MIRKO FERLIN Cropix
MALO NAS DIJELI

Ovo se čekalo duge 24 godine, Hrvatska preokretom stigla na korak do povijesnog plasmana na Svjetsko prvenstvo

Hrvatska je ostvarila veliku pobjedu na gostovanju u Koszalinu
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 12. travanj 2024. 20:03

POLJSKA - HRVATSKA 2:3

STRIJELCI: 1:0 - Szadurski (3), 1:1 - Perić (14), 2:1 - Kuraja (16-ag), 2:2 - Perić (34), 2:3 - Mataja (35).

POLJSKA: Nawrat, Kubik, Skiepko, Mrowiec, Kriezel - Kaluža, Madziag, Sendlewski, Kaniewski, Szadurski, Raszkowski, Grubalski, Jankowski, Sobota. Izbornik: Blažej Korczynski.

HRVATSKA: Primić, Čekol, Jelovčić, Perić, Postružin - Bašković, Mužar, Kustura, Vukmir, Marinović, Jurlina, Mataja, Kuraja, Sekulić. Izbornik: Marinko Mavrović.


U prvoj utakmici kvalifikacija za nastup na Svjetskom prvenstvu u Uzbekistanu, rujna ove godine, Hrvatska je ostvarila pobjedu na gostovanju u Koszalinu. Grad na sjevero-zapadu Poljske, bio je domaćin, a tamošnja sportska dvorana bila je puna do posljednjeg mjesta, preko 3.000 gledatelja natiskalo se u nju i napravilo sjajnu atmosferu, bodreći svoju reprezentaciju u nastojanju da ostvari što bolji rezultat uoči zagrebačkog uzvrata sljedećeg utorka. Poljska, baš kao i Hrvatska, lovi svoj drugi nastup na Svjetskom prvenstvu, oni su nastupili 1992. u Hong Kongu, dok su mini Vatreni svoj jedini puta na velikoj svjetskoj smotri upisali 2000. u Gvatemali.

U najavi utakmice izbornik Hrvatske Marinko Mavrović upozorio je na poljski fanatizam u obrani, presing koji često urodi plodom. Njegovi ga izabranici kao da nisu ozbiljno shvatili jer su u prvih desetak minuta imali dosta problema u iznošenju lopte sa svoje polovice. Perić i Sekulić bili su odlično čuvani, nisu mogli doći do lopte, a domaći se nisu libili pokušavati iz daljine. Prvi udarac domaćina uslijedio je na isteku prve minute, Kubik je pucao s 12 metara, Primić obranio. No, domaći su agresivnu igru naplatili u 3. minuti.

Vratar Nawrat ispucao je dugu loptu, Postružin ju je vratio neoprezno na osam metara, a tamo je bio Szadurski i iz prve pogodio lijevom nogom kroz noge Primića.

Ni nakon tog pogotka Hrvatska nije se uspjela nametnuti, naprotiv sijevalo je oko Primića, imali su domaći puno kornera i ubačaja sa strane u blizini gola gostiju. Ipak, u u 12. minuti Hrvatska je iskreirala prvu opasnu situaciju pred Nawratom, Sekulić se napokon othrvao čuvaru i idealno dao za natrčalog Marinovića koji sa sedam metara puca preko gola. U 13. minuti Szadurski je opalio s 14 metara Primić izvukao iz rašlji, a minutu kasnije izjednačenje.

Čekol je dodao Periću koji se riješio kapetana Kriezela i iz okreta s devet metara zakucao u rašlje. Međutim, uslijedio je novi šok za Hrvatsku, u 16. Kubik je izveo korner, pogodio je Kuraju u bok i taj je dodir bio dovoljan da lopta završi iza Primićevih leđa. Do kraja prvog dijela bilo je nekoliko prigoda, u 17. je prvo Raszkowski izbio sam pred Primića, ali je pucao pokraj vrata, a 13 sekundi kasnije Vukmir je iz mrtvog kuta pucao prema praznim vratima i pogodio vratnicu.

Početak drugog dijela donio je puno ofenzivniju Hrvatsku, no to je otvorilo i dosta prostora u obrani, pa su se prigode izmijenjivale na obje strane. Čekol je otvorio seriju, Nawrat je obranio, baš kao i nakon Jelovčićeva pokušaja. Imali su domaći potom veliku šansu, Szadurski je prevario i Primića, ali je Marinović uspio zaustaviti loptu prije linije.

Kuraja je zatim u solo prodoru prošao trojicu Poljaka i pucao s osam metara pokraj gola. Sekulić je bio cijelu utakmicu vrlo dobro čuvan, ali u 30. minuti uspio je prevariti svog čuvara i siloviti pucati s 10 metara, lopta je završila na gredi. Nova šansa u 33. minuti, Perić je odlično ostavio loptu za Vukmira koji je prošao sam i pucao s devet metara pokraj gola.

I onda preokret u 23 sekunde, prvo je Perić fenomenalno pogodio iz okreta s 10 metara, počistio je paučinu Nawratova gola. U sljedećem napadu Mataja je tek što je prvi puta ušao donio vodstvo Hrvatskoj. Primić ga je uposlio, a napadač Futsal Pule sjajno je pogodio iskosa s lijeve strane pod gredu.

Do kraja utakmice Hrvatska je bila bliže četvrtom, no Poljska trećem pogotku, na kraju je završilo 3:2, veliki korak prema SP-u kojeg treba potvrditi za tri dana u Zagrebu.

Linker
22. travanj 2024 10:05