Robert Belošević/Cropix
DANAS SLOVAČKA

Počinje program rehabilitacije za Hrvate, Bilića brine izostanak Strinića i Pranjića

Strinićeva ozljeda i Pranjićev ulazak u klub roditelja zakomplicirali Bilićevu pripremu taktike za Slovačku
Piše: ArhivaObjavljeno: 11. kolovoz 2010. 12:04

ZAGREB - Na priručno krpanje lijevog boka osuđen je Slaven Bilić nakon što su mu iz kadra neplanirano izletjeli Ivan Strinić i Danijel Pranjić.

Akcije Hajdukova igrača su na izbornikovoj burzi odletjele u nebo nakon uvjerljivog predstavljanja u Klagenfurtu krajem prošle sezone, ali ozljeda je spriječila igrača da nastavi cementirati poziciju u idealnom sastavu.

Danijel Pranjić je istodobno nastavio babyboomerski trend u reprezentaciji, ušao je u klub roditelja i ispričao se za akciju Bratislava.

Šifo u početnoj postavi

Bilić nije htio krpati rupu naknadnim pozivom za Hrvoja Čalu, a viša sila (dubiozna HNS-ova suspenzija) sprečava ga da aktivira Manuela Pamića koji blista u dresu praške Sparte. Tako će po svoj prilici vrući dres zadužiti Josip Šimunić.

Bilić je nakon maksimirskog treninga u ponedjeljak najavio da će zaigrati u 4-4-2 rasporedu ili nekom od njegovih derivata. Obrambenu liniju ispred Runje vjerojatno će činiti Srna, Schildenfeld, Ćorluka i Šimunić. Kako će komponirati vezni red, to će Bilić odlučiti u utorak navečer nakon treninga na Pasienky stadionu. Opće je uvjerenje da bi ispred tandema defenzivnih veznih ( Rakitić, Vukojević) konce napadačke igre mogli vući Modrić, Kranjčar, Eduardo i Olić.

Slovaci će biti ležerni

U stožeru nacionalne momčadi potiho računaju na nešto ležerniji domaćinov nastup (“bit će dočekani kao heroji nakon što su izborili plasman u završnicu SP-a”, kaže Bilić), ali slovačka formacija i mentalitet Weissovih nogometaša ovdje su ipak drugorazredno pitanje. Bilić više od svega želi osjetiti glad svojih nogometaša i želju da što brže stignu na vrh europskog nogometa.

Niko Kranjčar tvrdi da motiv nikada nije bio izraženiji jer je gledanje SP-a na televiziji predstavljalo “težak udarac za ego svakom od nas”. Bratislava bi zato trebala biti početak rehab programa, idealno uzletište za škakljive rujanske utakmice s Latvijom i Grčkom na startu kvalifikacijskog ciklusa za Euro 2012. dk

Slovačka - Hrvatska

Početak: 20.30

Stadion: Pasienky, Bratislava.

Slovačka (4-2-3-1): J. Mucha ml. - Pekarik, Škrtel, Hubočan, M. Čech - Karhan, Kucka - Weiss ml., Hamšik, Stoch - Vittek.

Hrvatska (4-2-3-1): Runje - Srna, Schildenfeld, Šimunić, Ćorluka - Vukojević, Rakitić - Kranjčar, Eduardo, Modrić - Olić.





FIFA-ina ljestvica: Hrvatska bolja za jedno mjesto

Budući da u posljednjih 30 dana gotovo i nije bilo utakmica reprezentacija, među najboljih deset nema nikakvih promjena u odnosu na prošli mjesec. Na prvom je mjestu tako i dalje svjetski prvak Španjolska, a slijede je svjetski doprvaci Nizozemci, pa Brazilci, Nijemci i Argentinci.

Hrvatska je napredovala zahvaljujući padu Amerikanaca kojima su otpali bodovi koje su zaradili prošle godine pobjedama na CONCACAF-ovom Gold Cupu. Prošli je mjesec, podsjetimo, naša reprezentacija pala u poretku za pet mjesta zahvaljujući izostanku sa Svjetskog prvenstva.

FIFA-ina ljestvica najboljih svjetskih reprezentacija:

1. Španjolska 1883 (0)

2. Nizozemska 1659 (0)

3. Brazil 1524 (0)

4. Njemačka 1464 (0)

5. Argentina 1288 (0)

6. Urugvaj 1152 (0)

7. Engleska 1125 (0)

8. Portugal 1062 (0)

9. Egipat 1053 (0)

10. Čile 988 (0)

11. Italija 982 (0)

12. Grčka 975 (0)

13. Srbija 969 (0)

14. Hrvatska 968 (+1)

15. Paragvaj 961 (+1)

Linker
26. lipanj 2024 06:36