SOEREN STACHE Dpa Picture-alliance Via Afp
NOGOMET NA PREKRETNICI

Ancelotti podržao Superligu: ‘Jako važna stvar za klubove. Jedne stvari više neće biti‘

"Međunarodni kalendar će se popraviti, a u tom slučaju su svi pobjednici", kaže trener Reala
Piše: SNObjavljeno: 22. prosinac 2023. 10:54

Carlo Ancelotti prvi je trener sa svjetskim pedigreom koji je otvoreno podržao presudu Suda Europske Unije o nogometnoj Superligi.

Nakon minimalne pobjede protiv Alavésa, trener Real Madrida i jedini osvajač naslova u svim Ligama petice poručio je da je odluka "značajna za nogomet" i za sve klubove.

- Činjenica je da više neće biti monopola, što smatram pozitivnim. Osim toga, međunarodni kalendar će se popraviti, a u tom slučaju su svi pobjednici.

Ancelotti priznaje da još nije upoznat sa svim detaljima i formatom natjecanja, no zadovoljan je što se u klupskom nogometu naziru tektonske promjene.

- Samo na temelju sudske odluke, smatram da će nogomet doživjeti pozitivni pomak - zaključio je strateg Kraljevskog kluba.

Sud EU je, podsjećamo, odlučio da Uefa nema pravo sankcionirati klubove koji žele novi format natjecanja, a neovisnog o krovnim nogometnim organizacijama. Na temelju takve odluke Superliga bi se doista mogla i pokrenuti, a odmah u četvrtak objavljen je i novi prijedlog formata natjecanja.

Tako bi u Superligi sudjelovale 64 momčadi podijeljene u tri razine naziva Zvjezdana, Zlatna i Plava. Svake sezone bi momčadi mogle ispasti iz pojedine razine ili napredovati u višu, a plasman u najnižu razinu, Plavu, ovisio bi o plasmanu u domaćim ligama.

Linker
03. svibanj 2024 05:37