Milos Bicanski Getty Images
PAST ĆE NEKE ODLUKE

KAKVA JE ZAISTA BLISKA BUDUĆNOST EUROPSKOG NOGOMETA? Još jedna liga Petice danas bi se mogla otkazati, ključnu riječ imat će čelna žena Europe

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 30. travanj 2020. 10:15

Sprema li se to zaista nogomet nakon dvomjesečnog žilavog otpora na kapitulaciju pred koronavirusom? Nakon Belgije i Nizozemske koje su požurile spustiti zastor na klupsku sezonu, u utorak je francuska vlada zaključala dućan Ligue 1 barem do jeseni i sada odjednom cijela Europa strepi od lavine otkaza i poništenja.

A da se takva lavina sve brže valja prema Uefinu sjedištu u Nyonu, jasno je postalo prošli tjedan kada su Aleksander Čeferin i suradnici u Izvršnom odboru prvi put posegnuli za terminom “sportske zasluge”. Crtajući projekcije završetka sezone u nacionalnim ligama, uveli su mogućnost da se o plasmanu klubova na kraju odlučuje prema formuli “prosjeka osvojenih bodova po utakmici”. U tom slučaju otvoreno bi ostalo pitanje prvaka pojedine zemlje - o dodjeli titule ili o nevažećoj sezoni odlučivali bi savezi - ali bi se barem znali putnici u eurokupove sljedeće jeseni i klubovi koji ispadaju/popunjavaju natjecanja (jer se zadržava načelo promocije i relegacije).

Istom je prilikom Čeferin odlučio da se životne funkcije liga i klubova isplati održavati pojačanim novčanim injekcijama. Zato je odmah u krvotok klubovima ubrizgao 70 milijuna eura na ime sudjelovanja igrača u dvobojima nacionalnih momčadi u kvalifikacijama za Euro, a već tjedan dana poslije pustio je još bogatiju tranšu prema računima 55 europskih saveza. Svaka će nacionalna asocijacija dobiti do 4,3 milijuna eura iz HatTrick programa (ukupno Uefa izdvaja 236,5 milijuna eura), ovaj put bez obveze da namjenski troši novac, zadržavajući pravo da sama sebi slaže prioritete u troškovniku. Negdje u P.S.-u ove uplate ipak stoji diskretan Čeferinov naputak - iskoristite ovaj novac da dovedete natjecanje do kraja.

LYON, FRANCE - FEBRUARY 26: Cristiano Ronaldo of Juventus reacts during the UEFA Champions League round of 16 first leg match between Olympique Lyon and Juventus at Parc Olympique on February 26, 2020 in Lyon, France. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Catherine Ivill/Getty Images

FRANCUSKA

Premijer jači od sporta

Velike lige poput “le championnata” bile su spremne odgovoriti izazovu. Predsjednik FFF-a, Noël Le Graët, prilagodio je kalendar uvjetima pandemije i tempirao nastavak sezone za sredinu lipnja, ali mu je politika spustila rampu i pokvarila planove. U zemlji svjetskih prvaka prvenstvo je tako prekinuto 11 kola prije službenog kraja i nogometa neće biti sve do rujna.

Odluka francuske vlade je potpuno u skladu s preporukama šefa Fifine liječničke službe Michela D’Hooghea koji je ovih dana ponovno upozorio da je rizik od širenja virusa i dalje prevelik. “Svaki povratak igrača na stadione prije rujna, objašnjava D’Hooghe, mogao bi rezultirati zdravstvenom katastrofom.

ŠPANJOLSKA

Nogometni treninzi 1. lipnja?

Španjolci se zasad čvrsto odupiru takvim “defetističkim” izjavama. Čim je u eter puštena vijest da su Francuzi odustali od nogometa, osudom postupka oglasio se predsjednik La Lige, Javier Tebas.

- Ne razumijem zašto je igranje nogometa iza zatvorenih vrata stadiona opasnije od rada na tvorničkoj traci ili od ribarenja na otvorenome moru. Ako nismo u stanju pokrenuti važne ekonomske sektore u sigurnim i kontroliranim uvjetima, onda riskiramo da nestanu. Mi nastavljamo s procesom reaktivacije. Prateći preporuke liječnika, želimo na teren što prije možemo.

Što to konkretno znači? Vlada je donijela program u četiri koraka. U prvom koraku početkom svibnja igračima će biti dopušteni individualni treninzi. Od 18. svibnja mogli bi početi s vježbanjem u grupama od najviše osam igrača. Zatim bi 1. lipnja napokon počeli pravi nogometni treninzi, ali uz obvezu boravka momčadi u karanteni, što nogometaši zasad odbijaju. Naposljetku bi se La Liga mogla nastaviti 5. ili 12. lipnja.

ITALIJA

Ministar protiv igranja

Sličan plan Talijanima je za vikend predstavio premijer Giuseppe Conte, naglasivši 18. svibnja kao datum kada će nogometaši napokon izletjeti iz startnog bloka u trening-kampovima. Nakon povratka na radnu temperaturu Serie A mogla bi biti nastavljena tri ili četiri tjedna kasnije, sredinom lipnja, ali već dva dana poslije premijera je ispravio ministar sporta Vincenzo Spadafora. U razgovoru za televiziju La7 rekao je da “povratak treninzima ne znači i nastavak sezone” te da staza do restarta Serie A iz dana u dan postaje sve uža. “Da sam predsjednik kluba, okrenuo bih se prema sljedećoj sezoni”, prilično je jasan talijanski ministar.

NJEMAČKA

Oči uprte u Angelu Merkel

Nastavku sezone najbliži su Nijemci. Bundesligaši su prilagodili stadione kriznim uvjetima igre, momčadi su počele s ozbiljnim treninzima, a administracija lige odlučila da priču treba restartati 9. ili 16. svibnja.

Osiguravatelj VBG je uvjeravao čelnike lige i ministra rada da su zadovoljeni svi uvjeti za normalno odigravanje utakmica i da je mogućnost zaraze na terenu “ekstremno niska”. Ipak, posljednji iznenadni uzlet krivulje zaraze u Njemačkoj mogao bi pokvariti planove.

Restart ovisi o blagoslovu kancelarke Angele Merkel koji je najavljen za danas.

ENGLESKA

Ne žele biti žrtveni jarci

Premierligaši još nisu postigli konsenzus treba li nastaviti sezonu. Većina bi pristala na bilo kakav kraj, makar i u uvjetima karantene na nekom neutralnom terenu (ili nekoliko njih), ali strahuju da bi teško zadržali navijače od putovanja u gradove domaćine, što bi donijelo rizik od izbijanja zaraze u zemlji koja broji već više od 20 tisuća žrtava koronavirusa.

Linker
25. travanj 2024 06:59