Anp/ddp Usa/profimedia
VELIKI PRITISAK

Ništa od VAR-a: Navijači protestirali i odnijeli pobjedu, sad istu stvar žele i susjedi

Nakon što su švedski klubovi donijeli rezoluciju protiv VAR-a, u Norveškoj raste pobuna
Piše: SNObjavljeno: 09. listopad 2023. 07:55

Upotreba VAR tehnologije promijenila je nogomet, ali i donijela neke velike probleme. Mnogi nogometaši, treneri i navijači se bune zbog, po njima, predugačkih stanki u kojima se uz pomoć video snimki odlučuje o pojedinim spornim situacijama, a tu su i pitanja oko toga što je točno zaleđe, ali i oko kaznenih udaraca, odnosno intenziteta pojedinih prekršaja te igranja rukom u kaznenom prostoru.

U Engleskoj je stvar došla do apsurda kada se VAR nije uključio na utakmici između Liverpoola i Tottenhama zbog čega su Redsi žestoko oštećeni, a Jürgen Klopp je tražio i ponavljanje utakmice. Nakon toga su navijači, i to ne samo Liverpoolovi, tražili bojkotiranje VAR-a, a dok se oni razmišljaju što napraviti, u Skandinaviji su napravili korak dalje.

Navijači Stabæka su tako, na utakmici protiv Vikinga, cijelu utakmicu šutjeli u znak protesta protiv upotrebe VAR tehnologije, a na tribinama su izvjesili transparent ‘Vi VAR her‘ (‘Bili smo ovdje‘). Dio je to prosvjeda navijača diljem te zemlje zbog implementacije VAR-a u njihovu ligu koja je počela u travnju. Stabækovi navijači su prešutjeli cijelu utakmicu, a u travnju je 70 različitih navijačkih skupina šutjelo prvih 15 minuta utakmica u dva kola, a sve jer smatraju kako se VAR uveo bez prijeko potrebnih konzultacija sa svim akterima.

- Kada je došlo do razgovora oko upotrebe VAR-a, mi nismo bili pripremljeni za nju, ali ni klubovi nisu bili spremni. Malo je klubova oko cijele priče imalo široku raspravu, imali su kratko vremena za sve i bio je to jako brz proces - objasnio je za The Guardian razlog protesta Ole Kristian Sandvik, glasnogovornik Norsk Supporterallianse, organizacije koja okuplja 40-ak navijačkih skupina u Norveškoj.

image

Navijači norvečke Valerenge

Ane Frosaker/zuma Press/profimedia

No za razliku od raznih navijačkih skupina, VAR-u su se protivili samo predstavnici jednog kluba, Lillestrøma. To je bilo u listopadu 2021., ali ove godine su se stvari promijenile. Veliki broj norveških klubova funkcionira na principu članstva, a kada su navijači Valerenga uoči ove sezone pokrenuli pitanje podrške VAR-u na skupštini svojeg kluba, odlučeno je da se mora usvojiti rezolucija kojom se traži da se VAR ne uključi u pregovorima o novim televizijskim pravima kada 2028. dođe do njih, nakon isteka aktualnog ugovora.

- Mislim da možemo to spriječiti na razini lige. Ako bi više od 50% klubova, uključujući one najveće, bilo protiv VAR-a, teško bi bilo Nogometnom savezu Norveške to implementirati - smatra Sandvik.

Norvežani jedan od razloga za uspjeh svoje inicijative vide u situaciji u Švedskoj. I tamo članovi kluba vode klubove, a ovog je ljeta Svensk Elitfotboll, organizacija koja predstavlja klubove iz prva dva razreda tamošnjeg nogometa, donijela rezoluciju protiv VAR-a.

- Ključna je stvar da navijači osjećaju da imaju moć, da su važni dionici cijele priče. Nogometni savez može formalno odlučiti da to učini ako želi, ali očito bi htjeli usvojiti VAR uz potporu klubova koji bi ga koristili. Svi naši veliki klubovi, ili barem njihovi članovi koji su glasali, su protiv toga - objasnio je Svante Samuelsson iz Svensk Elitfotboll.

Zbog čega su Skandinavci toliko protiv VAR-a? Sandvik je to objasnio The Guardianu.

- Mogli smo vidjeti kako to funkcionira na drugim mjestima. Mislim da su ljudi protiv VAR-a jer su vidjeli da ne funkcionira kako treba u većim ligama. Možda je to nešto i o našoj kulturi u nordijskim zemljama. Stvarno se nadam da će Švedska ostati čvrsta jer, ako oni uvedu VAR, Norveška će teško promijeniti svoju odluku. Ali ako zadrže ovaj stav, možda će Norveškoj biti lakše reći: ‘Hej, možemo ga ukloniti‘ - rekao je Sandvik.

Ako je suditi po Samuelssonu, Norvežani mogu biti mirni.

- Kako stvari stoje, mislim da samo neki pritisak izvana može promijeniti stvari. To bi se moglo dogoditi ako bi UEFA ili FIFA donijele odluku o obaveznom korištenju ili ako bi se struktura vlasništva klubova u Švedskoj promijenila. Bez toga mislim da se neće promijeniti jer je navijačima osjećaj kojeg imaju na stadionu jako važan i vjeruju da nije dobro da VAR zaustavlja utakmice i uzima dosta vremena za donošenje odluka - istaknuo je Samuelsson.

image

Navijači švedskog Hackena

Bildbyran/ddp Usa/profimedia

Norveški nogometni savez, s druge strane, pravi sve kako bi približio upotrebu VAR tehnologije navijačima. Na prvoligaškim stadionima se na semaforima prikazuju sporne situacije dok ih VAR pregledava, a donijeli su odluku po kojoj provjera ne bi smjela trajati duže od dvije minute. Ipak, na utakmici između Odda i Valerenge trebalo je sedam minuta da se prizna gol Oddu.

- To je nedopustivo, nema smisla da se utakmica prekida na takav način - smatra Sandvik dodajući kako norveški navijači nastavljaju svoju borbu. Šveđani se ne predaju, a ako im se i Norvežani priključe možda će to potaknuti lančanu reakciju diljem Europe. VAR je stigao u nogomet, ali nije savršen i navijači nemaju strpljenja čekati da se popravi. Sada se čeka odgovor nogometnih čelnika.

Linker
20. svibanj 2024 12:11