DENIS LOVROVIC Afp
KRIZA NA STAMFORD BRIDGEU

Osim Dinama, Thomasu Tuchelu je presudio i - Cristiano Ronaldo?! Zanimljiva teorija glasno je odjeknula

Dosadašnji menadžer Brightona stigao je u Chelsea u prilično teškoj i kompliciranoj situaciji
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 09. rujan 2022. 11:43

Dosadašnji menadžer Brightona, 47-godišnji Graham Potter, postao je novi menadžer Chelseaja potpisavši ugovor na 5 godina, te je zamijenio na klupi londonskog kluba Thomasa Tuchela, koji je dobio otkaz nakon poraza od Dinama u Maksimiru na startu nove sezone Lige prvaka. Potter je postigao dogovor s vlasnikom Londončana Toddom Boehlyjem i vodit će Chelsea već u subotu na gostovanju kod Fulhama u 7. kolu Premier lige, na papiru malom londonskom derbiju, ali u ovom trenutku puno važnijoj utakmici za Matea Kovačića i suigrače nego što su mnogi mogli i pomisliti prije tek nešto manje od tjedan dana.

Sedam godina u Švedskoj

Da je Potter već “jednom nogom” bio u Londonu potvrđuje i činjenica da je Brighton otkazao press-konferenciju uoči dvoboja s Bournemouthom na kojoj se trebao pojaviti čovjek koji je napornim radom i ‘zaobilaznim putom’ stigao do najveće prigode u svojoj trenerskoj karijeri. Potter je čak sedam godina proveo u švedskom Östersundu, koji ga je profilirao kao trenera koji preferira visoki presing (u prošloj sezoni samo je Manchester City imao bolju statistiku vraćanja lopte u svoj posjed nakon presinga od Brightona), što je nešto na čemu će novi menadžer Chelseaja posebno inzistirati, te napadački nogomet i, nimalo manje važno, koji ima puno ‘ljudskiji’ i mekši pristup prema igračima koje vodi od većine preostalih trenera u elitnom razredu engleskog nogometa.

image

Graham Potter stiže na klupu Chelseaja u prilično teškoj situaciji u kojoj se nalazi londonski klub

afp

Kako svaka medalja ima dvije strane, spomenuti pristup prema igračima zna biti i kontraproduktivan, ali ne i kod Pottera, koji je u Brightonu napravio sjajan posao i s nogometnog stanovišta nije preveliko iznenađenje što je dospio, prije ili kasnije, na Chelseajev radar. Ipak, iznenađenje jest u kontekstu da je Chelsea u prošlosti sličnim situacijama posezao za trenerima zvučnog imena, ali koliko trenutačno u plavom dijelu Londona cijene ono što je Potter ostvario na engleskoj obali dovoljno govori i činjenica da je u projekcijama čelnih ljudi kluba sa Stamford Bridge baš on prvi izbor, čak ispred jednog Mauricija Pochettina, koji je na drugoj londonskoj adresi, na klupi Tottenhama, ostvario plasman u finale Lige prvaka i promovirao i pružio prigodu Harryju Kaneu, Dieru ili Deleu Alliju kada su bili daleko od naslovnih uloga, odnosno, kada su imali status samo talentiranih igrača.

Uz dužno poštovanje Brightonu, Chelsea je ipak puno viša razina, i koliko god Potter bio iznimno cijenjen na Otoku, u Chelseaju će imati mnogo manje vremena nego što je imao u Brightonu, što je svakako minus. S druge strane, na raspolaganju će imati i mnogo jači igrački kadar, koji bi trebao vrlo brzo pohvatati i slijediti Potterovu viziju visokog presinga i napadačkog nogometa. Ako mekši pristup prema igračima bude veliki plus, a ne minus, Potter će možda ostvariti jedan od ključnih uvjeta za uspjeh u najvećoj misiji svoje karijere, jer nakon Tuchelova odlaska s klupe, između ostalog se u londonskim medijima, koji su praktički Chelseajevo svakodnevno glasilo, apostrofira da je Nijemac bio unikatni menadžer, ali i netko tko je igrače Chelseaja tretirao kao strojeve, a ne kao ljudska bića.

Dosta teorija

To je samo jedna od teorija zbog čega je Tuchel zaradio minus kod novih vlasnika i izgubio autoritet u svlačionici, pa sve do nagađanja da je njemački stručnjak molio da ga se ne smijeni, te da je autoritet u svlačionici izgubio nakon razvoda od supruge. Ipak, u ovom trenutku je u prvom planu otočke javnosti špekulacija da je za otkaz Tuchelu kriv nitko drugi nego - Cristiano Ronaldo. Boehly je, tvrdi se, želio portugalsku ikonu dovesti u Chelsea ovoga ljeta, što se nije svidjelo Tuchelu, a potonuće u Zagrebu bila je samo kap koja je prelila čašu strpljenja novih vlasnika kluba sa Stamford Bridgea. Potter takvih problema, što se tiče igračkog kadra, sigurno neće imati barem do siječanjskog prijelaznog roka, a i ne postaje se svaki dan trener Chelseaja, pa bi mogao biti i puno fleksibilniji u nekim stvarima od Tuchela u odnosu s Toddom Boehlyjem.

image
OLI SCARFF Afp

Brighton je prošlu sezonu u Premier ligi okončao na 9. mjestu, nikad Galebovi nisu tako visoko letjeli u elitnom razredu engleskog nogometa uz sjajne izlazne transfera Whitea, Bissoume i Cucurelle, na kojima je Brighton malo je reći napunio blagajnu i zaradio bogatstvo od gotovo 150 milijuna funti. Potter je do navedenog uspjeha stigao nakon tri godine vođenja Brightona, ali na Stamford Bridgeu će ipak, uz sve kvalitete koje posjeduje, morati biti brži.

Odlazak Pottera u Chelsea još malo će napuniti ionako dovoljnu punu blagajnu Brightona, ali 12 milijuna funti je “sitnica” koju Boehly mora platiti da bi Potter stigao na Stamford Bridge. Nakon što je u prijelaznom roku potrošio više od 250 milijuna funti, a potom “pomeo” Thomasa Tuchela, Boehly vjeruje da je gotovo “besplatno” stigao do čovjeka koji će njegovu novu omiljenu nogometnu igračku vrlo brzo vratiti na pobjednički kolosijek...

IGRAČKI KADAR Tko će profitirati, a tko izgubiti poziciju?

Dolazak Grahama Pottera na Stamford Bridge sigurno će prije ili kasnije donijeti promjene u igračkom kadru londonskog sastava, a vrijeme će pokazati kakav će biti status hrvatskog reprezentativca Matea Kovačića, koji je bio jedan od miljenika bivšeg menadžera Thomasa Tuchela. Tammy Abraham otišao je u Romu, ali Chelsea je ostavio prostora da svog napadača vrati u London uz odštetnu klauzulu od gotovo 70 milijuna funti. Potter cijeni igračke mogućnosti ovog centarfora, no spomenutim transferom Chelsea bi se mogao pozabaviti tek sljedećeg ljeta. Od igrača u aktualnom kadru londonskog sastava, mediji bliski Chelseaju špekuliraju da bi dolaskom Pottera najviše trebali profitirati Trevoh Chalobah, Christian Pulisic i Hakim Ziyech.

Potterova trenerska karijera

2011-2018. Östersund

2018-2019. Swansea City

2019. Brighton

1

trofej osvojio je Potter u trenerskoj karijeri, Švedski kup

Linker
17. svibanj 2024 05:13