ću im - taj momak može sve!‘
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 01. siječanj 2023. 14:53

Donosimo treći dio velikog, novogodišnjeg intervjua s kapetanom hrvatske nogometne reprezentacije, Lukom Modrićem.

>>> PRVI DIO INTERVJUA PROČITAJTE OVDJE <<<

>>> DRUGI DIO INTERVJUA PROČITAJTE OVDJE <<<

Znamo da ne volite pojedinačne naglaske, ali red je pitati lidera tko ga je posebno dojmio u pohodu na broncu?

"Radije bih istaknuo da su svi dali svoj doprinos. I dečki koji nisu igrali, ali su nas maksimalno podržavali, i momci koji su ulazili s klupe i donosili novu energiju, i svi članovi ekspedicije, koji su svaki u svojoj domeni odigrali važne role, i svi oni navijači koji su nas bodrili u Kataru, i sva ona pozitivna energija koja je iz Hrvatske na razne načine dolazila k nama. Mi smo ovako složni najmoćniji i nikad se ne smijemo umoriti da jedni druge podržavamo."

Lijepo rečeno, ali snažan kolektiv čine i jaki pojedinci?

"Pa, dobro, neću ništa posebno reći ako ponovim da je Joško Gvardiol potvrdio sve ono što smo već znali o njegovom potencijalu. Sa zadovoljstvom ću istaknuti Josipa Juranovića, bio je izvrstan na velikom ispitu. Jako mi je drago da je Dominik Livaković na pravom mjestu, u pravo vrijeme, potvrdio ono što sam znao već prije, a to je da je izvanredan golman! U red potvrda ide mi i “mali” Šutalo, koji je dobio šansu u borbi za medalju i kad je najviše trebalo odigrao je vrhunski. I stara garda bila je na visini očekivanja. U tom smislu ističem odličan nastup Dejana Lovrena, nije mu bilo lako jer je bio stalno osporavan, iako je provjerena vrijednost i u reprezentaciji i u velikim klubovima. I njemu stalno broje godine iako je četiri godine mlađi od mene. Mene nije iznenadio jer sam ga već protiv Austrije vidio u formi i gardu kakav nam treba. Mlađi? Uvijek sam za, ali teren je taj gdje pokažeš da si bolji od drugih, bio ti stariji ili mlađi. I Mateo Kovačić, naravno. Vrhunsko izdanje…"

image
KIERAN MCMANUS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Kieran Mcmanus/Shutterstock Editorial/Profimedia

Je li napokon razbistrio potencijale da od vas jednoga dana preuzme dirigentsku palicu?

"Predugo ga opterećuju pričom koja nije potrebna, a ni logična. Mateo mora biti svoj, a ne moj ili ičiji nasljednik. Odigrao je odličan turnir, kako dolikuje takvom talentu. Ono što me čini sretnim, kako zbog njega tako i reprezentacije, napravio je iskorak u samopouzdanju i preuzimanju više inicijative upravo zato što on to može. Mi smo to znali prije, a sada zna i on! Zreo je i spreman za najvažnije role."

Ivan Perišić je spreman i za bekovske role?

"Ah, Perja, on je dio moje stare garde, pa nisam naglasio njegov uvijek važan doprinos. Već nekoliko godina u klubu igra bočnog u liniji petorice, što je slično obvezama koje je sada imao kao bek. Bio je odličan protiv Maroka, dovoljno je moćan da dolazi u napad i odradi vrhunski obrambeni dio. Jasno je, ako je spreman to odraditi u interesu momčadi, da može biti jaka opcija i za tu poziciju."

A jeste li vi uvjerenja da Joško Gvardiol već sad može biti Realova razina?

"Joško ima sve potrebne kvalitete za taj status! Ogroman je potencijal i mi stariji reprezentativci, kada je došao na prve treninge, odmah smo bili impresionirani onime što je pokazivao. Znate, lani je na Euru nastupio praktično kao debitant i to na lijevom beku, što nije njegova prva pozicija, ali opet temeljem kvalitete može izvrsno odigrati. Nema veze što je igrač mlad ili debitant, jednostavno mora igrati i naći mu se mjesto kad ima takvu kvalitetu i moć."

image
JACK GUEZ Afp

Svijet se zaljubio u njegov nogomet. Može li ga to izbaciti iz ravnoteže, ipak je još U-21 igrač?

"Ne vjerujem jer smo ga dobro upoznali. Odličan je dečko, pozitivan i čvrsto na zemlji. Već je on duže u vrtlogu vrhunskog nogometa, pa mu se moglo zavrtjeti, ali nije. Gvardiol je dobra glava i jedini savjet koji mu mogu dati iz iskustva jest da se ne zadovoljava postignutim. Ima top potencijale i treba stalno težiti višem jer ima sve potrebno za takav gard."

Sigurno će vas u Realu pitati za mišljenje, kao u slučaju Kovačić?

"Real je preozbiljan klub, sve oni znaju što se događa u svijetu nogometa i tko je tko. Ako me budu pitali, ponovit ću samo ono što sam već rekao o Gvardiolu. Taj momak može sve!"

Linker
28. travanj 2024 03:29