Marjanović i Alispahić u kolovozu 2012.
 BORIS KOVACEV/CROPIX
RETROVIZOR SN

Maksimirski šok, Ademijev debi, suspendirani Sammir i Pokrivač, kraj Tomislava Butine...

Dinamo je protiv Šerifa već odradio šest utakmica, svih šest u trećem pretkolu kvalifikacija LP
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. kolovoz 2021. 14:26

Šerif. Kad spomenete taj klub, puno se uspomena otvara u Maksimiru. Naravno, prva je ona negativna, Šerif definitivno asocira na jedno od najšokantnijih Dinamovih europskih ispadanja, te 2010. momčad koju je vodio Velimir Zajec neočekivano se popiknula u trećem pretkolu Champions League na vječnom moldavskom prvaku.

Dobili su krila

A mora se reći, odigrao je Dinamo dvije jako dobre utakmice, u Tiraspolu i Zagrebu sasvim nadigrao “šerife”, no puno je tu bilo peha i nesreće. U prvom susretu sjajan je bio Sammir, odigrao je veliku utakmicu, zabio je za vodstvo već u trećoj minuti. Međutim, domaćini su sretno izvukli remi nakon jedne pogreške Dinamove obrane, ali ni nakon tih 1:1 nitko nije sumnjao da će Modri na kraju proći u play-off.

Pokazalo se kasnije, bila je to zadnja utakmica u karijeri vratara Tomislava Butine, samo koji dan kasnije u klubu su mu rekli da će priliku dobiti Filip Lončarić, pa je Butina odlučio zaključiti karijeru.

U uzvratu, dakle, veliki šok. Šerif je poveo, Sammir s bijele točke izjednačio, a onda je u devetoj seriji jedanaesteraca promašio Dodo, zabio Hačaturov i Šerif je prošao. Zanimljivo, bio je to i europski debi Arijana Ademija, eto, trofejni kapetan startao je s Dinamom u Europi porazom. U prvom dvoboju u Tiraspolu, on, Vrsaljko i Kramarić nisu bili u momčadi jer su s U-19 reprezentacijom igrali na Euru!

I, bilo je to sve od Šerifa, u iduća četiri sraza Modri su upisali sve četiri pobjede. Prvu u Tiraspolu 2012. pod palicom Ante Čačića. Nije bilo uvjerljivo, igra slabije nego dvije godine ranije, ali rezultat bolji - 0:1. Fatos Beqiraj!
A onda, dan prije uzvrata u Maksimiru, kaos. Čačić je prvo zbog problema kod noćnog izlaska suspendirao Nikolu Pokrivača, a onda, koji sat kasnije, primijetio je prije treninga da i Sammir “nije baš”, malo je teturao... Suspendirao je Čačić i Sammira, a to kao da je Modrima dalo krila. Vida, Beqiraj, Čop i Ibanez “torpedirali” su idući dan Šerif i s visokih 4:0 otišli u željeni play-off Lige prvaka.

Do idućeg dvoboja čekali smo samo godinu dana, još jednom treće pretkolo. U Maksimiru je bilo “teško”, iako je Dinamo opet, kao i 2010. godine, redao prilike, bio bolji, no jedva je zabio. Uspio je to Ante Rukavina u 89. minuti, bio je džoker s klupe za konačnih 1:0. Iako, gosti koji su većim dijelom susreta bili podređeni, zamalo su zabili u završnici, obranio je Zelenika. Uzvrat je, pak, bio druga priča, rutinska predstava i uvjerljivih 0:3.

Vječni Ademi i Luvannor

Istaknimo i da je u tri od te četiri utakmice 2012. i 2013. za Šerif igrao Brazilac Luvannor, koji je i danas glavni igrač moldavskog prvaka, a današnji Dinamov napadač Duje Čop, kao i bivši golgeter Fatos Beqiraj, zabio je Šerifu dosad dva pogotka, toliko je puta poentirao i Sammir.

Uz Čopa, Ademi je jedini Dinamov igrač koji je već igrao protiv Šerifa, tada 2010. prvi put u karijeri, a u Tiraspolu idućeg tjedna ili u maksimirskom uzvratu, ovisno o zdravlju, već 88. put u Dinamovom dresu u Europi.

Linker
03. svibanj 2024 13:22