AFP
PRATE GA KONTROVERZE

Otkaze je dobivao zbog sukoba s čelnicima klubova, kod Romana Abramoviča je u milosti, barem zasad

Njemački trener dobro se snašao na klupi Chelseaja, a vrhunac će biti finale Lige prvaka
Piše: K. MatijaševićObjavljeno: 24. svibanj 2021. 14:59

Nedavno finale FA kupa pripalo je Leicesteru, no Thomas Tuchel i njegov Chelsea imaju se priliku iskupiti 29. svibnja u Portu u finalu Lige prvaka protiv Manchester Cityja. Tuchel je rano počeo s trenerskim poslom. Veliku ulogu u tome imala je teška ozljeda koljena koja mu je u 25. godini završila igračku karijeru.

Odlučio je ostati u nogometnoj sferi, te je počeo s vođenjem mlađih selekcija u Stuttgartu. Svojevrsno unapređenje dobio je u Augsburgu, klubu kojeg je kratko predstavljao kao igrač. Prvo je postao koordinator mlade ekipe, da bi kasnije preuzeo rezervnu momčad, Augsburg II.

Tuchelov rad nije prošao nezapaženo, te je 2009. postao trener Mainza. Naslijedio je ekipu koju je dugi niz godina vodio Jürgen Klopp. Unatoč određenim problemima poput nedostatka novca i upitne kvalitete igračkog kadra, Tuchel je uspio implementirati oku ugodan stil nogometa i ono najvažnije - postići dobre rezultate. U ligi su najčešće završavali u gornjem dijelu ljestvice, a jednom su sudjelovali u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Nakon Kloppa

Kloppova Borussija Dortmund u sezoni 2014/15. našla se u rezultatskom padu, te je bilo objavljeno kako će ih Klopp napustiti na kraju sezone. Nije se dugo čekalo na njegovu zamjenu. Tuchel je potpisao trogodišnji ugovor i zasjeo na crno-žutu klupu. U debitantskoj sezoni ostao je bez trofeja, a iduća godina bila je obilježena prodajama bitnih igrača, kao i sukobom s vodstvom kluba, što je u konačnici dovelo do otkaza. Otpušten je samo nekoliko dana nakon osvajanja Kupa, ujedno i jednog trofeja kojeg je donio Dortmundu.

Nakon godine dana pauze, Tuchel 2018. stiže na klupu PSG-a. Pariška momčad upisivala je dobre rezultate na domaćem planu, no bilo je potrebno napraviti iskorak u Ligi prvaka. Izazov je svakako bio veći nego u Njemačkoj. Očekivali su se trofeji, a svlačionica je sadržavala igrače kao što su Neymar, Mbappe i Di Maria, s kojima treba oprezno postupati. Kada bi se sumirao mandat u PSG-u, reklo bi se da je Tuchel mogao i trebao više. Istina da je oba puta u domaćem prvenstvu završavao na prvom mjestu, no to je gotovo imperativ prije početka svake sezone. Parižane je doveo do prvog i zasad jedinog finala Lige prvaka, no u konačnici bolji je bio Bayern. Krajem prošle godine završio je njegov mandat i na Parku prinčeva, ali je samo mjesec dana kasnije dobio angažman u Chelseaju.

Javne kritike

Kada se priča o Tuchelu, gotovo je nemoguće ne dotaknuti kontroverze koje su ga pratile kroz karijeru. Poznat je kao trener koji se često sukobljava s ljudima na višim pozicijama. Prvi slučaj dogodio se u drugoj sezoni na Dortmundovoj klupi. Klub su napustili Gündogan, Mhitarjan i Hummels, koje je Tuchel htio zadržati. U izjavama je jasno dao do znanja da nije pobornik politike koju vodi njegov klub. Zbog toga je patio odnos s Hansom-Joachimom Watzkeom, prvim operativcem kluba. Situacija je kulminirala početkom travnja 2017. Prije utakmice četvrtfinala Lige prvaka koju su igrali protiv Monaca napadnut je Borussijin autobus, te je utakmica odgođena. UEFA je zahtijevala da se utakmica odigra već dan nakon incidenta, na što je Watzke pristao, iako se Tuchel protivio toj odluci.

Sukobi s vodstvom kluba preslikali su se i na novo radno mjesto. Nerijetko je koristio dijelove medijskog prostora kako bi kritizirao transfernu politiku PSG-a. Sportski direktor kluba Leonardo uzvraćao je jednakom mjerom, te je osuđivao njegove ispade i zahtijevao poštovanje. Tuchel je smijenjen nakon intervjua za jednu njemačku televiziju kada je izjavio kako se ponekad osjeća kao “političar, a ne trener”.

Zbog burnih rastanaka s prijašnjim poslodavcima, na Tuchelov dolazak u Chelsea automatski se gledalo sa skepsom. Roman Abramovič poznat je kao vlasnik koji je ‘lak na obaraču’. Antonio Conte, Maurizio Sarri i Frank Lampard samo su neka od recentnijih imena koja su bila primorana napustiti Stamford Bridge.

Međutim, Tuchelu zasad ide vrlo dobro, a ako uspije slaviti i u finalu Lige prvaka položaj na Stamford Bridgeu će mu biti dodatno učvršćen.

Linker
04. svibanj 2024 10:04