REVIERFOTO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
Dražen Antolić
LUKA IVANUŠEC ZA SN

‘Vraćam se u svoju najbolju formu i nadam se Dalićevu pozivu. Napravit ću sve da ostavim trag na Euru‘

‘Vidim Dinamo ponovno kao prvaka. Dižu se, drago mi je zbog toga‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. ožujak 2024. 12:40

Luka Ivanušec odlično je krenuo u Feyenoordu koji ga je doveo iz Dinama kao pojačanje, ali ozljeda gležnja napravila mu je problem. Nije to samo pitanje stanke, prekinut je u procesu prilagodbe na intenzivnije treninge i igru u većem tempu nego što je bilo u Dinamu.

- Dobro je, iako bili smo nesretni nakon ispadanja iz Europe. Potom smo igrali prvenstvo i Kup, u kojem smo izborili finale, što je jako bitno, a u Eredivisie moramo ostati drugi jer to nas vodi izravno u Ligu prvaka. Pokušat ćemo ganjati PSV, puno više znat će se nakon derbija u nedjelju - kazao nam je Ivanušec, te naglasio:

- Imao sam gadnu ozljedu koja me dosta bacila unatrag, trebalo mi je vremena za oporavak. Sada je dobro, u formi sam, dobivam sve više minuta i mislim da ih kvalitetno koristim. Zdravlje je u redu, zadovoljan sam kako stvari idu.

Feyenoord ga je ganjao cijelo ljeto, čekao je da ga Dinamo pusti nakon europskih kvalifikacija, no nije dugo mogao pokazivati što zna, na utakmici Lige prvaka s Celticom otišao mu je ligament gležnja već 19. rujna. U samoj završnici na nosilima je iznesen s terena. Izbivao je 36 dana, ali ponovno je trebao hvatati formu i mjesto u ekipi. U nizozemskom prvenstvu ukupno je igrao u 15 utakmica, od toga je startao u devet, u prosjeku ima 49 minuta igre po nastupu. Uglavnom na poziciji lijevog krila. Statistika govori da je postigao jedan pogodak i kreirao dvije asistencije u Eredivisie, ali sad je u zaletu, te bi u finišu sezone mogao biti pravi.

image
JORIS VERWIJST/ORANGE PICTURES/S/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

- Došao sam kao pojačanje, odigrao dvije i pol utakmice, da bi se dogodila ozljeda. Prvi sam put imao ozbiljniji problem s gležnjem. Izgubiš na tome. I zbog ozljede, ali i zato što sam bio u fazi prilagodbe, pa me to dosta usporilo.

Gdje ste u odnosu na izvedbe u Dinamu prije transfera?

- Na tragu sam toga otkako imam više minuta dobivam i dodatno samopouzdanje. Vraćam se u svoju najbolju formu.

Što kaže trener Arne Slot, hoćete li se ustaliti u početnoj postavi?

- Teško je to meni reći. Feyenoord ima kvalitetne igrače, i kad nisam u prvih jedanaest dajem najbolje što mogu. Dakako, učinit ću sve da se ustalim u momčadi. Svakim danom se sve bolje adaptiram na rad ovdje, na sistematiku koja je drugačija, sve je teže i na višoj razini.

U nedjelju možete barem malo učiniti zanimljivijim prvenstvo. U 14.30 gostujete kod PSV-a, koji kao prvi drži 10 bodova prednosti na ljestvici.

- Imamo samo jedan imperativ, to je drugo mjesto i izravan ulazak u Ligu prvaka. Deset bodova je velika razlika, ali do kraja sezone ostalo je još dosta i može se zakuhati, pogotovo ako uspijemo pobijediti u nedjelju.

U Europskoj ligi ispali ste od Rome. Postala je tradicija da Vučica pobjeđuje Feyenoord.

- Ne možemo biti zadovoljni, jer jako smo dobro igrali u Ligi prvaka, završili treći u skupini, a protiv Rome je teško kazati kako su igrali bolje od nas. Bolno smo doživjeli eliminaciju. Što se tiče domaćih natjecanja, nešto smo zadovoljniji.

image
GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp

Vatreni se okupljaju 18. ožujka, te sljedeći dan lete u Abu Dhabi na turnir. Izbornik može biti miran, dolazite u formi, ima razloga očekivati najbolja izdanja?

- Je, definitivno. U formi sam, dobro se osjećam. Bez obzira na to što je bilo nekoliko ulazaka s klupe, kvalitetno treniram, smatram da sam spreman za sve izazove.

Kako gledate na turnir u Emiratima? Protivnik u polufinalu je Tunis, drugi su par Egipat i Novi Zeland. Zlatko Dalić upotrebljava izraz teambuilding.

- Dobro, to je teambuilding, ali sve se utakmice prate. I u ovim susretima treba dati maksimum, oni su također prilika za dokazivanje. Neće biti samo teambuilding, nego će se gledati rezultati.

To je tek zagrijavanje za Euro gdje nas čeka skupina - Španjolska, Italija, Albanija.

- Teška je skupina, ali mi smo najbolji kad je najteže. Nema nikakvog straha. Glupo je i pričati o tome. Bili smo drugi i treći na svijetu, vjerujem da nas svi respektiraju, da niti njima nije drago što su s nama u skupini. Imamo igrače koji igraju na vrhunskoj razini. Bit će dosta zanimljivo.

Ambicije i apetiti su veliki, a što je realnost Hrvatske na ovom Euru?

- Velike ambicije jesu, ali svi u skupini imamo šanse za proći dalje. Na papiru je poprilično izjednačena. Moramo igrati kao momčad, ponovno se pozvati na zajedništvo, igrati jedan za drugoga. Mislim da u tom slučaju možemo biti uspješni.

Ivanušec je igrao na Euru 2021., na SP-u u u Kataru nije ga bilo, ovo je šansa da ostavi prvi ozbiljan trga na velikim natjecanjima.

- Je, nadam se da ću ostati i dalje u ovoj formi, te je podići još više. Da ću dobiti poziv i naći se na Euru. Da, slažem se, probat ću ostaviti trag u Njemačkoj.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Jeste li zadovoljni što ste odabrali Feyenoord?

- Jesam, definitivno. To je klub u kojem sam već napredovao, a još ću dosta napredovati. U vrhu je prvenstva, ponovno ćemo igrati Ligu prvaka, na velikoj smo sceni. Odabir je bio jako dobar. Iznimno sam zadovoljan načinom rada u Feyenoordu.

Je li vam se što promijenilo u životu?

- Nije se puno promijenilo, samo je sve još dosta profesionalnije. Dolaziš ujutro, pa ostaješ u klubu 7-8 sati. Već oko devet ujutro si u klubu, znaš se zadržati do 14-15. Naglasak je na teretani i dodatnom radu. Svatko ima svoj program, prilično su treninzi individualizirani.

Pa što je s izlascima ako tako rano morate biti na poslu?

- Ha, ništa. Nema izlazaka. Pogotovo kad je natrpan raspored utakmica. Spavanje u 23 sata, najkasnije u ponoć. To je to. Osim što dobijemo slobodne dane poslije utakmice, pa sam stigao ponešto upoznati Rotterdam. Lijep je, pogotovo kad je lijepo vrijeme, nažalost, često je kišovito.

Kako gledate na "paćenike" iz Ajaxa Josipa Šutala i Bornu Sosu. Koliko su kritika dobili ove sezone nisu cijelu karijeru.

- Na udaru su zato što su bili velike investicije kluba. Od njih se očekivalo puno više, ali ne može se kriviti Josipa i Bornu. Stigli su u času kad je klub doveo puno novih igrača, cijela ekipa nije dobro igrala. Nije ispravno upirati prstom u njih dvojicu. Iako, nisam baš puno gledao Ajax. To je golem klub s jednako takvim očekivanjima, pa kad ne ide dobro klasika je da ništa ne valja.

Ivanušec nema takvih problema, navijači ga podržavaju...

- Lijepo su me dočekali, osjećam njihovu podršku, s te strane je izvrsno.

Na kraju smo ga pitali za Dinamo, vidi li ga ponovno kao prvaka, te može li proći PAOK. U kolovozu je i on još igrao za Modre kad su imali dvoboje s AEK-om.

- Vidim Dinamo ponovno kao prvaka. Dižu se, drago mi je zbog toga. Pobjeda s Betisom im je puno značila da im podigne samopouzdanje. Imaju prilično velike šanse proći i PAOK. Betis, kojeg su eliminirali, je veće ime od tog grčkog kluba. Očekujem da budu prvi jer mislim da imaju najveću kvalitetu u HNL-u - zaključio je Ivanušec.

Linker
29. travanj 2024 08:28