Screenshot: Facebook
'ZAVRŠIO SAM KOD PSIHOLOGA'

POTRESNA ŽIVOTNA ISPOVIJEST NOGOMETNE ZVIJEZDE 'Vlastita me žena pitala što se dogodilo jer je sve jasno vidjela na TV-u, a ja sam joj lagao'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. lipanj 2019. 16:37

Luis Suarez je bez puno razmišljanja briljantan i uspješan nogometaš. Najbolji strijelac u povijesti urugvajske reprezentacije koju je 2010. odveo do četvrtog mjesta na SP-u u Južnoj Africi, a godinu dana kasnije do zlata na Copa America. Igrao je u velikim klubovima, poput Ajaxa i Liverpoola, a i sad je već petu godinu u velikanu, Barceloni s kojom je osvojio i Ligu prvaka 2015.

Nanizao je dojmljiv niz trofeja u svim klubovima, posebno s Kataloncima, ali i pojedinačnih priznanja. Međutim, unatoč svoj silini sjajnih golova, odličnih utakmica i trofeja te neprijepornom talentu, u svijetu nogometa vječno će biti zapamćen po... ugrizima! On je jednostavno, gricko!

Svijet mu se smijao

Kad mu “padne roleta”, on ugrize prvog do sebe. Na travnjaku, tijekom utakmice. Konačno, nije to učinio jednom. Gricnuo je čak triput! Godine 2010. u Ajaxu još, ugrizao je za rame Otmana Bakala iz PSV-a. Ajax ga je kasnije kaznio s dvije utakmice suspenzije. Dvije godine kasnije, sad već u Liverpoolu, ugrizao je Srbina Branislava Ivanovića iz Chelsea. Kažnjen je sa 10 utakmica zabrane nastupa i to tek kada je britanski premijer David Cameron javno pozvao Engleski savez da reagira!? Treći ugriz je najpoznatiji. Zato što se dogodio na SP-u u Brazilu 2014., u susretu Urugvaj - Italija, a ugrizen je Giorgio Chiellini. Svijet mu se smijao i rugao istodobno, a FIFA ga je kaznila s četiri mjeseca čak i zabrane ulaska na stadion, kao gledatelj, a kamoli kao igrač.

Soccer Football - La Liga Santander - FC Barcelona v Real Betis - Camp Nou, Barcelona, Spain - November 11, 2018  Barcelona's Luis Suarez's wife Sofia Balbi before the match  REUTERS/Albert Gea
REUTERS

Koliko ga je zapravo taj događaj silno potresao, promijenio mu život, a očito ga i danas prati, progovorio je tek prije koji dan u programu Fox Sports televizije.

- Vlastita me žena, taj dan nakon utakmice s Italijom, pitala što se to dogodilo jer je jasno sve vidjela na TV-u. Bio sam u fazi negiranja svega. Rekao sam joj da smo se samo malo ‘sudarili’. Nisam želio sagledati istinu, nisam vidio stvarnost. Živio sam u svom svijetu negiranja onoga što su svi vidjeli - iskreno će sada, pet godina kasnije Luis Suarez. No, ovo je očito bila tema o kojoj nije bio spreman otvoreno govoriti prije 2-3 godine.

- To je jednostavno bila moja velika pogreška. To negiranje. Tada toga nisam bio svjestan - priznaje danas Suarez.

Na pragu umirovljenja

Još je manje bio svjestan tog ljeta 2014. kad je za 82 milijuna eura prešao iz Liverpoola u Barcelonu i postao jedan od najskupljih nogometaša na svijetu, međutim... Unatoč silnim milijunima, planet mu se smijao, smišljao viceve, ali i puno ozbiljnije. Stigla ga je kazna. Zabrana nastupa na sljedećih devet utakmica za Urugvaj plus čak četiri mjeseca zabrane ulaska na bilo koji stadion na svijetu. Zato ga u kolovozu 2014., dupkom ispunjeni Camp Nou nije mogao pozdraviti na predstavljanju nove momčadi. On nije smio ući na stadion.

- To je bio nečovječan tretman. Potpišeš za Barcelonu, a oni ti ne smiju prirediti ni medijsko predstavljanje. Došao si u najveći klub na svijetu, a ne možeš na stadion. To vas mora slomiti. Pomislio sam tada zapravo da mi je karijera završena, mislio sam se umiroviti.

Znano je, to nije učinio. Trenirao je individualno, daleko od ikakvog prostora ijednog kluba, ali i otišao korak dalje...

- Zatražio sam profesionalnu pomoć psihologa. Tek mi je to doista pomoglo u prihvaćanju pogrešaka i odrastanju. Za mene teško razdoblje, ali i doba u kojem su mi od velike pomoći bili supruga, djeca i suigrači - progovorio je prvi put otvoreno o teškim danima Luis Suarez.

Linker
13. svibanj 2024 22:11