JAKOV PRKIC Cropix
POMLAĐENA MOMČAD

U Ligi prvaka nosili se ravnopravno sa svima, a sada najavili: ‘Velike su stvari pred nama‘

U prvoligašu iz Omiša vlada zadovoljstvo nakon prvog dijela sezone
Piše: Mladen BagićObjavljeno: 28. prosinac 2023. 20:58

Devet prvenstvenih, šest u Ligi prvaka, dvije Superkupa, jedna Kupa Hrvatske, ukupno 18 utakmica stalo je u točno tri mjeseca otkako je krenula sezona 2023./24. Za Omišane baš paklen ritam, s novom momčadi, s novim trenerom.

Da, još Olmissum ima odigrati kup sraz u Kninu, ta osmina finala nije se nikako mogla ugurati u izuzetno gust kalendar. A podsjetimo, minulog ljeta Ribnjak su napustili Perišić, Pavić, Kuraja, Bilandžić, Moura, Baučić, Rodrigo, stigli su samo Finac Vanha, zajedno s novim trenerom Franom Despotovićem, Slovenac Bukovec kojeg je vodio u Pescari, vratar Rozga iz Splita, te povratnik Josip Juretić.

I završio je Olmissum na 3. mjestu prvoligaške tablice, s dva boda manje od vodećih, Pule i Squarea (po 20), na svom terenu je u listopadu jednom pobjedom (Ayat 3:2) izborio je Top 16 Lige prvaka, u Mallorci se početkom prosinca skoro pa ravnopravno nosio sa svima, šteta što nije uspio ni bod izboriti. Pamit će Omišani sigurno vodstvo 2:0 nakon 10 minuta igre protiv domaćina i prvaka Europe, dobiveno poluvrijeme s njima (2:1), a i sljedeće dvije utakmice nisu bili inferiorni. U svakom slučaju nemjerljivo iskustvo za novu, pomlađenu momčad.

image

Josip Jurlina

JAKOV PRKIC Cropix

- Polusezonu ocjenjujem pozitivno. Gust raspored koji je uključivao Superkup, kup, prvenstvo i Ligu prvaka, omogućio nam je brzi rast jer smo imali puno utakmica. Momčad se polako privikavala na mene, ja na njih. Znam da imamo puno potencijala i da ćemo težiti tome da budemo još bolji. Velikih promjena u rosteru u ovoj pauzi neće biti, ambicije ostaju iste, borba za domaće trofeje i novi iskorak u Europi. Ali, nek‘ se svi malo odmorimo, budemo uz obitelji i prijatelje, i polako punimo baterije za nastavak - reći će trener Frane Despotović, uz blagdanske čestitike svima u klubu, navijačima, pa i čitateljima SN.

Neće Despotović vidat rane, ali sigurno da žali kao i momčad, što na Mallorci nije bilo Josipa Jurline, itekako važnog igrača u rosteru. Peh da se ozlijedi dan prije putovanja, na derbiju s Pulom, sigurno je koncepcijski puno toga stožer morao preko noći mijenjati.

- Dogodi se, vjerujem da će biti još Liga prvaka za nas. Inače, u polusezoni punoj uspona i padova završili smo kao 3. u ligi, među 16 u Europi, i ipak je sveukupno uspješno. Mlada smo ekipa, željna dokazivanja, a prostora za napredak itekako ima. Vjerujem u ovu ekipu i znam da su veliki stvari pred nama - kaže Jurlina, jedan od trojice standardnih omiških reprezentativaca, uz Sekulića i Kusturu.

U ovako zgusnutom rasporedu utakmica ozljede i kartoni također su diktirali puno toga. Malo previše nervoze čini se da su ispoljili igrači, u 9 ligaških utakmica zaradili su čak 24 žutih kartona, te još tri isključenja. Tako je Antonio Sekulić izostao s tri ligaške utakmice, bez njega su izgubljena dva derbija, Dinamom i Pulom, ali i pored toga stasiti pivot je postigao 10 golova i vodeći je strijelac Super HMNL zajedno s Puljaninom Echeverriom. Kad se tome doda njegovih 6 golova u 5 nastupa Lige prvaka, pa 2 u rujanskom polufinalu Superkupa, učinak je zaista impresivan, a na sve ide još i 6 reprezentativnih golova u jesenskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Nema sumnje, tih 24 gola u sveukupno njegovih 18 nastupa na 4 fronte (kup s Goricom nije igrao), fanstastičan su učinak koji ga lansira u najjuži krug kandidate za igrača godine u svim nadolazećim anketama.

image

Duje Kustura

ANTE CIZMIC Cropix

- Sigurno da smo odigrali dosta dobrih utakmica i napravili cilj ulaskom u top 16 Europe. Ekipa nam se još uvijek traži, zadovoljan sam trenutnim stanjem u ligi, i nadam se da ćemo drugi izgledati još bolje i tako i igrati - kazao nam je Sekulić.

Na klupskoj stranici je kapetan Duje Kustura, koji je takodjer odigrao fantastičnu jesen kako u zelenom plavom tako i kockastom dresu, kazao:

- Dosta se toga promijenilo u odnosu na prošle sezone, od igrača do stožera. Potrebno je neko vrijeme da se međusobno upoznamo, kako i nove zamisli trenera. Dva boda zaostajemo za Pulom i Squareom, vjerujem da će u nastavku izboriti još bolju startnu poziciju za doigravanje. U Ligi prvaka smo ostvarili primarni cilj, šteta što u Mallorci nismo imali mrvicu sreće u nekim utakmicama. Bit će svakako još bolje u nastavku.

Linker
30. travanj 2024 08:24